Care este diferenta dintre Chat GPT 3.5 și Chat GPT 4.0?

14.08.2023
Care este diferenta dintre Chat GPT 3.5 și Chat GPT 4.0?

Într-o lume în care inteligența artificială (IA) avansează rapid și revoluționează multe domenii, modelele de procesare a limbajului natural (NLP) precum cele dezvoltate de OpenAI au căpătat o importanță tot mai mare. Două dintre aceste modele, Chat GPT 3.5 și Chat GPT 4.0, sunt frecvent discutate, dar care sunt diferențele dintre ele? 

Ce este Chat GPT?

Chat GPT este o inteligență artificială creată de către OpenAI, împreună cu Microsoft. Acuratețea cu care poate să răspundă la fiecare întrebare, în orice limbă din lume, este incredibilă și se preconizează că în viitorul apropiat va putea rezolva anumite probleme pe care oamenii nu au reușit să le deslușească.

OpenAI, o organizație dedicată cercetării în domeniul IA, a dezvoltat mai multe versiuni ale modelului GPT (Generative Pre-trained Transformer). Fiecare nouă iterație a modelului vizează îmbunătățirea capacităților de înțelegere și generare a textului.

Chat GPT 3.5

GPT-3.5, sau Generative Pre-trained Transformer 3.5, a marcat un pas major în evoluția modelelor NLP:

  1. Dimensiunea Modelului: GPT-3.5 are 175 miliarde de parametri, făcându-l unul dintre cele mai mari modele de la momentul lansării sale.
  2. Capabilități: Acest model a fost capabil să genereze texte de o calitate impresionantă, să răspundă la întrebări, să scrie eseuri și să participe la conversații în timp real.
  3. Aplicații: Datorită versatilității sale, GPT-3.5 a fost folosit în numeroase aplicații, de la asistenți virtuali și până la dezvoltarea software.
  4. Limitări: Deși impresionant, GPT-3.5 avea încă dificultăți în a menține coerența pe texte lungi și putea genera informații inexacte.

Chat GPT 4.0

În continuarea eforturilor de a îmbunătăți performanța și acuratețea modelelor, GPT-4.0 a adus schimbări semnificative:

  1. Dimensiunea Modelului: GPT-4.0 este și mai mare decât predecesorul său, având un număr impresionant de parametri, deși cifra exactă poate varia.
  2. Capabilități Avansate: Datorită dimensiunii sale, GPT-4.0 a fost capabil să înțeleagă și să genereze texte cu o mai mare precizie și coerență.
  3. Îmbunătățiri: În comparație cu GPT-3.5, GPT-4.0 a oferit răspunsuri mai exacte și a avut o tendință mai mică de a devia de la subiect sau de a genera răspunsuri repetitive.
  4. Limitări Reduse: Cu toate că nu este perfect, GPT-4.0 a redus unele dintre limitările versiunii anterioare, oferind informații mai precise și coherente.

Concluzie

În timp ce ambele modele reprezintă culmile tehnologiei în momentele lor respective, GPT-4.0 reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de GPT-3.5, atât în ceea ce privește acuratețea, cât și coerența. Cu toate acestea, este esențial să avem în vedere că niciun model de IA nu este perfect și utilizatorii trebuie să abordeze informațiile generate cu o doză sănătoasă de scepticism.

Cât costă abonamentul la Chat GPT?

20 de dolari. Atât costă abonamentul lunar la Chat GPT. OpenAI nu a adaptat preţul abonamentului la diferitele pieţe în care îl vinde, astfel că şi în România acesta costă 20 de dolari pe lună, la fel ca şi în alte ţări. Abonamentul plătit promite o serie de facilităţi suplimentare, mai precis acces la orice oră, chiar şi când serverele sunt foarte ocupate, timpi mai mici de răspuns şi acces prioritar la cele mai noi funcţii şi experimente.

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot