Ce s-a întâmplat azi, 19 martie?

19.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 19 martie?

În data de 19 martie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Hrisant și Daria, Claudiu și Ilaria, precum și Sfântul Mc. Marian Diaconul. Această dată reprezintă cea de-a 78-a zi a calendarului gregorian. Trebuie precizat că, la noi în țară, astăzi este celebrată Ziua pașaportului românesc.

Evenimente istorice 19 martie

1865 – A murit, la doar 45 de ani, Nicolae Filimon. Acesta a fost un renumit prozator român, printre operele sale numărându-se și romanul „Ciocoii vechi și noi”.

1888 – Ca urmare a tensiunilor sociale și politice Guvernul condus de Ion C. Brătianu a demisionat. Astfel că s-a constituit un nou Executiv condus de junimistul Theodor Rosetti.

1895 – Auguste și Louis Lumière au realizat, în această zi, primele lor imagini folosind noua cameră cinematografică brevetată.

1911 – A fost celebrată, pentru prima dată, Ziua Internațională a Femeii în Germania, Danemarca, Austro-Ungaria și Elveția, în această dată. Evenimentul a fost inițiat de Clara Zetkin.

1912 – Regele Carol I al României a promulgat prima lege modernă cu privire la pașapoarte.

1917 – S-a născut Dinu (Constantin) Lipatti. Acesta este considerat de specialiștii în domeniu cel mai bun pianist din istoria României. El a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Dinu Lipatti a decedat în data de 2 decembrie 1950, la doar 33 de ani.

1931 – City Bank din New York a devenit, în această zi, prima bancă jefuită din istoria Statelor Unite ale Americii.

1932 – A fost inaugurat Sydney Harbour Bridge din Sydney, Australia. Acesta este unul dintre cele mai lungi și spectaculoase poduri din lume.

1944 – În această zi, trupele naziste au ocupat Ungaria, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1953 – A fost un moment istoric pentru cinematografia mondială, fiindcă în această zi au fost televizate pentru prima oară Premiile Academiei Americane de Film (Premiile Oscar).

1958 – A fost înființat Parlamentul European, ca for consultativ al Uniunii Europene.

1965 – A murit Gheorghe Gheorghiu-Dej. Acesta a fost liderul comunist al României din anul 1947 până la moartea lui. Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 – 19 martie 1965.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising