Ce s-a întâmplat azi, 12 februarie?

12.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 12 februarie?

Data de 12 februarie este cea de-a 43-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi, au avut loc tot felul de evenimente istorice care au schimbat mersul omenirii fie în sens pozitiv, fie în mod negativ. Redactorii shtiu.ro le evidențiază pe cele care au avut un impact major.

Evenimente istorice 12 februarie

1541 – În această zi a fost întemeiat orașul Santiago de Chile.

1804 – A murit Immanuel Kant. Acesta a fost unul dintre marii filozofi ai omenirii, de origine germană. Ideile sale au influențat perioada iluminismul.

1809 – S-a născut Abraham Lincoln. Acesta a fost cel de-al 16-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Lincoln a rămas în istorie și pentru faptul că a abolit sclavia. El a fost asasinat, decedând în data de 15 aprilie 1865.

1809 – S-a născut Charles Darwin. Acesta a fost un naturalist britanic, celebru pentru teoria evoluționistă, care susține că toate ființele se trag din anumiți strămoși, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”. Darwin a murit în data de 19 aprilie 1882, la vârsta de 73 de ani.

1864 – Parlamentul țării noastre a votat, în această dată, proiectul de lege pentru organizarea puterii armate.

1877 – S-a născut Louis Renault. Acesta a fost un industriaș francez, fondatorul companiei de automobile care îi poartă numele. Renault a decedat în data de 24 octombrie 1944, la vârsta de 67 de ani.

1894 – S-a născut Otilia Cazimir. Acesta a fost scriitoare, celebră în special pentru versurile dedicate copiilor. Otilia a murit în data de 8 iunie 1967, la vârsta de 73 de ani.

1903 – A fost o zi tragică, fiindcă nava de expediție Antarctica, a fost prinsă în gheață și s-a scufundat în Marea Weddell. Din fericire, tot echipajul a ajuns pe insula Paulet după 16 zile, fiind salvați zece luni mai târziu.

1912China a adoptat calendarul gregorian.

1961 – A fost un moment important pentru astronomie, fiindcă a fost lansată prima stație interplanetară automată în direcția planetei Venus: Venus – 1.

1999 – Președintele al SUA, Bill Clinton, a fost găsit nevinovat în procesul cu Monica Lewinsky.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot