Ce este Via Transilvanica?

10.10.2022
Ce este Via Transilvanica?

În ultimii ani, autoritățile și diverse grupuri private au încercat să facă cunoscut turismul românesc. Lipsa promovării la nivel internațional a lăsat România cu mult în spatele vecinilor noștri. Unul dintre cele mai ambițioase proiecte prin care turiștii locali și străini pot descoperi țara noastră se numește Via Transilvanica. Ce este Via Transilvanica și care sunt cele mai importante localități prin care trece?

Ce este Via Transilvanica?

Via Transilvanica

Bornele alb-portocalii au devenit rapid cunoscute în România ca simbol al Via Transilvanica. Acesta este un traseu de drumeții care își dorește promovarea culturii istorice și etnice a diferitelor regiuni din țară.

Construcția traseului s-a bazat pe finanțe proprii și donații. Mai multe personalități ale societății s-au implicat în realizarea proiectului, printre care fostul principe Nicolae, prezentatoarea de televiziune Andreea Esca sau tenismenul Horia Tecău.

„O parte din drum s-a realizat prin donarea profitului obținut din vânzarea cărții 27 de pași” – povestește sportivul Tibi Ușeriu despre proiect.
Infrastructura Via Transilvania oferă acces la apă potabilă, posibilități de cazare și masă, dar și informații prețioase despre istorie și cultura regiunii în care un turist ajunge.

Care este traseul urmat de Via Transilvanica?

Via Transilvanica

Începând cu 2018 au început să se pună bazele traseului. Primii 134 de kilometri au fost inaugurați în raza județului Bistrița-Năsăud. În 2022 este finalizată marcarea traseului în județele Hunedoara și Alba, iar pe 8 octombrie, proiectul s-a deschis complet publicului.

Traseul este împărțit în 7 regiuni cu impact istoric și cultural: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica și Terra Romana. Județele străbătute sunt: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți.

Cele mai importante locuri prin turiștii pot trece sunt:

Drumurile sunt marcate cu semne pictate de lemn sau piatră în portocaliu și alb. Săgeata portocalie marchează direcția către Drobeta-Turnu Severin (unul dintre capetele traseului), iar săgeata albă indică direcția Putna. Lungimea totală a Via Transilvanica este de 1.262 de kilometri, iar cea mai lungă secțiune se află în Poiana Stampei, Pasul Tihuța, Bistrița și Câmpu Cetății.

Foto: Wikipedia.org & Utilben.ro

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot