Care sunt cei mai longevivi copaci din lume? Unde pot fi văzuți aceștia?

06.01.2021
Care sunt cei mai longevivi copaci din lume? Unde pot fi văzuți aceștia?

Copacii reprezintă sursa noastră de oxigen. Aceste plante inhalează dioxidul de carbon și elimină în aer oxigen. De aceea în locurile pline de verdeață și cu mulți pomi, aerul se simte și chiar este mai curat.

Unii dintre acești copaci ajung să trăiască mii de ani și ajung la maturitate după secole. Cu toate că sunt o grămadă de persoane care nu respectă natura, în ultimul timp se vede o aplecare a statelor si autorităților internaționale spre conservarea și protejarea mediului înconjurător.

Potrivit site-ulului „Mother Nature Network”, cei mai longevivi copaci din lume sunt următorii:

1. Methuselah – Acest copac este un pin și se găsește în Munții Albi din California. Potrivit specialiștilor, copacii ar putea trăi aproximativ 4.841 de ani. Numele a fost inspirat din Biblie, Methuselah fiind omul care a trăit cel mai mult.

Așa arată copacul Methuselah

2. Sarv-e Abarqu – Este un arbore impresionat care are 25 de metri înălțime și 11,5 metri lățime. El mai este denumit și „Zoroastrian Sarv”. Copacul este un chiparos şi se află în provincia Yazd din Iran. Are peste 4.000 de ani şi a fost declarat monument naţional iranian.

Așa arată copacul Sarv-e Abarqu

3. Llangernyw Yew – Pare greu de crezut, însă acest tisa crește într-un mic cimitir din staul Llangernyw, Wales, Marea Britanie. De aici provine și numele și are aproximativ 4.000 de ani şi este încă în creştere.

Așa arată copacul Llangernyw Yew

4. Alerce – Acest copac trăiește peste 3.640 de ani. Este o specie de arbori înălți din munţii Anzi. Pomul poate ajunge și la 70 de metri înălțime și ajunge la un diametru de 5 metri.

Așa arată copacul Alerce

5. Senatorul – Copacul poate fi găsit în Big Tree Park din Florida, printre palmieri. Senatorul este un chiparos care are 38 de metri înălţime şi trăiește aproximativ 3.800 de ani.

Așa arată copacul Senatorul

6. Patriarca da Floresta – Acest copac se găsește în Brazilia. Un exemplar poate trăi și 3.000 de ani. Autorităţile au declarat arborele sacru, însă chiar și așa specia lui este serios ameninţată din cauza defrişărilor masive de păduri.

Așa arată copacul Patriarca da Floresta

7. Măslinul din Vouves – Acesta se găsește pe insula grecească Creta. Potrivit specialiștilor, copacul ar avea între 2.000 şi 3.000 de ani. În această zonă se află șapte specii de măslini, însă Vouves este cel mai longeviv și încă produce măsline.

Așa arată copacul Măslinul din Vouves

8. Jōmon Sugi – Copacul se găsește în Japonia și este un conifer de 25 de metri înălţime. El poate fi admirat pe cel mai înalte munte de pe insula Yakushima. Potrivit estimărilor, copacii ar avea cel puţin 2.000 de ani, însă unii experţi estimează că ar avea 5.000 de ani.

Așa arată copacul Jōmon Sugi

9. Castanul celor o sută de cai Acest copac se află la doar 5 kilometri de Muntele Etna, care are unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Nu se știe nici în prezent cum acest pom a scăpat intact. Arborele se află în Sicilia și este cel mai mare şi cel mai vechi castan cunoscut în lume. Se crede că are între 2000 şi 4000 ani vechime.

Așa arată copacul Castanul celor o sută de cai

10. Generalul Sherman – Are o înălțime de 83 de metri înălțime și este cel mai mare copac din lume. Pomul se află în Sequoia National Park din California şi ar putea avea între 2.300 – 2.700 de ani.

Așa arată copacul Generalul Sherman

Foto: Wikipedia și casesigradini.ro și masline-ulei-masline.ro și savetheredwoods.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot