Cât de multă hârtie se face dintr-un copac?

28.03.2022
Cât de multă hârtie se face dintr-un copac?

Hârtia este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante articole pe care societatea umană le-a inventat vreodată, deoarece a contribuit în mod semnificativ la progresele tehnologice ulterioare. În procesul de fabricare a hârtiei, un copac este cea mai  importantă materie primă.

Fabricarea hârtiei se face dintr-un amestec de diferite tipuri de arbori. În timp ce cea mai mare parte a hârtiei este făcută din pini, adesea alți copaci sunt utilizați pentru a crea celuloza care va deveni apoi o foaie de hârtie.

Pe lângă diferitele tipuri de arbori folosiți, un alt aspect este faptul că aceștia vor varia întotdeauna în dimensiune și formă. Unii copaci vor fi înalți, cu trunchiuri subțiri, în timp ce alții pot fi mai scunzi și mai lați. De asemenea, copacii vor varia întotdeauna în funcție de vârstă, mediu și tipul de copac.

Câtă hârtie este produse de la un copac, în medie?

Se estimează că un pin standard, cu un trunchi utilizabil de aproximativ 14 metru și un diametru de 20 centimetri, va produce aproximativ 10.000 de coli de hârtie, scrie Ribble. Prin urmare, pentru 500 de coli sunt necesare doar 5 procente dintr-un copac. Cantitatea poate părea mică, însă în medie, un birou va folosi echivalentul a unui arbore în fiecare an, chiar și în birourile care își limitează utilizarea hârtiei și se străduiesc să digitalizeze totul.

Un alt aspect este că hârtia stratificată care este utilizată pentru tipărirea de înaltă calitate și reviste va necesita mai multă pastă. De fapt, o tonă de hârtie cretată de revistă folosește peste 15 copaci. Pentru hârtia folosită pentru ziare, este nevoie de aproximativ 12 copaci pentru a crea o tonă de ziar.

Procesul de fabricare a hârtiei a fost criticat pe larg de ecologiști, deoarece contribuie la poluare. Fabricarea hârtiei are un impact asupra mediului, întrucât distruge copacii în acest proces.

În ultimii 40 de ani, consumul de hârtie a crescut cu 400%. Aceasta înseamnă că peste două milioane de copaci sunt tăiați în fiecare zi pentru consumul global de hârtie, ceea ce înseamnă că patru miliarde de copaci sunt tăiați în fiecare an pentru a satisface nevoile noastre de hârtie.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot