Cât de multă hârtie se face dintr-un copac?

28.03.2022
Cât de multă hârtie se face dintr-un copac?

Hârtia este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante articole pe care societatea umană le-a inventat vreodată, deoarece a contribuit în mod semnificativ la progresele tehnologice ulterioare. În procesul de fabricare a hârtiei, un copac este cea mai  importantă materie primă.

Fabricarea hârtiei se face dintr-un amestec de diferite tipuri de arbori. În timp ce cea mai mare parte a hârtiei este făcută din pini, adesea alți copaci sunt utilizați pentru a crea celuloza care va deveni apoi o foaie de hârtie.

Pe lângă diferitele tipuri de arbori folosiți, un alt aspect este faptul că aceștia vor varia întotdeauna în dimensiune și formă. Unii copaci vor fi înalți, cu trunchiuri subțiri, în timp ce alții pot fi mai scunzi și mai lați. De asemenea, copacii vor varia întotdeauna în funcție de vârstă, mediu și tipul de copac.

Câtă hârtie este produse de la un copac, în medie?

Se estimează că un pin standard, cu un trunchi utilizabil de aproximativ 14 metru și un diametru de 20 centimetri, va produce aproximativ 10.000 de coli de hârtie, scrie Ribble. Prin urmare, pentru 500 de coli sunt necesare doar 5 procente dintr-un copac. Cantitatea poate părea mică, însă în medie, un birou va folosi echivalentul a unui arbore în fiecare an, chiar și în birourile care își limitează utilizarea hârtiei și se străduiesc să digitalizeze totul.

Un alt aspect este că hârtia stratificată care este utilizată pentru tipărirea de înaltă calitate și reviste va necesita mai multă pastă. De fapt, o tonă de hârtie cretată de revistă folosește peste 15 copaci. Pentru hârtia folosită pentru ziare, este nevoie de aproximativ 12 copaci pentru a crea o tonă de ziar.

Procesul de fabricare a hârtiei a fost criticat pe larg de ecologiști, deoarece contribuie la poluare. Fabricarea hârtiei are un impact asupra mediului, întrucât distruge copacii în acest proces.

În ultimii 40 de ani, consumul de hârtie a crescut cu 400%. Aceasta înseamnă că peste două milioane de copaci sunt tăiați în fiecare zi pentru consumul global de hârtie, ceea ce înseamnă că patru miliarde de copaci sunt tăiați în fiecare an pentru a satisface nevoile noastre de hârtie.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot