Ce presupune legea marțială care a fost impusă în Ucraina?

24.02.2022
Ce presupune legea marțială care a fost impusă în Ucraina?

Ucraina este în stare de asediu după ce Rusia a început invazia în dimineața zilei de 24 februarie. Armata rusă a bombardat mai multe obiective militare strategice și Putin pare decis să meargă până la capăt, până la capitularea totală a dușmanului. Marile puteri ale lumii au luat o serie de restricții economice care să îl facă pe Vladimir Putin să se răzgândească, însă, din păcate, acestea își vor face simțite efectele puternice după o perioadă mai lungă, și nu imediat așa cum ar trebui.

După ce Rusia a început invazia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat adoptarea legii marțiale pe tot teritoriul țării. Aceasta este luată în situații speciale, când intervenția armatei este absolut necesară.

Preşedintele Putin a anunţat o operaţiune militară specială în Donbas. Rusia a lansat atacuri asupra infrastructurii noastre militare şi asupra punctelor de frontieră. Au fost auzite explozii în mai multe oraşe din Ucraina. Impunem legea marţială pe întregul teritoriu al Ucrainei. Acum un minut, am avut o conversaţie cu preşedintele Biden. Statele Unite au început deja să mobilizeze susţinere internaţională, a declarat Volodimir Zelenski, citat de agenţia Ukrinform.

Securitatea Europei este zguduită pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial de noul conflict militar dintre Ucraina și Rusia. Practic toate legile internaționale au fost încălcate, iar integritatea și suveranitatea Ucrainei este decisă de Vladimir Putin. Potrivit datelor istorice, acesta este cel mai mare război de pe „Bătrânul continent”, după cel de-Al Doilea Război Mondial care s-a încheiat în 1945. Consecințele sale se vor face simțite multă vreme de acum încolo.

Ce presupune legea marțială?

Legea marțială presupune ca activitatea Guvernului și a Parlamentului să fie preluate de Armată. Cel mai înalt oficial militar devine șeful statului, iar anumite drepturi și libertăți cetățenești pot fi suspendate. Conform legii marțiale, liderii militari își asumă puteri executive, legislative și chiar judiciare. Când legea marțială este în vigoare, liderii militari ar putea:

Civilii care comit infracțiuni sau încalcă ordinele militare se confruntă cu tribunale militare în cazul în care instanțele civile nu sunt disponibile.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot