Ce este statul de drept?

24.02.2022
Ce este statul de drept?

Statul de drept este un set de principii sau idealuri, pentru asigurarea unei societăți ordonate și juste. Multe țări din întreaga lume se străduiesc să susțină statul de drept acolo unde nimeni nu este mai presus de lege.

Toată lumea este tratată în mod egal conform legii, toată lumea este trasă la răspundere față de aceleași legi, există procese clare și echitabile pentru aplicarea legilor, există o justiție independentă, iar drepturile omului sunt garantate tuturor.

Cercetările arată că statul de drept se corelează cu o creștere economică mai mare, o pace mai mare, mai puține inegalități, rezultate îmbunătățite în materie de sănătate și mai multă educație.

Statul de drept și instanțele

Este necesară o justiție independentă pentru a asigura respectarea statului de drept. Independența judiciară înseamnă că judecătorii nu sunt supuși presiunii și influenței și sunt liberi să ia decizii imparțiale bazate exclusiv pe fapte și drept.

Un judecător independent poate asigura că un caz va fi hotărât conform legii și faptelor și nu unui climat politic în schimbare. Judecătorii interpretează și aplică legea în probleme specifice aduse în fața lor atunci când două părți nu sunt de acord și rezolvă disputele dintre oameni, companii și unități guvernamentale.

Adesea, justiția este chemată să respecte limitele impuse guvernului. Justiția protejează împotriva abuzurilor din partea celorlalte ramuri ale guvernului. Protejează minoritățile de toate tipurile de majoritatea și protejează drepturile persoanelor care nu se pot proteja.

Cheia statului de drept, spun judecătorii, este angajamentul de a aplica legea tuturor în mod echitabil. Alte atribute includ aplicarea legii guvernului, nu doar persoanelor și entităților, clarificarea legii și transparența procedurilor judiciare și echilibrarea drepturilor individuale cu siguranța altora, scrie American Bar Association.

Ucraina și statul de drept

Din 1992, American Bar Association a lucrat în Ucraina abordând corupția, traficul de persoane, dezvoltarea barourilor, reforma dreptului penal, reforma aplicării legii, reforma judiciară, dezvoltarea legislativă, reforma legii electorale, criminalitatea cibernetică și xenofobia.

Climatul de agresiune, propagandă și încercările rusești de a influența și destabiliza țara, împreună cu o creștere internă a populismului și a frustrarii, au încordat sentimentul de unitate națională al Ucrainei.

În timp ce conflictul militar a unit părți ale țării, a stimulat și creșterea stereotipurilor transregionale și a percepțiilor despre diferențele culturale dintre regiunile îndepărtate ale Ucrainei.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot