Ce s-a întâmplat azi, 17 martie?

17.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 17 martie?

Data de 17 martie reprezintă cea de-a 76-a zi a calendarului gregorian. Astăzi este sărbătorit în calendarul romano-catolic Sfântul Patriciu, episcop (circa 385-461). Totodată, în această zi au avut loc, de-a lungul timpului, mai multe evenimente istorice care au schimbat fața omenirii.

Evenimente istorice 17 martie

45 î. de Hr. – Gaius Iulius Caesar a învins în bătălia de la Munda trupele lui Pompei, conduse de Titus Labienus.

180 d. Hr. – A murit Marcus Aurelius, împărat roman din dinastia Antoninilor, între anii 161 și 180, și filosof stoic.

1756 – La New York, în Statele Unite ale Americii, este celebrată pentru prima dată Ziua Sfântului Patriciu (St. Patrick’s Day).

1826Rusia a cerut Turciei să aplice tratatul de la București din 1812 și să accepte negocieri la Akkerman pentru rezolvarea diferendelor.

1861 – Regele Victor Emmanuel al II-lea a unit, în Italia, statele peninsulei și Regatul celor Două Sicilii.

1866 – A fost anul în care a început să funcționeze Banca României, iar primul președinte al Consiliului de administrație a fost Ion Ghica.

1891 – Un an de tristă amintire pentru lumea maritimă, fiindcă transatlanticul britanic SS Utopia s-a lovit de nava de luptă blindată HMS Anson în Golful Gibraltar și s-a scufundat, ucigând 562 din cei 880 de pasageri aflați la bord.

1901 – La 11 ani de la moartea pictorului olandez Vincent van Gogh, cele 71 de tablouri ale acestuia au fost expuse la galeria Bernheim-Jeune din Paris, dovedind încă o dată geniul creatorului.

1941 – A murit Nicolae Titulescu. În decursul vieții, acesta a fost a fost diplomat, jurist, profesor universitar și om politic român, ministru al Afacerilor Externe, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru titular, din 1935, al Academiei Române.

1948 – A fost un an deosebit de important pentru Europa, fiindcă a fost semnat, la Bruxelles, actul de naștere pentru Uniunea Europei Occidentale (UEO), de către Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie. UEO a fost singura organizație europeană cu componență de apărare înființată în perioada Războiului Rece.

1969 – Golda Meir a fost prima femeie care a devenit prim-ministru al statului Israel.

1992 – A avut loc un referendum pentru a pune capăt apartheidului în Africa de Sud. Acesta a fost adoptat cu 68,7% „pentru” la 31,2% „împotrivă”.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot