Ce este Via Transilvanica?

10.10.2022
Ce este Via Transilvanica?

În ultimii ani, autoritățile și diverse grupuri private au încercat să facă cunoscut turismul românesc. Lipsa promovării la nivel internațional a lăsat România cu mult în spatele vecinilor noștri. Unul dintre cele mai ambițioase proiecte prin care turiștii locali și străini pot descoperi țara noastră se numește Via Transilvanica. Ce este Via Transilvanica și care sunt cele mai importante localități prin care trece?

Ce este Via Transilvanica?

Via Transilvanica

Bornele alb-portocalii au devenit rapid cunoscute în România ca simbol al Via Transilvanica. Acesta este un traseu de drumeții care își dorește promovarea culturii istorice și etnice a diferitelor regiuni din țară.

Construcția traseului s-a bazat pe finanțe proprii și donații. Mai multe personalități ale societății s-au implicat în realizarea proiectului, printre care fostul principe Nicolae, prezentatoarea de televiziune Andreea Esca sau tenismenul Horia Tecău.

„O parte din drum s-a realizat prin donarea profitului obținut din vânzarea cărții 27 de pași” – povestește sportivul Tibi Ușeriu despre proiect.
Infrastructura Via Transilvania oferă acces la apă potabilă, posibilități de cazare și masă, dar și informații prețioase despre istorie și cultura regiunii în care un turist ajunge.

Care este traseul urmat de Via Transilvanica?

Via Transilvanica

Începând cu 2018 au început să se pună bazele traseului. Primii 134 de kilometri au fost inaugurați în raza județului Bistrița-Năsăud. În 2022 este finalizată marcarea traseului în județele Hunedoara și Alba, iar pe 8 octombrie, proiectul s-a deschis complet publicului.

Traseul este împărțit în 7 regiuni cu impact istoric și cultural: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica și Terra Romana. Județele străbătute sunt: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți.

Cele mai importante locuri prin turiștii pot trece sunt:

Drumurile sunt marcate cu semne pictate de lemn sau piatră în portocaliu și alb. Săgeata portocalie marchează direcția către Drobeta-Turnu Severin (unul dintre capetele traseului), iar săgeata albă indică direcția Putna. Lungimea totală a Via Transilvanica este de 1.262 de kilometri, iar cea mai lungă secțiune se află în Poiana Stampei, Pasul Tihuța, Bistrița și Câmpu Cetății.

Foto: Wikipedia.org & Utilben.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
SUA și Canada sunt două dintre cele mai mari țări din lume ca și suprafață. Granițele dintre cele două state sunt imense și în mod surprinzător sunt trasate, în mare parte, în linie... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising