Ce s-a întâmplat azi, 13 aprilie?

13.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 13 aprilie?

Data de 13 aprilie reprezintă cea de-a 103-a zi a calendarului gregorian, iar creștinii-ortodocși sărbătoresc pomenirea Sfântului Mucenic Artemon. Totodată, în întreaga lume în această zi este celebrată Ziua Internațională a Rock-n-Roll-ului.

Evenimente istorice 13 aprilie

1204 – A fost anul în care a avut loc cea de-a patra cruciadă, care s-a soldat cu ocuparea capitalei Imperiului Bizantin, Constantinopolul.

1743 – S-a născut Thomas Jefferson. Acesta a fost cel de-al treilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1801 – 1809), autor principal al Declarației de Independență (1776), și unul dintre cei mai influenți dintre „părinții fondatori” ai SUA. Jefferson a murit pe data de 4 iulie 1826.

1849 – La această dată Ungaria a devenit republică.

1859 – Alexandru Ioan Cuza a fost recunoscut ca domnitor, atât al Moldovei cât și al Țării Românești, de către Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei, în cadrul Conferinței reprezentanților puterilor garante de la Paris.

1862 – În România a intrat în vigoare pentru prima dată legea presei.

1886 – S-a născut Nicolae Tonitza. Acesta a fost unul dintre cei mai buni pictori români. A murit pe data de 27 februarie 1940, la vârsta de doar 53 de ani.

1889 – A fost anul în care în țara noastră a început să funcționeze prima agenție de presă, numită Agenția Română.

1930 – S-a născut Sergiu Nicolaescu. În decursul vieții, acesta a fost regizor, scenarist, actor și politician român. Nicolaescu a murit pe data de 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani.

1939 – România și Grecia au primit garanții, de la Franța și Marea Britanie, privind frontierele lor, ca răspuns la manevrele politice ale Germaniei.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial s-a semnat un pact de neutralitate între URSS și Japonia.

1941 – Trupele naziste au cucerit Belgradul în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1948 – La această dată Marea Adunare Națională a votat Constituția Republicii Populare Române, prima Constituție postbelică a țării noastre, care reflecta caracterul de tranziție al perioadei pe plan economic și social. A fost ales un nou prezidiu, în frunte cu C.I. Parhon, și un nou Executiv, condus de Petru Groza.

1992 – La această dată a avut loc proclamarea Republicii Federale Iugoslavia, formată din Serbia și Muntenegru.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot