De ce copacii abia plantați au nevoie de araci?

20.05.2022
De ce copacii abia plantați au nevoie de araci?

Mulți dintre noi am văzut probabil în oraș sau în mediul rural copaci nou plantați cu araci lângă ei. Care este rolul lor în prezența tinerilor arbori, vom scrie mai jos.

Răspunsul la întrebarea din titlu depinde de cel căruia o adresezi. Pepinierele pot fixa copacii tineri cu araci pentru a se asigura că aceștia vor crește drepți și vor fi ușor de mutat, grădinarii și antreprenorii îi pot fixa pentru a-i proteja în timp ce prind rădăcini, iar unii oameni îi pun pentru că asta fac toți ceilalți.

Araci lângă copacii tineri

În mod realist, folosirea aracilor lângă arbuștii tineri este mai complicată decât motivele descrise mai sus. Cei care doresc să-și planteze un pui trebuie să cunoască specia de copac, globul și coroana acestuia, locul de plantare și îngrijirea continuă pe care o va primi de-a lungul timpului.

Pentru copacii tineri, crescuți în pepinieră în ghivece, a fi legați de un țăruș înseamnă economie de spațiu. Aceștia pot fi cultivați aproape unul de celălalt și pot crește rapid pe verticală. Când sunt transplantați și li se îndepărtează aracul, forma lor înaltă și zveltă poate avea nevoie de sprijin în timp ce trunchiul, ramurile și rădăcina le cresc.

Pentru copacii cultivați pe câmp, care sunt bulgăriți și îngrășați, excavarea lor din câmp poate însemna că coroana lor este mai mare decât poate suporta rădăcină excavată. În acest caz, aracii servesc pentru a ține copacul pe loc după mutare, în timp ce rădăcină copacului crește și copacul se stabilizează.

Aracii nu sunt o completare permanentă a copacilor. În mod ideal, utilitatea lor este evaluată în mod regulat de către un arborist, un membru al echipajului lucrărilor publice sau un grădinar experimentat, iar aceștia sunt îndepărtați de îndată ce scopul lor a fost atins.

Ce se întâmplă dacă aracii sunt ținuți mai mult timp lângă arbori?

Realitatea este adesea diferită, totuși, atunci când copacii nu sunt examinați și țărușii rămân pe loc mult timp după ce utilitatea lor se termină. Acesta este momentul în care aracii pot începe să strice un copac în creștere.

Modul în care care aracii ținuți mult timp dăunează unui copac este că împiedică mișcarea lui naturală în vânt, scrie Green Vista. Când vântul bate în jurul coroanei și trunchiului unui copac tânăr, copacul răspunde producând hormoni naturali de creștere.

Acești hormoni de creștere încurajează o creștere a circumferinței sau a diametrului trunchiului și ramurilor. De asemenea, dacă țărușii sunt lăsați pe termen lung, trunchiul de copac se îngustează, făcându-l mai gros la bază și mai subțire spre vârful trunchiului.

Aracii pot fi din lemn sau metal, atâta timp cât sunt suficient de puternici pentru a fi introduși în sol. Înălțimea țărușilor trebuie să corespundă cu locația de pe trunchiul copacului de unde vor fi atașate legăturile. O regulă generală este că aceștia ar trebui să fie de 1/3 din înălțimea copacului, dar înălțimea exactă este mai puțin importantă decât un sistem de prindere bine instalat.

Sprijinul copacilor este cel mai bine făcut și evaluat de către cineva informat și cu experiență. Când vine vorba de araci, mai mult nu este întotdeauna mai bine.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot