Ce s-a întâmplat azi, 13 aprilie?

13.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 13 aprilie?

Data de 13 aprilie reprezintă cea de-a 103-a zi a calendarului gregorian, iar creștinii-ortodocși sărbătoresc pomenirea Sfântului Mucenic Artemon. Totodată, în întreaga lume în această zi este celebrată Ziua Internațională a Rock-n-Roll-ului.

Evenimente istorice 13 aprilie

1204 – A fost anul în care a avut loc cea de-a patra cruciadă, care s-a soldat cu ocuparea capitalei Imperiului Bizantin, Constantinopolul.

1743 – S-a născut Thomas Jefferson. Acesta a fost cel de-al treilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1801 – 1809), autor principal al Declarației de Independență (1776), și unul dintre cei mai influenți dintre „părinții fondatori” ai SUA. Jefferson a murit pe data de 4 iulie 1826.

1849 – La această dată Ungaria a devenit republică.

1859 – Alexandru Ioan Cuza a fost recunoscut ca domnitor, atât al Moldovei cât și al Țării Românești, de către Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei, în cadrul Conferinței reprezentanților puterilor garante de la Paris.

1862 – În România a intrat în vigoare pentru prima dată legea presei.

1886 – S-a născut Nicolae Tonitza. Acesta a fost unul dintre cei mai buni pictori români. A murit pe data de 27 februarie 1940, la vârsta de doar 53 de ani.

1889 – A fost anul în care în țara noastră a început să funcționeze prima agenție de presă, numită Agenția Română.

1930 – S-a născut Sergiu Nicolaescu. În decursul vieții, acesta a fost regizor, scenarist, actor și politician român. Nicolaescu a murit pe data de 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani.

1939 – România și Grecia au primit garanții, de la Franța și Marea Britanie, privind frontierele lor, ca răspuns la manevrele politice ale Germaniei.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial s-a semnat un pact de neutralitate între URSS și Japonia.

1941 – Trupele naziste au cucerit Belgradul în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1948 – La această dată Marea Adunare Națională a votat Constituția Republicii Populare Române, prima Constituție postbelică a țării noastre, care reflecta caracterul de tranziție al perioadei pe plan economic și social. A fost ales un nou prezidiu, în frunte cu C.I. Parhon, și un nou Executiv, condus de Petru Groza.

1992 – La această dată a avut loc proclamarea Republicii Federale Iugoslavia, formată din Serbia și Muntenegru.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot
Unde este situat apendicele?
Unde este situat apendicele?
Cu toții am auzit de apendice și de problemele pe care acesta le poate cauza. Boala declanșată de acest organ se numește apendicită și apare în special la copii, fiind, cu alte cuvinte, o... citește tot