Ce s-a întâmplat azi, 12 februarie?

12.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 12 februarie?

Data de 12 februarie este cea de-a 43-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi, au avut loc tot felul de evenimente istorice care au schimbat mersul omenirii fie în sens pozitiv, fie în mod negativ. Redactorii shtiu.ro le evidențiază pe cele care au avut un impact major.

Evenimente istorice 12 februarie

1541 – În această zi a fost întemeiat orașul Santiago de Chile.

1804 – A murit Immanuel Kant. Acesta a fost unul dintre marii filozofi ai omenirii, de origine germană. Ideile sale au influențat perioada iluminismul.

1809 – S-a născut Abraham Lincoln. Acesta a fost cel de-al 16-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Lincoln a rămas în istorie și pentru faptul că a abolit sclavia. El a fost asasinat, decedând în data de 15 aprilie 1865.

1809 – S-a născut Charles Darwin. Acesta a fost un naturalist britanic, celebru pentru teoria evoluționistă, care susține că toate ființele se trag din anumiți strămoși, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”. Darwin a murit în data de 19 aprilie 1882, la vârsta de 73 de ani.

1864 – Parlamentul țării noastre a votat, în această dată, proiectul de lege pentru organizarea puterii armate.

1877 – S-a născut Louis Renault. Acesta a fost un industriaș francez, fondatorul companiei de automobile care îi poartă numele. Renault a decedat în data de 24 octombrie 1944, la vârsta de 67 de ani.

1894 – S-a născut Otilia Cazimir. Acesta a fost scriitoare, celebră în special pentru versurile dedicate copiilor. Otilia a murit în data de 8 iunie 1967, la vârsta de 73 de ani.

1903 – A fost o zi tragică, fiindcă nava de expediție Antarctica, a fost prinsă în gheață și s-a scufundat în Marea Weddell. Din fericire, tot echipajul a ajuns pe insula Paulet după 16 zile, fiind salvați zece luni mai târziu.

1912China a adoptat calendarul gregorian.

1961 – A fost un moment important pentru astronomie, fiindcă a fost lansată prima stație interplanetară automată în direcția planetei Venus: Venus – 1.

1999 – Președintele al SUA, Bill Clinton, a fost găsit nevinovat în procesul cu Monica Lewinsky.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising