Care este cea mai bătrână pădure din România? Sunt aici arbori de pe vremea lui Ștefan cel Mare!

28.10.2020
Care este cea mai bătrână pădure din România? Sunt aici arbori de pe vremea lui Ștefan cel Mare!

Cea mai veche pădure din țara noastră. Pădurile sunt considerate de majoritatea oamenilor cele mai frumoase peisaje naturale. Pe lângă faptul că asigură oxigenul necesar pentru tot ceea ce este viu pe această planetă, ele reprezintă și casa pentru multe animale sălbatice. Potrivit specialiștilor, defrișările ilegale și incendiile de vegetație pun în pericol viitorul omenirii. În ultimii ani, s-a dezbătut și se încearcă găsirea unor soluții pentru protejarea cât mai bine a naturii.

Unde se află cea mai veche pădure din România?

Nu multă lume știe, însă, în țara noastră pot fi găsite unele dintre cele mai vechi păduri din Europa. Trei dintre acestea au un peisaj feeric, demn de orice film de la Hollywood: Pădurea Mociar, Pădurea Letea și, nu în ultimul rând, Pădurea de la Giumalău.

Potrivit datelor de la Romsilva, Pădurea Mociar este cea mai veche pădure din România. Aceasta este situată în județul Mureș, are peste 40 de hectare, iar din ea izvorăște râul Mureș. Stejarii din această locație au câteva secole, însă ciclul lor de viață este aproape de final, din cauze naturale. În această pădure pot fi întâlnite mai multe animale precum: căprioara, mistrețul, iepurele, vulpea, dar și câteva specii de păsări răpitoare.

Aici au fost indentificați mai mult de 300 de arbori precum fagi și stejari cu vârste cuprinse între 650 respectiv 720 de ani. Tot aici se găsesc mulți stejari cu vârste cuprinse între 400 și 500 de ani.

Așa arată cea mai veche pădure din România, Pădurea Mociar

 

Pădurea Letea este situată în județul Tulcea și are peste 5.000 de hectare și peste 2.000 de suprafețe protejate. Aceasta este cea mai veche rezervație din țara noastră și a fost pusă sub ocrotire în anul 1930. Flora este superbă și cuprinde: stejar de luncă și stejar brumăriu, plop alb, frasin de luncă, tei alb. Ceea ce este unic la această pădure este fauna cățărătoare: vița sălbatică, hameiul, liana grecească.

Așa arată Pădurea Letea

 

Pădurea de la Giumalău se află în nordul Carpaților Orientali. Aceasta este considerată cea mai mare pădure de molid virgin din Europa. Pentru protejarea ei, în anul 1941, a fost declarată rezervație naturală. Aici, găsim mai multe specii de animale precum: ursul brun, cerbul, jderul, veverița, pisica sălbatică, bufnița, uliul, ciocănitoarea.

Așa arată Pădurea de la Giumalău

Cea mai mare pădure din România

Potrivit datelor oficiale, 27% din suprafața totală a țării este reprezentată de păduri. Unele dintre acestea reprezintă adevărate labirinturi naturale, nemodificate de activităţi umane. Pădurea Cozia este considerată cea mai mare pădure din România. Aceasta face parte din Parcul Naţional Cozia și se întinde pe 17.100 de hectare. Trebuie specificat că aici se găsesc diferite tipuri de păduri de fag, păduri de stejar şi păduri acidofile.

Așa arată cea mai mare pădure din România, Pădurea Cozia

Foto: ro.wikipedia.org și adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot