Ce s-a întâmplat azi, 12 februarie?

12.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 12 februarie?

Data de 12 februarie este cea de-a 43-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi, au avut loc tot felul de evenimente istorice care au schimbat mersul omenirii fie în sens pozitiv, fie în mod negativ. Redactorii shtiu.ro le evidențiază pe cele care au avut un impact major.

Evenimente istorice 12 februarie

1541 – În această zi a fost întemeiat orașul Santiago de Chile.

1804 – A murit Immanuel Kant. Acesta a fost unul dintre marii filozofi ai omenirii, de origine germană. Ideile sale au influențat perioada iluminismul.

1809 – S-a născut Abraham Lincoln. Acesta a fost cel de-al 16-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Lincoln a rămas în istorie și pentru faptul că a abolit sclavia. El a fost asasinat, decedând în data de 15 aprilie 1865.

1809 – S-a născut Charles Darwin. Acesta a fost un naturalist britanic, celebru pentru teoria evoluționistă, care susține că toate ființele se trag din anumiți strămoși, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”. Darwin a murit în data de 19 aprilie 1882, la vârsta de 73 de ani.

1864 – Parlamentul țării noastre a votat, în această dată, proiectul de lege pentru organizarea puterii armate.

1877 – S-a născut Louis Renault. Acesta a fost un industriaș francez, fondatorul companiei de automobile care îi poartă numele. Renault a decedat în data de 24 octombrie 1944, la vârsta de 67 de ani.

1894 – S-a născut Otilia Cazimir. Acesta a fost scriitoare, celebră în special pentru versurile dedicate copiilor. Otilia a murit în data de 8 iunie 1967, la vârsta de 73 de ani.

1903 – A fost o zi tragică, fiindcă nava de expediție Antarctica, a fost prinsă în gheață și s-a scufundat în Marea Weddell. Din fericire, tot echipajul a ajuns pe insula Paulet după 16 zile, fiind salvați zece luni mai târziu.

1912China a adoptat calendarul gregorian.

1961 – A fost un moment important pentru astronomie, fiindcă a fost lansată prima stație interplanetară automată în direcția planetei Venus: Venus – 1.

1999 – Președintele al SUA, Bill Clinton, a fost găsit nevinovat în procesul cu Monica Lewinsky.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot