Care a fost cel mai longeviv român din istorie?

Claudiu Petrișor 04/09/2018 Ca să știm
Care a fost cel mai longeviv român din istorie?

A fost odată ca niciodată un român care ar fi trăit 148 de ani. Și totul ar părea doar o poveste, dacă nu ar exista și dovada acestui fapt: un certificat de deces în care se specifică negru pe alb vârsta decedatului. Da, nici mai mult nici mai puțin: 148 de ani.

Numele său era Maftei Pop și a rămas în memoria colectivă ca fiind cel mai longeviv român din istorie. Acesta a fost un țăran care s-a născut în anul 1804 , în satul Valea Loznii din judeţul Sălaj. La jumătatea anilor 1800, acesta s-a mutat la Cluj unde muncea „cu ziua”. Cei care au amintiri despre Maftei Pop susțin că acesta era o adevărată forță a naturii și era iute în mișcări.

Cum arată prima fotografie făcută vreodată?

Maftei nu a fost căsătorit şi nici nu a avut o casă. Acesta dormea pe unde apuca, de multe ori sub cerul liber, iar alteori prin grajduri laolaltă cu vitele.

La începtul anilor 1900, academicianul C.I. Parhon a publicat un studiu despre Maftei Pop, cel care ajunsese la venerabila vârstă de 120 de ani. „Avea o forţă musculară puţin obişnuită. A lucrat la maşina de treierat, maşină primitivă pe care o învârtea cu mâna. Cu o mână trăgea cei doi bivoli puşi la jug. Ducea din pădure trei grinzi în spinare, de la 2-3 kilometri depărtare, peste dealuri, până la 100 de ani. La 120 de ani încă putea purta câte un lemn de 10-12 metri de la 2-3 km”, se arată în studiul publicat de C.I. Parhon.

Care a fost cea mai mare comoară descoperită vreodată în România?

Cercetătorul a scris și despre alimentația lui Maftei Pop: „Alimentaţie mixtă. Predominant lapte, brânză, mămăligă. Mânca cât trei, mânca şi o oaie întreagă la o masă, pe care o primea în schimbul muncii lui”.

Maftei Pop a murit pe data de 15 martie 1952 la vârsta de 142 de ani (mai exact, 1704 luni sau 51.830 zile ). A fost cel mai longeviv român din istorie. Din păcate nu s-a păstrat nicio imagine cu Maftei Pop.

Certificat de deces

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...