Ce presupune legea marțială care a fost impusă în Ucraina?

24.02.2022
Ce presupune legea marțială care a fost impusă în Ucraina?

Ucraina este în stare de asediu după ce Rusia a început invazia în dimineața zilei de 24 februarie. Armata rusă a bombardat mai multe obiective militare strategice și Putin pare decis să meargă până la capăt, până la capitularea totală a dușmanului. Marile puteri ale lumii au luat o serie de restricții economice care să îl facă pe Vladimir Putin să se răzgândească, însă, din păcate, acestea își vor face simțite efectele puternice după o perioadă mai lungă, și nu imediat așa cum ar trebui.

După ce Rusia a început invazia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat adoptarea legii marțiale pe tot teritoriul țării. Aceasta este luată în situații speciale, când intervenția armatei este absolut necesară.

Preşedintele Putin a anunţat o operaţiune militară specială în Donbas. Rusia a lansat atacuri asupra infrastructurii noastre militare şi asupra punctelor de frontieră. Au fost auzite explozii în mai multe oraşe din Ucraina. Impunem legea marţială pe întregul teritoriu al Ucrainei. Acum un minut, am avut o conversaţie cu preşedintele Biden. Statele Unite au început deja să mobilizeze susţinere internaţională, a declarat Volodimir Zelenski, citat de agenţia Ukrinform.

Securitatea Europei este zguduită pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial de noul conflict militar dintre Ucraina și Rusia. Practic toate legile internaționale au fost încălcate, iar integritatea și suveranitatea Ucrainei este decisă de Vladimir Putin. Potrivit datelor istorice, acesta este cel mai mare război de pe „Bătrânul continent”, după cel de-Al Doilea Război Mondial care s-a încheiat în 1945. Consecințele sale se vor face simțite multă vreme de acum încolo.

Ce presupune legea marțială?

Legea marțială presupune ca activitatea Guvernului și a Parlamentului să fie preluate de Armată. Cel mai înalt oficial militar devine șeful statului, iar anumite drepturi și libertăți cetățenești pot fi suspendate. Conform legii marțiale, liderii militari își asumă puteri executive, legislative și chiar judiciare. Când legea marțială este în vigoare, liderii militari ar putea:

Civilii care comit infracțiuni sau încalcă ordinele militare se confruntă cu tribunale militare în cazul în care instanțele civile nu sunt disponibile.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot