Uitați imaginea lui Mihai Viteazul din cărțile de istorie. Cum arăta, de fapt, voievodul fără căciulă?

27.02.2023
Uitați imaginea lui Mihai Viteazul din cărțile de istorie. Cum arăta, de fapt, voievodul fără căciulă?

Cine nu a auzit despre Mihai Viteazul, unul dintre cei mai cunoscuți voievozi din istoria Țărilor României. Cu toate că am auzit multe povești și legende despre acest personaj atât de brav pe câmpul de luptă, puține sunt informațiile despre felul în care acesta arăta. Și mai puțini sunt cei care și-l imaginează fără căciula (cucă domnească) pe care o purta adeseori.

Cum arăta Mihai Viteazul?

Mihai Viteazul a fost primul care a reușit prima unire a celor trei Țări Române. Se întâmpla la 1600, atunci când Viteazul emitea un hrisov care avea să ateste Unirea și s-a intitulat „voievod și domn a toată Țara Românească și al Ardealului și al Țării Moldovei”.

Despre aspectul lui Mihai Viteazul se cunosc destul de puține, întrucât nu există portrete autentice ale lui Mihai Viteazul, așa că nu putem avea o imagine clară și exactă a aspectului său. În schimb, există mai multe descrieri ale sa, făcute de contemporanii săi și de istoricii ulteriori, care ne pot ajuta să ne facem o idee despre cum ar fi arătat acest mare conducător.

Mihai Viteazul era un bărbat înalt și robust, cu o înfățișare destul de impunătoare. El era considerat un bărbat frumos și curajos, care inspira respect și admirație. Domnitorul era descris ca fiind foarte puternic și robust, cu o barbă și mustață bogate și negre. Avea ochii mari și negri, iar părul îi era, de asemenea, negru și bogat. Sau…. nu.

În anul 1598, Ioan Orlandi a realizat o gravură a lui Mihai Viteazul aflat la Nicopole. Domnitorul care a făurit unire este pleșuv, slab și ferm, îmbrăcat într-o platoșă și acoperit de o blană. În mâna dreapță ține un baston de comandant, iar mâna stângă și-o ține sprijinită pe sabia terminată cu un cap de lup.

Pe fundalul gravurii se vede bătălia și stema cetății Nicopole, iar dedesubt apare inscripția „Michel Vaivoda della Vallachia, il qvale prese la cità di Nicopoli nella Bvlgaria l’anno 1598”.

Artistul Colo Roștariu a realizat o reconstituire după această gravură și a publicat-o pe pagina sa de Facebook intitulată Istorie in culori.

Mihai Viteazul, român 100%

Unii istorici au sugerat că Mihai Viteazul ar fi avut trăsături caracteristice ale poporului său, cum ar fi pomeții proeminenți și ochii migdalați. Deși nu avem o imagine clară a aspectului lui Mihai Viteazul, putem să ne folosim de contextul istoric pentru a ne face o idee despre se îmbrăca. El a trăit în secolul al XVI-lea, iar hainele din acea perioadă erau destul de diferite de cele de astăzi. Bărbații purtau, de obicei, haine lungi, cu mâneci largi și guler înalt. De asemenea, erau obișnuiți să poarte pălării cu boruri late și curele largi.

Bustul voievodului, refăcut în 2017

În 2017, bustul lui Mihai Viteazul a fost refăcut într-o expoziţie dedicată figurilor unificatoare ale poporului nostru. Chipul domnitorului Mihai Viteazul a fost reconstituit printr-o procedură de reconstrucţie facială – ceea ce reprezintă o premieră naţională – după fotografiile şi măsurătorile craniului voievodului făcute în 1920 la Iaşi, la cererea Armatei, de către Francisc Rainer, părintele antropologiei în România.

„Da, nu seamănă cu Amza Pellea! Adevarul este încă o dată dur, la fel ca istoria reală şi chipul lui Mihai. Nu seamănă cu nicio altă interpretare artistică, deoarece nici între ele portretele nu seamănă, acestea fiind mai degrabă înfăţişări ale unui portret moral al domitorului decât al celui fizic, determinat pe cale ştiinţifică”, a explicat conform stiri.tvr.ro sculptorul Radu Tudor Panait, cel care a realizat bustul.

Mihai Viteazul

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot