Ce s-a întâmplat azi, 13 aprilie?

13.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 13 aprilie?

Data de 13 aprilie reprezintă cea de-a 103-a zi a calendarului gregorian, iar creștinii-ortodocși sărbătoresc pomenirea Sfântului Mucenic Artemon. Totodată, în întreaga lume în această zi este celebrată Ziua Internațională a Rock-n-Roll-ului.

Evenimente istorice 13 aprilie

1204 – A fost anul în care a avut loc cea de-a patra cruciadă, care s-a soldat cu ocuparea capitalei Imperiului Bizantin, Constantinopolul.

1743 – S-a născut Thomas Jefferson. Acesta a fost cel de-al treilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1801 – 1809), autor principal al Declarației de Independență (1776), și unul dintre cei mai influenți dintre „părinții fondatori” ai SUA. Jefferson a murit pe data de 4 iulie 1826.

1849 – La această dată Ungaria a devenit republică.

1859 – Alexandru Ioan Cuza a fost recunoscut ca domnitor, atât al Moldovei cât și al Țării Românești, de către Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei, în cadrul Conferinței reprezentanților puterilor garante de la Paris.

1862 – În România a intrat în vigoare pentru prima dată legea presei.

1886 – S-a născut Nicolae Tonitza. Acesta a fost unul dintre cei mai buni pictori români. A murit pe data de 27 februarie 1940, la vârsta de doar 53 de ani.

1889 – A fost anul în care în țara noastră a început să funcționeze prima agenție de presă, numită Agenția Română.

1930 – S-a născut Sergiu Nicolaescu. În decursul vieții, acesta a fost regizor, scenarist, actor și politician român. Nicolaescu a murit pe data de 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani.

1939 – România și Grecia au primit garanții, de la Franța și Marea Britanie, privind frontierele lor, ca răspuns la manevrele politice ale Germaniei.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial s-a semnat un pact de neutralitate între URSS și Japonia.

1941 – Trupele naziste au cucerit Belgradul în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1948 – La această dată Marea Adunare Națională a votat Constituția Republicii Populare Române, prima Constituție postbelică a țării noastre, care reflecta caracterul de tranziție al perioadei pe plan economic și social. A fost ales un nou prezidiu, în frunte cu C.I. Parhon, și un nou Executiv, condus de Petru Groza.

1992 – La această dată a avut loc proclamarea Republicii Federale Iugoslavia, formată din Serbia și Muntenegru.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot