Ce s-a întâmplat azi, 19 martie?

19.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 19 martie?

În data de 19 martie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Hrisant și Daria, Claudiu și Ilaria, precum și Sfântul Mc. Marian Diaconul. Această dată reprezintă cea de-a 78-a zi a calendarului gregorian. Trebuie precizat că, la noi în țară, astăzi este celebrată Ziua pașaportului românesc.

Evenimente istorice 19 martie

1865 – A murit, la doar 45 de ani, Nicolae Filimon. Acesta a fost un renumit prozator român, printre operele sale numărându-se și romanul „Ciocoii vechi și noi”.

1888 – Ca urmare a tensiunilor sociale și politice Guvernul condus de Ion C. Brătianu a demisionat. Astfel că s-a constituit un nou Executiv condus de junimistul Theodor Rosetti.

1895 – Auguste și Louis Lumière au realizat, în această zi, primele lor imagini folosind noua cameră cinematografică brevetată.

1911 – A fost celebrată, pentru prima dată, Ziua Internațională a Femeii în Germania, Danemarca, Austro-Ungaria și Elveția, în această dată. Evenimentul a fost inițiat de Clara Zetkin.

1912 – Regele Carol I al României a promulgat prima lege modernă cu privire la pașapoarte.

1917 – S-a născut Dinu (Constantin) Lipatti. Acesta este considerat de specialiștii în domeniu cel mai bun pianist din istoria României. El a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Dinu Lipatti a decedat în data de 2 decembrie 1950, la doar 33 de ani.

1931 – City Bank din New York a devenit, în această zi, prima bancă jefuită din istoria Statelor Unite ale Americii.

1932 – A fost inaugurat Sydney Harbour Bridge din Sydney, Australia. Acesta este unul dintre cele mai lungi și spectaculoase poduri din lume.

1944 – În această zi, trupele naziste au ocupat Ungaria, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1953 – A fost un moment istoric pentru cinematografia mondială, fiindcă în această zi au fost televizate pentru prima oară Premiile Academiei Americane de Film (Premiile Oscar).

1958 – A fost înființat Parlamentul European, ca for consultativ al Uniunii Europene.

1965 – A murit Gheorghe Gheorghiu-Dej. Acesta a fost liderul comunist al României din anul 1947 până la moartea lui. Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 – 19 martie 1965.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot