Când au apărut copacii pe Pământ? Unde se află cea mai veche pădure din lume?

05.07.2022
Când au apărut copacii pe Pământ? Unde se află cea mai veche pădure din lume?

Copacii au și ei o zi de naștere, la fel ca orice alt tip de organism. Arborii au apărut cu mult timp înainte oamenilor și au o istorie care merită relatată. Trebuie precizat că fără copaci viața așa cum o știm pe Terra nu ar exista.

De la cele mai înalte plante, Sequoia din California, până la cea mai mare pădure tropicală a planetei, Amazonul, lumea a fost atrasă de ceea ce este verde încă din cele mai vechi timpuri. La o primă vedere, pădurile impunătoare pot părea atemporale, dar, ca orice specie sau ecosistem, au o dată de naștere. Potrivit datelor oficiale, plantele au apărut pentru prima dată pe Pământ în urmă cu aproximativ 470 de milioane de ani. Pe de altă parte, copacii și pădurile s-au dezvoltat acum aproape 390 de milioane de ani.

Cea mai veche pădure din lume

Cercetătorii au descoperit că cea mai veche pădure din lume se află în Cairo și datează încă de acum 385 de milioane de ani. Regiunea a fost analizată intens, fiind văzute rădăcini fosilizate ale copacilor vechi, indicând modalitatea prin care aceștia au prins viață.

Nu vedem fosile ale copacilor, dar vedem o hartă cu exact locul în care se aflau acei copaci. Deci, ceea ce învățăm este ecologia pădurii, cu rădăcini lemnoase mari și ramuri cu frunze, a declarat Chris Berry, paleobotanist la Universitatea Cardiff din Regatul Unit, potrivit Live Science.

Dezvoltarea acestor păduri timpurii a depins de evoluția precursorilor pentru definirea trăsăturilor copacilor. Primele sisteme de ramificare s-au dezvoltat chiar înainte de Devonian (perioadă geologică a erei paleozoice), în perioada Siluriană (cu 443,8 milioane până la 419,2 milioane de ani în urmă). După aceea, trăsăturile arborelui au conferit avantaje majore față de alte plante, în special capacitatea de a se ridica deasupra pentru a absorbi lumina Soarelui.

De-a lungul timpului, schimbările climatice au făcut ca frunzele copacilor să se mărească pentru a absorbi mai multă lumină solară. Așadar, fără arbori lumea așa cum o cunoaștem nu ar fi posibilă, fiindcă un singur pom la maturitate produce oxigen cât să susțină două persoane.

Copacii reprezintă sursa noastră de oxigen. Aceste plante inhalează dioxidul de carbon și elimină în aer oxigen. De aceea în locurile pline de verdeață și cu mulți pomi, aerul se simte și chiar este mai curat.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot