De ce rușii pun litera „Z” pe tancuri?

15.04.2022
De ce rușii pun litera „Z” pe tancuri?

De când a fost văzut scrisă pe tancurile rusești care au invadat Ucraina, ultima literă a alfabetului latin, litera „Z”, a devenit rapid un simbol al naționalismului rus.

Simbolul se poate vedea adesea acolo unde cetățenii arată sprijin pentru războiul președintelui rus Vladimir Putin. Litera „Z” este înscrisă pe panouri publicitare din marile orașe rusești și pe mașinile unor susținători ai Rusiei. Pe internet a câștigat o nouă poreclă: „zwastica”.

De ce litera „Z” dacă nu există în alfabetul chirilic?

Analiștii și experții militari au observat pentru prima dată misterioasa literă în formă de Z pictată manual pe tancurile și camioanele militare rusești adunate la granița cu Ucraina pe data de 19 februarie, ceea ce a dus la speculații larg răspândite în rândul experților occidentali cu privire la ce înseamnă aceasta.

Alfabetul chirilic este folosit în limbile slave, iar litera „Z” nu există. Cu toate acestea, aceasta pare a fi o modalitate practică pentru soldații ruși pentru a identifica vehiculele rusești.

Unii susțin că „Z” înseamnă „zapad” sau cuvântul rusesc pentru Vest, ceea ce înseamnă că trupele din acele vehicule provin dintr-o parte de vest a țării. Alții au susținut că reprezintă numele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, despre care se crede că este o țintă de top pentru forțele speciale ruse. Pe de altă parte, litera „Z” poate fi doar un simbol ușor de recunoscut și de desenat rapid.

Ronald G. Suny, profesor de istorie și științe politice la Universitatea din Michigan, a declarat pentru HuffPost că ar putea reprezenta Za pobedu, adică „pentru” sau „în favoarea”. Potrivit The New Yorker, Ministerul rus al Apărării a oferit mai multe explicații în acest sens pe contul său de Instagram : „pentru victorie”, „pentru adevăr”, „pentru pace” și „pentru copiii din Donbas”, o regiune de est a Ucrainei în care oficialii ruși susțin în mod fals că oamenii au fost victime ale genocidului.

Litera Z

Rusia are o istorie de promovare a anumitor semne și simboluri pentru a obține sprijin pentru armata sa. În timpul anexării Crimeei, Rusia a promovat puternic folosirea panglicilor cu dungi portocalii și negre ale Sfântului Gheorghe. Panglica se bucură acum de o mare popularitate în Rusia, ca o modalitate de a arăta sprijinul public pentru guvernul rus și armată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot