De ce rușii pun litera „Z” pe tancuri?

15.04.2022
De ce rușii pun litera „Z” pe tancuri?

De când a fost văzut scrisă pe tancurile rusești care au invadat Ucraina, ultima literă a alfabetului latin, litera „Z”, a devenit rapid un simbol al naționalismului rus.

Simbolul se poate vedea adesea acolo unde cetățenii arată sprijin pentru războiul președintelui rus Vladimir Putin. Litera „Z” este înscrisă pe panouri publicitare din marile orașe rusești și pe mașinile unor susținători ai Rusiei. Pe internet a câștigat o nouă poreclă: „zwastica”.

De ce litera „Z” dacă nu există în alfabetul chirilic?

Analiștii și experții militari au observat pentru prima dată misterioasa literă în formă de Z pictată manual pe tancurile și camioanele militare rusești adunate la granița cu Ucraina pe data de 19 februarie, ceea ce a dus la speculații larg răspândite în rândul experților occidentali cu privire la ce înseamnă aceasta.

Alfabetul chirilic este folosit în limbile slave, iar litera „Z” nu există. Cu toate acestea, aceasta pare a fi o modalitate practică pentru soldații ruși pentru a identifica vehiculele rusești.

Unii susțin că „Z” înseamnă „zapad” sau cuvântul rusesc pentru Vest, ceea ce înseamnă că trupele din acele vehicule provin dintr-o parte de vest a țării. Alții au susținut că reprezintă numele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, despre care se crede că este o țintă de top pentru forțele speciale ruse. Pe de altă parte, litera „Z” poate fi doar un simbol ușor de recunoscut și de desenat rapid.

Ronald G. Suny, profesor de istorie și științe politice la Universitatea din Michigan, a declarat pentru HuffPost că ar putea reprezenta Za pobedu, adică „pentru” sau „în favoarea”. Potrivit The New Yorker, Ministerul rus al Apărării a oferit mai multe explicații în acest sens pe contul său de Instagram : „pentru victorie”, „pentru adevăr”, „pentru pace” și „pentru copiii din Donbas”, o regiune de est a Ucrainei în care oficialii ruși susțin în mod fals că oamenii au fost victime ale genocidului.

Litera Z

Rusia are o istorie de promovare a anumitor semne și simboluri pentru a obține sprijin pentru armata sa. În timpul anexării Crimeei, Rusia a promovat puternic folosirea panglicilor cu dungi portocalii și negre ale Sfântului Gheorghe. Panglica se bucură acum de o mare popularitate în Rusia, ca o modalitate de a arăta sprijinul public pentru guvernul rus și armată.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 16 august este cea de-a 228-a zi din calendarul gregorian și a 229-a zi în anii bisecți. În această zi, în anul 1877, la Gorni-Studen, în Bulgaria, are loc întâlnirea dintre...
Cele mai noi articole
Imperiul Gucci- cum a început totul și cum a ajuns să dea faliment
Imperiul Gucci- cum a început totul și cum a ajuns să dea faliment
Când este pronunțat numele de Gucci, toată lumea se gândește la lux, opulență și la unul dintre cele mai mari branduri de modă din lume. Dacă ne întoarcem puțin în timp, vom afla de... citește tot
De unde și-a luat Coco Chanel numele și cum a „dat viață” parfumului Chanel No.5?
De unde și-a luat Coco Chanel numele și cum a „dat viață” parfumului Chanel No.5?
Coco Chanel a fost una dintre cele mai influente personalități în modă din istorie. Deși designerul a murit în 1971, creațiile sale și conceptele sale despre modă încă influențează... citește tot
Când a avut loc cea mai veche întrecere de înot?
Când a avut loc cea mai veche întrecere de înot?
Înotul este un sport foarte sănătos de practicat, fiindcă ajută corpul uman să se dezvolte. Totodată, mișcările în apă îmbunătățesc starea psihică a persoanei și oferă un alt tonus... citește tot