Curiozități despre păduri. Câți copaci sunt tăiați anual pe Glob?

24.09.2021
Curiozități despre păduri. Câți copaci sunt tăiați anual pe Glob?

„Ce te legeni, codrule, Fără ploaie, fără vânt, Cu crengile la pământ?”, scria Eminescu acum mai bine de 150 de ani. Pentru multe secole, codrul a fost frate cu românul până când acesta din urmă a decis să facă profit de pe urma arborilor seculari. Copacii din spațiul carpato-danubiano-pontic s-au împuținat, dar pădurile rămân un loc fascinant pentru mulți dintre noi. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o serie de curiozități despre păduri.

Curiozități despre păduri

Pădurile găzduiesc peste 80% din animalele și plantele terestre și acoperă 31% din suprafața totală a pământului.

Cea mai veche pădure din România este Pădurea Mociar. Aceasta este situată în județul Mureș, are peste 40 de hectare, și aici au fost identificați arbori cu vârste cuprinse între 650 respectiv 720 de ani.

Aproximativ 1,6 miliarde de oameni din întreaga lume depind de păduri pentru mijloacele lor de trai și pentru nevoile zilnice de subzistență.

Copacii sunt importanți pentru zonele urbane. În marile orașe, existența acestora poate răci aerul cu până la 8 grade.

Un stejar mare poate transpira până la 151.000 de litri de apă într-un an.

Cifrele arată că aproximativ 15 miliarde de copaci sunt tăiați în fiecare an și tot anual dispar peste 7 milioane de hectare de pădure la nivel mondial.

Mai bine de 25% dintre medicamentele pe care le folosim conțin substanțe ce se găsesc în plantele din pădurile tropicale.

Copacii sunt capabili să se apere împotriva atacului insectelor. Oamenii de știință au descoperit că copacii își pot inunda frunzele cu substanțe chimice numite fenolici atunci când insectele își încep raidul.

Mai mult de jumătate dintre toate speciile de arbori (aproximativ 60.000) există într-o singură țară: Brazilia.

Statele cu un procent mai mic de 1% de zonă forestieră sunt: Qatar, San Marino, Groenlanda, Oman, Egypt, Libia, Mauritania, Djibouti, Kuweit, Arabia Saudită, Islanda, Bahrain, Algeria și Niger.

Pădurile de bambus se găsesc în multe regiuni din Japonia, China și Taiwan, precum și în țări situate în estul și sud-estul Asiei. Un copac de bambus obişnuit poate creşte cu până la 10 cm într-o singură zi, în timp ce anumite specii cresc chiar cu până la un metru în decurs de 24 de ore sau cu circa 1 mm la fiecare două minute.

Pe perioada verii, un hectar de pădure poate să absoarbă o cantitate de dioxid de carbon egală cu cea eliminată în acelaşi timp de 200 de persoane.

Unui brad îi ia între 60 și 80 de ani să ajungă la maturitate. Tăierea lui nu durează mai mult de un minut.

Primii copaci au apărut pe Terra acum 230 de milioane de ani.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot