Ce s-a întâmplat azi, 12 aprilie?

12.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 12 aprilie?

Data de 12 aprilie reprezintă cea de-a 102-a zi a calendarului gregorian, iar la nivel mondial este sărbătorită Ziua mondială a aviației și cosmonauticii. Totodată, în calendarul creștin-ortodox sunt celebrați Sfântul Vasile Mărturisitorul, Episcopul Pariei; Sf. Cuv. Antuza și Sfântul Mucenic Sava de la Buzău.

Evenimente istorice 12 aprilie

1457 – Ștefan cel Mare a ajuns pe tronul Moldovei, după ce l-a îndepărtat de la conducere pe Petru Aron. Evenimentul a avut loc după ce a fost câștigată bătălia din satul Dolhești.

1606 – Regele Iacob I a decis că este nevoie de un steag comun pentru a evidenția uniunea dintre Anglia și Scoția, iar în felul acesta a fost creat drapelul „Union Jack”, o suprapunere a crucii scoțiene a Sfântului Andrei cu crucea englezească a Sfântului Gheorge.

1633Galileo Galilei a fost interogat de inchiziție pentru viziunea sa heliocentrică asupra lumii.

1820 – A fost anul în care Alexandru Ipsilanti a devenit liderul Eteriei, o organizație secretă, care avea drept scop răsturnarea stăpânirii otomane asupra Greciei.

1861 – În Statele Unite ale Americii a început Războiul de secesiune sau Războiul dintre Nord și Sud.

1877 – A izbucnit războiul ruso-turc, iar România a acceptat ca pe teritoriul său să treacă trupe rusești. Drept urmare, turcii au bombardat localitățile românești de la Dunăre.

1939 – Albania a fost înglobată în Italia. Astfel că Victor Emanuel al III-lea, rege al Italiei (1900–1946), a fost încoronat rege și al Albaniei (1939).

1943 – La această dată a avut loc întâlnirea dintre mareșalul Ion Antonescu și Hitler, la castelul Klessheim, în care liderul nazist i-a cerut conducătorului român să înceteze orice tatonări de pace cu puterile antifasciste.

1945 – A murit Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (1932–1945), în timp ce era în funcție. Locul său a fost luat de vicepreședintele Harry Truman.

1955 – Doctorul Jonas Salk a anunțat că a descoperit și folosit cu succes vaccinul împotriva poliomielitei.

1961 – Cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om din lume care a călătorit în spațiul cosmic și a efectuat primul zbor orbital cu echipaj la bordul navei Vostok I.

1966 – La această dată Statele Unite ale Americii a efectuat primul bombardament asupra Vietnamului.

1970 – Au fost deschise traficului rutier primele două benzi ale autostrăzii București – Pitești.

1997 – A fost încheiat tratatul privind aderarea României la Acordul Central European de Comerț Liber (CEFTA).

2000 – Papa Ioan Paul al II-lea a ținut un discurs istoric, în care a cerut iertare pentru toate greșelile Bisericii Catolice.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot