Ce este Via Transilvanica?

10.10.2022
Ce este Via Transilvanica?

În ultimii ani, autoritățile și diverse grupuri private au încercat să facă cunoscut turismul românesc. Lipsa promovării la nivel internațional a lăsat România cu mult în spatele vecinilor noștri. Unul dintre cele mai ambițioase proiecte prin care turiștii locali și străini pot descoperi țara noastră se numește Via Transilvanica. Ce este Via Transilvanica și care sunt cele mai importante localități prin care trece?

Ce este Via Transilvanica?

Via Transilvanica

Bornele alb-portocalii au devenit rapid cunoscute în România ca simbol al Via Transilvanica. Acesta este un traseu de drumeții care își dorește promovarea culturii istorice și etnice a diferitelor regiuni din țară.

Construcția traseului s-a bazat pe finanțe proprii și donații. Mai multe personalități ale societății s-au implicat în realizarea proiectului, printre care fostul principe Nicolae, prezentatoarea de televiziune Andreea Esca sau tenismenul Horia Tecău.

„O parte din drum s-a realizat prin donarea profitului obținut din vânzarea cărții 27 de pași” – povestește sportivul Tibi Ușeriu despre proiect.
Infrastructura Via Transilvania oferă acces la apă potabilă, posibilități de cazare și masă, dar și informații prețioase despre istorie și cultura regiunii în care un turist ajunge.

Care este traseul urmat de Via Transilvanica?

Via Transilvanica

Începând cu 2018 au început să se pună bazele traseului. Primii 134 de kilometri au fost inaugurați în raza județului Bistrița-Năsăud. În 2022 este finalizată marcarea traseului în județele Hunedoara și Alba, iar pe 8 octombrie, proiectul s-a deschis complet publicului.

Traseul este împărțit în 7 regiuni cu impact istoric și cultural: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica și Terra Romana. Județele străbătute sunt: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți.

Cele mai importante locuri prin turiștii pot trece sunt:

Drumurile sunt marcate cu semne pictate de lemn sau piatră în portocaliu și alb. Săgeata portocalie marchează direcția către Drobeta-Turnu Severin (unul dintre capetele traseului), iar săgeata albă indică direcția Putna. Lungimea totală a Via Transilvanica este de 1.262 de kilometri, iar cea mai lungă secțiune se află în Poiana Stampei, Pasul Tihuța, Bistrița și Câmpu Cetății.

Foto: Wikipedia.org & Utilben.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot