Ce condiții îi punea Albert Einstein soției sale pentru a nu divorța?

19.05.2021
Ce condiții îi punea Albert Einstein soției sale pentru a nu divorța?

De-a lungul istoriei, contractele prenupţiale apăreau în căsătoriile care erau negociate de familiile bogate şi influente. Odată pecetluite, acestea stabileau în mod clar obligațiile fiecărei părţi și cum va fi împărțită averea în cazul în care vor divorța.

Există, însă, și situații în care, în unele căsnicii, soții semnează contracte postnupțiale cel puțin ciudate în care aceștia își pun condiții unul altuia pentru a putea continua împreună sau pentru a îmbunătăți anumite aspecte ale mariajului.

Un astfel de contract postnupțial a fost semnat de Albert Einstein şi de prima soţie a acestuia, Mileva Maric. Geniul fizicii a reuşit prin atitudinea și prin comportamentul său îşi ducă nevasta în pragul disperării. Iar când căsnicia lor a ajuns în punctul de a se destrăma, Einstein i-a prezentat soţiei un cotract care conținea un set de reguli cel puțin absurde ca să nu spunem misogine.

Einstein și-a înșelat soția cu… verișoara lui

Mileva Maric s-a născut pe 19 decembrie 1875, în orăşelul sârb Titel, fiind cea mai mare dintre cei trei copii ai familei Milos şi Marija Maric.

În anul 1896, Mileva a dat examen de admitere la secţia de matematică-fizică din cadrul Institutului de Politehnică din Zurich. Ea a intrat prima, obţinând un punctaj mai mare decât cel obținut mai târziu de viitorul ei soț. De altfel, aici l-a cunoscut pe marele fizician, care la acea vreme era doar un tânăr boem, pasionat de ştiinţele exacte și de muzică.

Mileva, care era cu patru ani mai mare decât Einstein, era singura femeie care studia fizica la respectivul institut. Odată cu trecerea anilor, prietenia ce s-a legat între ei datorită intereselor științifice comune s-a transformat într-o frumoasă poveste de iubire.

Deși cei doi se iubeau nebunește, familia lui Albert nu au acceptat-o pe Mileva. Faptul că avea un defect la un picior, că era mai deșteaptă decât alte fete și, mai mult, că nu era de origine germană și nici de credinţă iudaică au făcut ca mama fizicianului să nu o placă niciodată.

Cu toate acestea, cei doi s-au mutat împreună, iar relația lor a evoluat. În ianuarie 1903, ei s-au căsătorit și au făcut trei copii: Lieserl (dată spre adopție în 1902), Hans Albert şi Eduard.

Flacăra iubirii dintre Albert și Mileva a rămas aprinsă preț de vreo doi ani. Datorită celebrității pe care Einstein o cunoscuse începând cu 1905, acesta a început să-și neglijeze soția.

De altfel, Mileva îi scria, în septembrie 1909, prietenei sale Helena Savic următoarele:

„Cu toată faima asta, Albert are prea puţin timp pentru soţia lui. Ce mai este de spus decât că unul se alege cu perla, celălalt cu cochilia”

Lucrurile aveau să se complice și mai mult în 1912. În timpul unei vizite la Berlin, unde se mutase familia lui, Einstein o cunoaşte pe Elsa Lowenthal, verişoara sa, cu care începe să aibă o relaţie amoroasă.

Cei doi au corespondat în secret timp de doi ani şi, după ce fizicianul schimbă mai multe posturi universitare în Praga şi Zurich, el se întoarce la Berlin în 1914 pentru a fi mai aproape de Elsa.

Ce condiții absurde îi punea Albert Einstein soției sale?

Mileva află de relaţia extraconjugală a soţului ei şi se mută împreună cu cei doi băieței ai lor la Zurich. De dragul copiilor, ei au exclus varianta divorțului, însă Einstein i-a pus Milevei o serie de condiţii absurde, care au transformat-o pe aceasta din femeia iubită într-o… sclavă.

Ciudatele reguli au fost menționate de Walter Isaacson, în volumul „Einstein: Viaţa şi universul său”. Iată care erau condițiile absurde impuse de Albert Einstein Milevei Maric:

A. Te vei asigura că:

1. hainele mele sunt păstrate în ordine;
2. voi primi cele trei mese zilnice în camera mea;
3. dormitorul și biroul meu vor fi păstrate curtate și, mai ales, că biroul meu nu va fi folosit de nimeni altcineva.

B. Vei renunța la toate relațiile personale cu mine în măsura în care acestea nu sunt complet necesare din motive sociale. Mai exact, nu îmi vei cere:

1. să stau acasă cu tine;
2. să ies în oraș sau să călătoresc cu tine.

C. Vei respecta următoarele reguli în relația cu mine:

1. nu te vei aștepta la intimitate de la mine și nici nu-mi vei reproșa acest lucru în nici un fel;
2. vei înceta să vorbești cu mine dacă îți voi cere acest lucru;
3. vei părăsi dormitorul meu sau biroul meu dacă îți voi cere acest lucru fără a protesta în nici un fel.

D. Te vei angaja să nu mă umilești în fața copiilor noștri, fie prin cuvinte, fie prin comportament.

Mileva a fost de acord cu aceste solicitări dure venite din partea soţului ei, însă doar pentru puţin timp. La câteva luni după semnarea neobişnuitului contract postnupţial, Mileva şi-a luat cei doi copii şi l-a părăsit pe Albert Einstein. Cei doi nu s-au mai văzut până în momentul în care au divorţat, în anul 1919.

Mileva Maric a murit la vârsta de 72 de ani, la Zurich, în timp ce Albert Einstein s-a stins șapte ani mai târziu, pe când avea 76 de ani, la Penn Medicine Princeton Medical Center din New Jersey (SUA).

Foto: Pexels.com si natgeotv.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot