Ce este statul de drept?

24.02.2022
Ce este statul de drept?

Statul de drept este un set de principii sau idealuri, pentru asigurarea unei societăți ordonate și juste. Multe țări din întreaga lume se străduiesc să susțină statul de drept acolo unde nimeni nu este mai presus de lege.

Toată lumea este tratată în mod egal conform legii, toată lumea este trasă la răspundere față de aceleași legi, există procese clare și echitabile pentru aplicarea legilor, există o justiție independentă, iar drepturile omului sunt garantate tuturor.

Cercetările arată că statul de drept se corelează cu o creștere economică mai mare, o pace mai mare, mai puține inegalități, rezultate îmbunătățite în materie de sănătate și mai multă educație.

Statul de drept și instanțele

Este necesară o justiție independentă pentru a asigura respectarea statului de drept. Independența judiciară înseamnă că judecătorii nu sunt supuși presiunii și influenței și sunt liberi să ia decizii imparțiale bazate exclusiv pe fapte și drept.

Un judecător independent poate asigura că un caz va fi hotărât conform legii și faptelor și nu unui climat politic în schimbare. Judecătorii interpretează și aplică legea în probleme specifice aduse în fața lor atunci când două părți nu sunt de acord și rezolvă disputele dintre oameni, companii și unități guvernamentale.

Adesea, justiția este chemată să respecte limitele impuse guvernului. Justiția protejează împotriva abuzurilor din partea celorlalte ramuri ale guvernului. Protejează minoritățile de toate tipurile de majoritatea și protejează drepturile persoanelor care nu se pot proteja.

Cheia statului de drept, spun judecătorii, este angajamentul de a aplica legea tuturor în mod echitabil. Alte atribute includ aplicarea legii guvernului, nu doar persoanelor și entităților, clarificarea legii și transparența procedurilor judiciare și echilibrarea drepturilor individuale cu siguranța altora, scrie American Bar Association.

Ucraina și statul de drept

Din 1992, American Bar Association a lucrat în Ucraina abordând corupția, traficul de persoane, dezvoltarea barourilor, reforma dreptului penal, reforma aplicării legii, reforma judiciară, dezvoltarea legislativă, reforma legii electorale, criminalitatea cibernetică și xenofobia.

Climatul de agresiune, propagandă și încercările rusești de a influența și destabiliza țara, împreună cu o creștere internă a populismului și a frustrarii, au încordat sentimentul de unitate națională al Ucrainei.

În timp ce conflictul militar a unit părți ale țării, a stimulat și creșterea stereotipurilor transregionale și a percepțiilor despre diferențele culturale dintre regiunile îndepărtate ale Ucrainei.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 4 decembrie?
Ce s-a întâmplat azi, 4 decembrie?
În calendarul creștin-ortodox, în data de 4 decembrie, sunt sărbătoriți Sfânta Mare Muceniță Varvara și Cuviosul Damaschin. Această dată reprezintă cea de-a 338-a zi a calendarului... citește tot
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Marea Piramidă din Giza este un simbol al Egiptului și un reper pentru egipteni și nu numai. Această construcție este cea mai veche și cea mai mare piramidă din complexul piramidal Giza situat... citește tot
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Cerul privit de pe Pământ are culoarea albastră. Dacă această acțiune ar avea loc de pe altă planetă a Sistemului nostru solar, bolta cerească ar arăta cu totul altfel și ar avea altă... citește tot