De ce rușii pun litera „Z” pe tancuri?

15.04.2022
De ce rușii pun litera „Z” pe tancuri?

De când a fost văzut scrisă pe tancurile rusești care au invadat Ucraina, ultima literă a alfabetului latin, litera „Z”, a devenit rapid un simbol al naționalismului rus.

Simbolul se poate vedea adesea acolo unde cetățenii arată sprijin pentru războiul președintelui rus Vladimir Putin. Litera „Z” este înscrisă pe panouri publicitare din marile orașe rusești și pe mașinile unor susținători ai Rusiei. Pe internet a câștigat o nouă poreclă: „zwastica”.

De ce litera „Z” dacă nu există în alfabetul chirilic?

Analiștii și experții militari au observat pentru prima dată misterioasa literă în formă de Z pictată manual pe tancurile și camioanele militare rusești adunate la granița cu Ucraina pe data de 19 februarie, ceea ce a dus la speculații larg răspândite în rândul experților occidentali cu privire la ce înseamnă aceasta.

Alfabetul chirilic este folosit în limbile slave, iar litera „Z” nu există. Cu toate acestea, aceasta pare a fi o modalitate practică pentru soldații ruși pentru a identifica vehiculele rusești.

Unii susțin că „Z” înseamnă „zapad” sau cuvântul rusesc pentru Vest, ceea ce înseamnă că trupele din acele vehicule provin dintr-o parte de vest a țării. Alții au susținut că reprezintă numele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, despre care se crede că este o țintă de top pentru forțele speciale ruse. Pe de altă parte, litera „Z” poate fi doar un simbol ușor de recunoscut și de desenat rapid.

Ronald G. Suny, profesor de istorie și științe politice la Universitatea din Michigan, a declarat pentru HuffPost că ar putea reprezenta Za pobedu, adică „pentru” sau „în favoarea”. Potrivit The New Yorker, Ministerul rus al Apărării a oferit mai multe explicații în acest sens pe contul său de Instagram : „pentru victorie”, „pentru adevăr”, „pentru pace” și „pentru copiii din Donbas”, o regiune de est a Ucrainei în care oficialii ruși susțin în mod fals că oamenii au fost victime ale genocidului.

Litera Z

Rusia are o istorie de promovare a anumitor semne și simboluri pentru a obține sprijin pentru armata sa. În timpul anexării Crimeei, Rusia a promovat puternic folosirea panglicilor cu dungi portocalii și negre ale Sfântului Gheorghe. Panglica se bucură acum de o mare popularitate în Rusia, ca o modalitate de a arăta sprijinul public pentru guvernul rus și armată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot