Care sunt țările care nu au deloc pădure? Cât la sută din România mai este pădure?

25.03.2020
Care sunt țările care nu au deloc pădure? Cât la sută din România mai este pădure?

Au dispărut vremurile în care pădurile acopereau o bună parte din teritoriul țărilor. Goana după lemne a făcut ca hectare întregi acoperite cu copaci seculari să dispară pentru totdeauna. Totuși, există țări unde zona forestieră acoperă mai puțin de 1% din teritoriu. Care sunt acestea?

Ce este, de fapt, zona forestieră? Aceasta se referă la terenuri care se află acoperit de arbori crescuți natural sau plantați de om cu înălțimea de cel puțin cinci metri. Zona forestieră nu face referire la copacii din grădini sau din parcurile urbane.

Conform unui raport al Băncii Mondiale întocmit în anul 2013, unele țări au suprafețe împădurite care ocupă peste 80% din întreaga lor suprafață, în timp ce altele, precum Oman, au o suprafață forestieră nesemnificativă mai mică de 1%.

Statele cu un procent mai mic de 1% de zonă forestieră sunt: Qatar, San Marino, Groenlanda, Oman, Egypt, Libia, Mauritania, Djibouti, Kuweit, Arabia Saudită, Islanda, Bahrain, Algeria și Niger.

Care sunt statele cu multă pădure?

La polul opus, statele care dețin milioane de kilometri de pădure sunt Rusia, Brazilia, Canada, Statele Unite ale Americii și China. Rusia conduce cu o suprafață de 8,148,895 de kilometri pătrați de pădure. Surinam este statul care este o pădure aproape în totalitate. Aproximativ 98,3% din suprafața țării este zonă forestieră.

Cât la sută din România este pădure?

Cifrele arată că, în trecut, aproximativ 79% din suprafața țării era un teritoriu acoperit cu vegetație lemnoasă. Gradul de împădurire al României a scăzut foarte mult și a ajuns astăzi la numai 29%, în timp ce media europeană este de 42%. Lemnul este folosit pentru susținerea și dezvoltarea indivizilor fiind folosit ca materie primă energetică, material pentru construcții, unelte, arme, hârtie, mobilier.

Conform unei inventarieri la nivel european din anul 2005, în România mai existau circa 218.000 ha de păduri virgine (pădure care s-a format și dezvoltat exclusiv sub acțiunea factorilor naturali), reprezentând 2/3 din totalul pădurilor virgine din Europa.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot