Ce s-a întâmplat azi, 13 aprilie?

13.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 13 aprilie?

Data de 13 aprilie reprezintă cea de-a 103-a zi a calendarului gregorian, iar creștinii-ortodocși sărbătoresc pomenirea Sfântului Mucenic Artemon. Totodată, în întreaga lume în această zi este celebrată Ziua Internațională a Rock-n-Roll-ului.

Evenimente istorice 13 aprilie

1204 – A fost anul în care a avut loc cea de-a patra cruciadă, care s-a soldat cu ocuparea capitalei Imperiului Bizantin, Constantinopolul.

1743 – S-a născut Thomas Jefferson. Acesta a fost cel de-al treilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1801 – 1809), autor principal al Declarației de Independență (1776), și unul dintre cei mai influenți dintre „părinții fondatori” ai SUA. Jefferson a murit pe data de 4 iulie 1826.

1849 – La această dată Ungaria a devenit republică.

1859 – Alexandru Ioan Cuza a fost recunoscut ca domnitor, atât al Moldovei cât și al Țării Românești, de către Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei, în cadrul Conferinței reprezentanților puterilor garante de la Paris.

1862 – În România a intrat în vigoare pentru prima dată legea presei.

1886 – S-a născut Nicolae Tonitza. Acesta a fost unul dintre cei mai buni pictori români. A murit pe data de 27 februarie 1940, la vârsta de doar 53 de ani.

1889 – A fost anul în care în țara noastră a început să funcționeze prima agenție de presă, numită Agenția Română.

1930 – S-a născut Sergiu Nicolaescu. În decursul vieții, acesta a fost regizor, scenarist, actor și politician român. Nicolaescu a murit pe data de 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani.

1939 – România și Grecia au primit garanții, de la Franța și Marea Britanie, privind frontierele lor, ca răspuns la manevrele politice ale Germaniei.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial s-a semnat un pact de neutralitate între URSS și Japonia.

1941 – Trupele naziste au cucerit Belgradul în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1948 – La această dată Marea Adunare Națională a votat Constituția Republicii Populare Române, prima Constituție postbelică a țării noastre, care reflecta caracterul de tranziție al perioadei pe plan economic și social. A fost ales un nou prezidiu, în frunte cu C.I. Parhon, și un nou Executiv, condus de Petru Groza.

1992 – La această dată a avut loc proclamarea Republicii Federale Iugoslavia, formată din Serbia și Muntenegru.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot