Ce s-a întâmplat azi, 12 aprilie?

12.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 12 aprilie?

Data de 12 aprilie reprezintă cea de-a 102-a zi a calendarului gregorian, iar la nivel mondial este sărbătorită Ziua mondială a aviației și cosmonauticii. Totodată, în calendarul creștin-ortodox sunt celebrați Sfântul Vasile Mărturisitorul, Episcopul Pariei; Sf. Cuv. Antuza și Sfântul Mucenic Sava de la Buzău.

Evenimente istorice 12 aprilie

1457 – Ștefan cel Mare a ajuns pe tronul Moldovei, după ce l-a îndepărtat de la conducere pe Petru Aron. Evenimentul a avut loc după ce a fost câștigată bătălia din satul Dolhești.

1606 – Regele Iacob I a decis că este nevoie de un steag comun pentru a evidenția uniunea dintre Anglia și Scoția, iar în felul acesta a fost creat drapelul „Union Jack”, o suprapunere a crucii scoțiene a Sfântului Andrei cu crucea englezească a Sfântului Gheorge.

1633Galileo Galilei a fost interogat de inchiziție pentru viziunea sa heliocentrică asupra lumii.

1820 – A fost anul în care Alexandru Ipsilanti a devenit liderul Eteriei, o organizație secretă, care avea drept scop răsturnarea stăpânirii otomane asupra Greciei.

1861 – În Statele Unite ale Americii a început Războiul de secesiune sau Războiul dintre Nord și Sud.

1877 – A izbucnit războiul ruso-turc, iar România a acceptat ca pe teritoriul său să treacă trupe rusești. Drept urmare, turcii au bombardat localitățile românești de la Dunăre.

1939 – Albania a fost înglobată în Italia. Astfel că Victor Emanuel al III-lea, rege al Italiei (1900–1946), a fost încoronat rege și al Albaniei (1939).

1943 – La această dată a avut loc întâlnirea dintre mareșalul Ion Antonescu și Hitler, la castelul Klessheim, în care liderul nazist i-a cerut conducătorului român să înceteze orice tatonări de pace cu puterile antifasciste.

1945 – A murit Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (1932–1945), în timp ce era în funcție. Locul său a fost luat de vicepreședintele Harry Truman.

1955 – Doctorul Jonas Salk a anunțat că a descoperit și folosit cu succes vaccinul împotriva poliomielitei.

1961 – Cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om din lume care a călătorit în spațiul cosmic și a efectuat primul zbor orbital cu echipaj la bordul navei Vostok I.

1966 – La această dată Statele Unite ale Americii a efectuat primul bombardament asupra Vietnamului.

1970 – Au fost deschise traficului rutier primele două benzi ale autostrăzii București – Pitești.

1997 – A fost încheiat tratatul privind aderarea României la Acordul Central European de Comerț Liber (CEFTA).

2000 – Papa Ioan Paul al II-lea a ținut un discurs istoric, în care a cerut iertare pentru toate greșelile Bisericii Catolice.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot