Ce presupune legea marțială care a fost impusă în Ucraina?

24.02.2022
Ce presupune legea marțială care a fost impusă în Ucraina?

Ucraina este în stare de asediu după ce Rusia a început invazia în dimineața zilei de 24 februarie. Armata rusă a bombardat mai multe obiective militare strategice și Putin pare decis să meargă până la capăt, până la capitularea totală a dușmanului. Marile puteri ale lumii au luat o serie de restricții economice care să îl facă pe Vladimir Putin să se răzgândească, însă, din păcate, acestea își vor face simțite efectele puternice după o perioadă mai lungă, și nu imediat așa cum ar trebui.

După ce Rusia a început invazia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat adoptarea legii marțiale pe tot teritoriul țării. Aceasta este luată în situații speciale, când intervenția armatei este absolut necesară.

Preşedintele Putin a anunţat o operaţiune militară specială în Donbas. Rusia a lansat atacuri asupra infrastructurii noastre militare şi asupra punctelor de frontieră. Au fost auzite explozii în mai multe oraşe din Ucraina. Impunem legea marţială pe întregul teritoriu al Ucrainei. Acum un minut, am avut o conversaţie cu preşedintele Biden. Statele Unite au început deja să mobilizeze susţinere internaţională, a declarat Volodimir Zelenski, citat de agenţia Ukrinform.

Securitatea Europei este zguduită pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial de noul conflict militar dintre Ucraina și Rusia. Practic toate legile internaționale au fost încălcate, iar integritatea și suveranitatea Ucrainei este decisă de Vladimir Putin. Potrivit datelor istorice, acesta este cel mai mare război de pe „Bătrânul continent”, după cel de-Al Doilea Război Mondial care s-a încheiat în 1945. Consecințele sale se vor face simțite multă vreme de acum încolo.

Ce presupune legea marțială?

Legea marțială presupune ca activitatea Guvernului și a Parlamentului să fie preluate de Armată. Cel mai înalt oficial militar devine șeful statului, iar anumite drepturi și libertăți cetățenești pot fi suspendate. Conform legii marțiale, liderii militari își asumă puteri executive, legislative și chiar judiciare. Când legea marțială este în vigoare, liderii militari ar putea:

Civilii care comit infracțiuni sau încalcă ordinele militare se confruntă cu tribunale militare în cazul în care instanțele civile nu sunt disponibile.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Pe Pământ există 195 de țări suverane și independente, iar dintre acestea 193 sunt membre ale Organizației Națiunilor Unite, în timp ce Vatican și Palestina sunt doar observatori... citește tot
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a... citește tot
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot