Ce s-a întâmplat azi, 11 aprilie?

11.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 11 aprilie?

Pe data de 11 aprilie este sărbătorită Ziua internațională a celor eliberați din lagărele de concentrare fasciste. Totodată, în calendarul creștin-ortodox sunt celebrați Sfântul Calinic de la Cernica (1787 -1868) și Sfântul Mucenic Antipa, Episcopul Pergamului Asiei. Trebuie precizat că această dată este cea de-a 101-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 11 aprilie

1814 – Napoleon Bonaparte a fost forțat să abdice pentru prima dată, necondiționat, în urma tratatului de la Fontainebleau, care a pus capăt Războiului celei de-a Șasea Coaliții.

1858 – S-a născut Barbu Ștefănescu Delavrancea. Acesta a fost membru al Academiei române și primar al Capitalei. De-a lungul vieții sale, el a mai fost scriitor, orator și avocat. El a murit pe 29 aprilie 1918, la vârsta de 60 de ani, la Iași, însă operele sale au rămas în istorie.

1877 – A fost anul în care trupele rusești au trecut granița României, îndreptându-se spre frontul din Balcani.

1880 – A fost înființată prima direcție a Căilor Ferate Române.

1899 – A fost anul în care Spania a cedat Puerto Rico Statelor Unite ale Americii.

1899 – A murit Lascăr Catargiu. Acesta a îndeplinit mai multe funcții politice în țara noastră, fiind cel de-al șaselea prim-ministru al României, pentru patru mandate.

1919 – La Geneva a fost înființată Organizația Internațională a Muncii, iar România a fost membru fondator.

1944 – A murit Ion Minulescu. Acesta a fost poet și prozator, reprezentant important al simbolismului românesc.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trupele americane au eliberat lagărul de concentrare Buchenwald.

1961 – În Israel a început procesul lui Adolf Eichmann, unul dintre organizatorii așa-zisei „soluții finale”, adică uciderea evreilor în lagărele naziste. Eichmann a fost executat pe 31 mai 1962.

1970NASA a lansat misiunea Apollo 13 cu Jim Lovell, Jack Swigert și Fred Haise la bord. Din păcate, explozia unuia dintre cele două rezervoare de oxigen din modulul de serviciu, a făcut ca a treia aterizare pe Lună să fie abandonată. Cei trei astronauți au revenit pe Pământ în siguranță.

1976 – A fost anul în care a fost realizat primul computer personal Apple I.

1990 – La București a fost înființat Centrul European de Cultură.

1999 – India a testat cu succes o rachetă balistică cu rază medie de acțiune de tip AGNHI.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot