Cum a ajuns primul balon cu aer cald în Țara Românească?

11.05.2021
Cum a ajuns primul balon cu aer cald în Țara Românească?

Astăzi, zborul a devenit pentru oameni o normalitate. Ei bine, au existat perioade în care oamenii nici nu visau că ar putea zbura asemeni păsărilor. Până când a apărut primul balon cu aer cald. Primul zbor liber al unui balon cu aer cald a avut loc la 21 noiembrie 1783, la Paris și a fost realizat de Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d’Arlandes. În Țările Române în 1818, la dorința Domniței Ralu Caragea, fiica Ioan Gheorghe Caragea, domn al Principatului Valahiei.

Pe data de 9 iunie 1818, deasupra Bucureștiului se înalță pentru prima oară în istorie, un balon cu aer cald. Reușita a fost posibilă la dorința Domniței Ralu Caragea, o vizionară a acelor vremuri. De altfel, din pasiunea domniţei Ralu a luat naştere și primul teatru din Bucureşti. Ralu Caragea a amenajat pe cheltuiala statului teatrul din zona Cişmeaua Roşie.

„O persoană cu inspiraţii artistice, natură aleasă, posedând gustul frumosului în cel mai mare grad, admiratoare a muzicei lui Mozart şi a lui Beethoven, hrănită cu scrierile lui Schiller şi Goethe”, Ion Ghica despre Domnița Ralu.

La eveniment au asistat câteva sute de persoane, iar balonul denumit populat „bășica lui Caragea” nu a avut la bord nicio persoană. Balonul s-a ridicat de la „Curtea Arsă” și a căzut „la vale de Bucureşti, prin preajma Dudeştilor”, după cum scrie un martor pe nişte memorii păstrate la Mănăstirea Govora și citate de jurnalistul Cătălin Oprișan.

Care e povestea primului zbor cu balonul cu aer cald?

Primul zbor liber al unui balon cu aer cald a avut loc la 21 noiembrie 1783, la Paris și a fost realizat de Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d’Arlandes. Pasagerii acestui zbor au fost o oaie, o rață și un cocoș, iar minunata invenție a acelor timpuri a reusit sa se mentina în aer pentru o durată de 15 minute în uralele celor prezenți.

Primii oamenii care încearca lansarea cu pasageri sunt doi francezi, Joseph si Etienne Montgolfier, care se mentin în aer pentru 20 de minute. Iar în 1785, un francez și un american Jean Pierre Blanchard si John Jefferies reușesc să traverseze Canalul Mânecii la bordul unui balon cu aer cald.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot