Ce s-a întâmplat azi, 12 aprilie?

12.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 12 aprilie?

Data de 12 aprilie reprezintă cea de-a 102-a zi a calendarului gregorian, iar la nivel mondial este sărbătorită Ziua mondială a aviației și cosmonauticii. Totodată, în calendarul creștin-ortodox sunt celebrați Sfântul Vasile Mărturisitorul, Episcopul Pariei; Sf. Cuv. Antuza și Sfântul Mucenic Sava de la Buzău.

Evenimente istorice 12 aprilie

1457 – Ștefan cel Mare a ajuns pe tronul Moldovei, după ce l-a îndepărtat de la conducere pe Petru Aron. Evenimentul a avut loc după ce a fost câștigată bătălia din satul Dolhești.

1606 – Regele Iacob I a decis că este nevoie de un steag comun pentru a evidenția uniunea dintre Anglia și Scoția, iar în felul acesta a fost creat drapelul „Union Jack”, o suprapunere a crucii scoțiene a Sfântului Andrei cu crucea englezească a Sfântului Gheorge.

1633Galileo Galilei a fost interogat de inchiziție pentru viziunea sa heliocentrică asupra lumii.

1820 – A fost anul în care Alexandru Ipsilanti a devenit liderul Eteriei, o organizație secretă, care avea drept scop răsturnarea stăpânirii otomane asupra Greciei.

1861 – În Statele Unite ale Americii a început Războiul de secesiune sau Războiul dintre Nord și Sud.

1877 – A izbucnit războiul ruso-turc, iar România a acceptat ca pe teritoriul său să treacă trupe rusești. Drept urmare, turcii au bombardat localitățile românești de la Dunăre.

1939 – Albania a fost înglobată în Italia. Astfel că Victor Emanuel al III-lea, rege al Italiei (1900–1946), a fost încoronat rege și al Albaniei (1939).

1943 – La această dată a avut loc întâlnirea dintre mareșalul Ion Antonescu și Hitler, la castelul Klessheim, în care liderul nazist i-a cerut conducătorului român să înceteze orice tatonări de pace cu puterile antifasciste.

1945 – A murit Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (1932–1945), în timp ce era în funcție. Locul său a fost luat de vicepreședintele Harry Truman.

1955 – Doctorul Jonas Salk a anunțat că a descoperit și folosit cu succes vaccinul împotriva poliomielitei.

1961 – Cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om din lume care a călătorit în spațiul cosmic și a efectuat primul zbor orbital cu echipaj la bordul navei Vostok I.

1966 – La această dată Statele Unite ale Americii a efectuat primul bombardament asupra Vietnamului.

1970 – Au fost deschise traficului rutier primele două benzi ale autostrăzii București – Pitești.

1997 – A fost încheiat tratatul privind aderarea României la Acordul Central European de Comerț Liber (CEFTA).

2000 – Papa Ioan Paul al II-lea a ținut un discurs istoric, în care a cerut iertare pentru toate greșelile Bisericii Catolice.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot