Ai un bunic sau un străbunic mort în cel de-al Doilea Război Mondial? Unde poți găsi listele cu soldații răpuși pe front

04.03.2022
Ai un bunic sau un străbunic mort în cel de-al Doilea Război Mondial? Unde poți găsi listele cu soldații răpuși pe front

Al Doilea Război Mondial a fost cel mai mare și mai mortal conflict armat din istoria omenirii. Aproape fiecare țară de pe Pământ a fost forțată să se alinieze la una dintre cele două alianțe militare masive: puterile Axei, conduse de Germania, Italia și Japonia sau Aliații, conduși de Marea Britanie, Statele Unite, Uniunea Sovietică, Franța și China. În acele vremuri, România a pierdut peste 500.000 de militari și peste 300.000 de civili, conform wikipedia.org.

România a fost neutră la începutul conflictului mai bine de un an, timp în care și-a evacuat membrii Guvernului și tezaurul țării către Egiptul condus de britanici. Țara noastră încă suferea după faptul că URSS nu a înapoiat niciodată tezaurul românesc din timpul Primului Război Mondial.

Numărul victimelor celui de-al Doilea Război Mondial este greu de determinat pentru majoritatea țărilor, multe dintre statistici fiind zdruncinate pe măsură ce națiunile se ridicau și cădeau, granițele s-au schimbat, populațiile s-au mutat și un număr mare de soldați au fost uciși, răniți, capturați sau declarați dispăruți în acțiune.

Potrivit World population review, între septembrie 1939 și august/septembrie 1945, aproximativ 3-3,7% din populația Pământului din acea vreme a dispărut. Multe dintre decesele civililor au fost cauzate de crime militare și de război, dar și din cauza foametei și/sau bolilor legate de război.

Lista soldaților români răpuși în cel de-al Doilea Război Mondial

Potrivit sursei mai sus menționată, Uniunea Sovietică a pierdut între 20 și 27 de milioane de oameni în război, acesta fiind cel mai mare număr de victime, urmat de China cu 15 până la 20 milioane de victime.

Pe site-ul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor există mai multe liste unde se pot găsi românii pierduți pe front. Potrivit cifrelor oficiale, România a pierdut peste 500.000 de militari și 300.000 de civili. Dacă în celelalte țări au fost înregistrate decese din cauza foametei și/sau bolilor legate de război, țara noastră nu a raportat nici unul.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot