Ce este Via Transilvanica?

10.10.2022
Ce este Via Transilvanica?

În ultimii ani, autoritățile și diverse grupuri private au încercat să facă cunoscut turismul românesc. Lipsa promovării la nivel internațional a lăsat România cu mult în spatele vecinilor noștri. Unul dintre cele mai ambițioase proiecte prin care turiștii locali și străini pot descoperi țara noastră se numește Via Transilvanica. Ce este Via Transilvanica și care sunt cele mai importante localități prin care trece?

Ce este Via Transilvanica?

Via Transilvanica

Bornele alb-portocalii au devenit rapid cunoscute în România ca simbol al Via Transilvanica. Acesta este un traseu de drumeții care își dorește promovarea culturii istorice și etnice a diferitelor regiuni din țară.

Construcția traseului s-a bazat pe finanțe proprii și donații. Mai multe personalități ale societății s-au implicat în realizarea proiectului, printre care fostul principe Nicolae, prezentatoarea de televiziune Andreea Esca sau tenismenul Horia Tecău.

„O parte din drum s-a realizat prin donarea profitului obținut din vânzarea cărții 27 de pași” – povestește sportivul Tibi Ușeriu despre proiect.
Infrastructura Via Transilvania oferă acces la apă potabilă, posibilități de cazare și masă, dar și informații prețioase despre istorie și cultura regiunii în care un turist ajunge.

Care este traseul urmat de Via Transilvanica?

Via Transilvanica

Începând cu 2018 au început să se pună bazele traseului. Primii 134 de kilometri au fost inaugurați în raza județului Bistrița-Năsăud. În 2022 este finalizată marcarea traseului în județele Hunedoara și Alba, iar pe 8 octombrie, proiectul s-a deschis complet publicului.

Traseul este împărțit în 7 regiuni cu impact istoric și cultural: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica și Terra Romana. Județele străbătute sunt: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți.

Cele mai importante locuri prin turiștii pot trece sunt:

Drumurile sunt marcate cu semne pictate de lemn sau piatră în portocaliu și alb. Săgeata portocalie marchează direcția către Drobeta-Turnu Severin (unul dintre capetele traseului), iar săgeata albă indică direcția Putna. Lungimea totală a Via Transilvanica este de 1.262 de kilometri, iar cea mai lungă secțiune se află în Poiana Stampei, Pasul Tihuța, Bistrița și Câmpu Cetății.

Foto: Wikipedia.org & Utilben.ro

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot