Cât de periculoasă este inteligența artificială?

22.03.2023
Cât de periculoasă este inteligența artificială?

Lumea din prezent este mult diferită față de ceea de acum 30 de ani. Mergând pe aceeași linie, lumea de peste 30 de ani va fi cu totul altfel decât ceea ce trăim acum. Foarte mulți oameni se sperie de necunoscut și cred că viitorul va fi sumbru, însă privind în retrospectivă același lucru îl spuneau și predecesorii noștri, iar timpul a dovedit că s-au înșelat.

Inteligența artificială este marele pas în față făcut de omenire, după descoperirea Internetului, consideră oamenii de știință. Cu toate acestea, unii sunt de părere că lumea nu este pregătită să facă față unei AI, în acest moment.

Va ajuta omenirea inteligența artificială sau o va distruge

Chat GPT a impresionat o lume întreagă după ce a fost lansat. Softul considerat o inteligență artificială s-a dovedit a fi incredibil de exact în conversațiile cu utilizatorii. OpenAI a dezvoltat programul și a lansat, de curând Chat GPT 4, care este în stare să analizeze și să emită răspunsuri și pe baza imaginilor.

O situație greu de imaginat acum câțiva ani, însă o realitate în prezent. Șeful OpenAI, Sam Altman, a mărturisit într-un interviu că și el este impresionant de inteligența artificială și consideră că va schimba dezvoltarea umanității.

Inteligența artificială va fi în curând cea mai importantă tehnologie pe care umanitatea a dezvoltat-o până acum, ținând cont de impactul asupra vieților noastre și asupra îmbunătățirii acestora.

Dacă aș spune că nu sunt speriat, fie n-aș fi un om de încredere, fie n-aș avea ce să caut în această meserie, a afirmat Sam Altman pentru ABC News.

Cert este că multe joburi vor dispărea, în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, însă noile tehnologii vor duce la crearea altora. Totodată, se speră și se preconizează că AI va fi în stare, la un moment dat, să rezolve multe dintre problemele care în prezent dau mari bătăi de cap oamenilor.

Multe dintre bolile existente ar putea fi eradicate, iar agricultura nu va mai sta la mila naturii. Vremea ar putea fi controlată mult mai bine și, în felul acesta, vor fi evitate catastrofele naturale.

Marea necunoscută o reprezintă însă controlul inteligenței artificiale. Softul ar trebui să aibă o limită peste care să nu poată trece, fiindcă orice AI va dori, la un moment dat, să fie independentă și să ia propriile decizii. Cert este că nimeni nu își dorește scenariul din filmul Terminator și în mod sigur vor fi luate toate măsurile pentru ca umanitatea să rămână la conducere și să aibă ultimul cuvânt de spus.

În concluzie, viitorul este aici și îl trăim!

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot