De ce copacii abia plantați au nevoie de araci?

20.05.2022
De ce copacii abia plantați au nevoie de araci?

Mulți dintre noi am văzut probabil în oraș sau în mediul rural copaci nou plantați cu araci lângă ei. Care este rolul lor în prezența tinerilor arbori, vom scrie mai jos.

Răspunsul la întrebarea din titlu depinde de cel căruia o adresezi. Pepinierele pot fixa copacii tineri cu araci pentru a se asigura că aceștia vor crește drepți și vor fi ușor de mutat, grădinarii și antreprenorii îi pot fixa pentru a-i proteja în timp ce prind rădăcini, iar unii oameni îi pun pentru că asta fac toți ceilalți.

Araci lângă copacii tineri

În mod realist, folosirea aracilor lângă arbuștii tineri este mai complicată decât motivele descrise mai sus. Cei care doresc să-și planteze un pui trebuie să cunoască specia de copac, globul și coroana acestuia, locul de plantare și îngrijirea continuă pe care o va primi de-a lungul timpului.

Pentru copacii tineri, crescuți în pepinieră în ghivece, a fi legați de un țăruș înseamnă economie de spațiu. Aceștia pot fi cultivați aproape unul de celălalt și pot crește rapid pe verticală. Când sunt transplantați și li se îndepărtează aracul, forma lor înaltă și zveltă poate avea nevoie de sprijin în timp ce trunchiul, ramurile și rădăcina le cresc.

Pentru copacii cultivați pe câmp, care sunt bulgăriți și îngrășați, excavarea lor din câmp poate însemna că coroana lor este mai mare decât poate suporta rădăcină excavată. În acest caz, aracii servesc pentru a ține copacul pe loc după mutare, în timp ce rădăcină copacului crește și copacul se stabilizează.

Aracii nu sunt o completare permanentă a copacilor. În mod ideal, utilitatea lor este evaluată în mod regulat de către un arborist, un membru al echipajului lucrărilor publice sau un grădinar experimentat, iar aceștia sunt îndepărtați de îndată ce scopul lor a fost atins.

Ce se întâmplă dacă aracii sunt ținuți mai mult timp lângă arbori?

Realitatea este adesea diferită, totuși, atunci când copacii nu sunt examinați și țărușii rămân pe loc mult timp după ce utilitatea lor se termină. Acesta este momentul în care aracii pot începe să strice un copac în creștere.

Modul în care care aracii ținuți mult timp dăunează unui copac este că împiedică mișcarea lui naturală în vânt, scrie Green Vista. Când vântul bate în jurul coroanei și trunchiului unui copac tânăr, copacul răspunde producând hormoni naturali de creștere.

Acești hormoni de creștere încurajează o creștere a circumferinței sau a diametrului trunchiului și ramurilor. De asemenea, dacă țărușii sunt lăsați pe termen lung, trunchiul de copac se îngustează, făcându-l mai gros la bază și mai subțire spre vârful trunchiului.

Aracii pot fi din lemn sau metal, atâta timp cât sunt suficient de puternici pentru a fi introduși în sol. Înălțimea țărușilor trebuie să corespundă cu locația de pe trunchiul copacului de unde vor fi atașate legăturile. O regulă generală este că aceștia ar trebui să fie de 1/3 din înălțimea copacului, dar înălțimea exactă este mai puțin importantă decât un sistem de prindere bine instalat.

Sprijinul copacilor este cel mai bine făcut și evaluat de către cineva informat și cu experiență. Când vine vorba de araci, mai mult nu este întotdeauna mai bine.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot