De ce rușii pun litera „Z” pe tancuri?

15.04.2022
De ce rușii pun litera „Z” pe tancuri?

De când a fost văzut scrisă pe tancurile rusești care au invadat Ucraina, ultima literă a alfabetului latin, litera „Z”, a devenit rapid un simbol al naționalismului rus.

Simbolul se poate vedea adesea acolo unde cetățenii arată sprijin pentru războiul președintelui rus Vladimir Putin. Litera „Z” este înscrisă pe panouri publicitare din marile orașe rusești și pe mașinile unor susținători ai Rusiei. Pe internet a câștigat o nouă poreclă: „zwastica”.

De ce litera „Z” dacă nu există în alfabetul chirilic?

Analiștii și experții militari au observat pentru prima dată misterioasa literă în formă de Z pictată manual pe tancurile și camioanele militare rusești adunate la granița cu Ucraina pe data de 19 februarie, ceea ce a dus la speculații larg răspândite în rândul experților occidentali cu privire la ce înseamnă aceasta.

Alfabetul chirilic este folosit în limbile slave, iar litera „Z” nu există. Cu toate acestea, aceasta pare a fi o modalitate practică pentru soldații ruși pentru a identifica vehiculele rusești.

Unii susțin că „Z” înseamnă „zapad” sau cuvântul rusesc pentru Vest, ceea ce înseamnă că trupele din acele vehicule provin dintr-o parte de vest a țării. Alții au susținut că reprezintă numele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, despre care se crede că este o țintă de top pentru forțele speciale ruse. Pe de altă parte, litera „Z” poate fi doar un simbol ușor de recunoscut și de desenat rapid.

Ronald G. Suny, profesor de istorie și științe politice la Universitatea din Michigan, a declarat pentru HuffPost că ar putea reprezenta Za pobedu, adică „pentru” sau „în favoarea”. Potrivit The New Yorker, Ministerul rus al Apărării a oferit mai multe explicații în acest sens pe contul său de Instagram : „pentru victorie”, „pentru adevăr”, „pentru pace” și „pentru copiii din Donbas”, o regiune de est a Ucrainei în care oficialii ruși susțin în mod fals că oamenii au fost victime ale genocidului.

Litera Z

Rusia are o istorie de promovare a anumitor semne și simboluri pentru a obține sprijin pentru armata sa. În timpul anexării Crimeei, Rusia a promovat puternic folosirea panglicilor cu dungi portocalii și negre ale Sfântului Gheorghe. Panglica se bucură acum de o mare popularitate în Rusia, ca o modalitate de a arăta sprijinul public pentru guvernul rus și armată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot