Ce ar face Satan 2, arma nucleară despre care Putin a spus că ar fi „invincibilă”

03.03.2022
Ce ar face Satan 2, arma nucleară despre care Putin a spus că ar fi „invincibilă”

În anul 2018, Vladimir Putin îngrozea lumea cu un anunț ce abia astăzi pare și mai înspăimântător: „Deținem o armă de neoprit”. Anunțul era făcut în cadrul unui eveniment în care principala temă de discuție erau armele nucleare. Președintele Rusiei se referea la RS-28 Sarmat, o armă pe care generalii NATO o numesc SS-X-30 Satan 2.

Încă din 2009, Rusia a lucrat la dezvoltarea și perfecționarea RS-28 Sarmat. Conform președintelui rus este vorba despre o „rachetă de croazieră globală” cu propulsie nucleară „de neoprit”, care are o rază de acțiune „practic nelimitată”.

„Rusia a rămas și rămâne cea mai mare putere nucleară. Nu uitați, nimeni nu a vrut cu adevărat să vorbească cu noi. Nimeni nu ne-a ascultat”, afirma cu mândrie Putin la vremea respectivă.

Ba mai mult, Moscova se lăuda că noua armă poate sustrage scutul de apărare al Statelor Unite ale Amerticii și este capabilă să distrugă o zonă de dimensiunea Angliei și Țării Galilor, a Franței sau a statului Texas.

„Motoarele Sarmat ridică rapid racheta în zona de siguranță și o fac invulnerabilă pentru apărarea antirachetă până când atinge traiectoria principală de zbor”, se spune într-un raport TASS. Se pare că racheta poate zbura pe „rută imprevizibilă” ocolind sistemele de apărare antirachetă, spun designerii săi.

Arma are o greutate de 208 tone și este „cea mai mare fiară” din arsenalul nuclear modernizat al lui Vladimir Putin. Arma era programată să intre în funcțiune în finalul anului 2022.

Este racheta „ficțiune”?

David Wright, un fizician și expert în rachete la Uniunea Oamenilor de Știință Preocupați, a declarat pentru Business Insider că ideea unei rachete de croazieră „de neoprit” care să facă înconjurul lumii fără să fie detectată este „ficțiune”, deoarece s-ar încălzi într-un grad extrem.

„Știm că dezvoltă niște sisteme noi cu o rază de acțiune mai mare și o sarcină utilă mai mare”, a completat Wright.

Care sunt țările dotate cu arme nucleare?

Statele cunoscute că au detonat experimental, sau nu, asemenea dispozitive sunt Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Franța, China, India, și Pakistan.

Aceste țări sunt declarate puteri nucleare (împreună cu Rusia, moștenind armamentele Uniunii Sovietice). Totodată, alte state pot deține arme nucleare. Acestea fie nu au recunoscut acest lucru în public, fie altele recunosc posesia lor neverificată, așa cum este cazul Coreei de Nord.

Foto: mirror.co.uk

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 4 iulie, în Statele Unite ale Americii este sărbătorită Ziua Independenței. Această dată reprezintă cea de-a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Pe data de 4 iulie, în Statele Unite ale Americii este sărbătorită Ziua Independenței. Această dată reprezintă cea de-a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii... citește tot
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Pe data de 3 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Iachint și Sfântul Ieronim Anatolie al Constantinopolului. În România, în această zi este celebrată... citește tot
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Shtiu.ro