Cât de multă hârtie se face dintr-un copac?

28.03.2022
Cât de multă hârtie se face dintr-un copac?

Hârtia este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante articole pe care societatea umană le-a inventat vreodată, deoarece a contribuit în mod semnificativ la progresele tehnologice ulterioare. În procesul de fabricare a hârtiei, un copac este cea mai  importantă materie primă.

Fabricarea hârtiei se face dintr-un amestec de diferite tipuri de arbori. În timp ce cea mai mare parte a hârtiei este făcută din pini, adesea alți copaci sunt utilizați pentru a crea celuloza care va deveni apoi o foaie de hârtie.

Pe lângă diferitele tipuri de arbori folosiți, un alt aspect este faptul că aceștia vor varia întotdeauna în dimensiune și formă. Unii copaci vor fi înalți, cu trunchiuri subțiri, în timp ce alții pot fi mai scunzi și mai lați. De asemenea, copacii vor varia întotdeauna în funcție de vârstă, mediu și tipul de copac.

Câtă hârtie este produse de la un copac, în medie?

Se estimează că un pin standard, cu un trunchi utilizabil de aproximativ 14 metru și un diametru de 20 centimetri, va produce aproximativ 10.000 de coli de hârtie, scrie Ribble. Prin urmare, pentru 500 de coli sunt necesare doar 5 procente dintr-un copac. Cantitatea poate părea mică, însă în medie, un birou va folosi echivalentul a unui arbore în fiecare an, chiar și în birourile care își limitează utilizarea hârtiei și se străduiesc să digitalizeze totul.

Un alt aspect este că hârtia stratificată care este utilizată pentru tipărirea de înaltă calitate și reviste va necesita mai multă pastă. De fapt, o tonă de hârtie cretată de revistă folosește peste 15 copaci. Pentru hârtia folosită pentru ziare, este nevoie de aproximativ 12 copaci pentru a crea o tonă de ziar.

Procesul de fabricare a hârtiei a fost criticat pe larg de ecologiști, deoarece contribuie la poluare. Fabricarea hârtiei are un impact asupra mediului, întrucât distruge copacii în acest proces.

În ultimii 40 de ani, consumul de hârtie a crescut cu 400%. Aceasta înseamnă că peste două milioane de copaci sunt tăiați în fiecare zi pentru consumul global de hârtie, ceea ce înseamnă că patru miliarde de copaci sunt tăiați în fiecare an pentru a satisface nevoile noastre de hârtie.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot