Care este povestea românului care a trăit 124 de ani?

28.05.2021
Care este povestea românului care a trăit 124 de ani?

Încă de la naștere, omul poate fi sigur de un singur lucru, că la un moment dat va muri. Unele persoane trăiesc mai mult, altele mai puțin, însă toate vor trece în neființă. Cercetătorii din întreaga lume încearcă să descopere un elixir al tinereții, care să prelungească viața sau, poate, chiar să ne facă nemuritori. Din nefericire, nu s-a descoperit ceva revoluționar, astfel că se analizează stilul de viață al celor care au trăit peste 100 de ani.

Gheorghe Solomon, românul care a trăit în 3 secole diferite

Gheorghe Solomon a trăit atât de mult încât autoritățile statului i-au tăiat din pensie. Nu este o glumă. Olteanul, născut în comuna Perişori-Dolj, în anul 1788, a trăit 124 de ani. Incredibil nu-i așa?

Gheorghe Solomon s-a pensionat în anul 1835, la doar 47 de ani, având o pensie de 150 de lei. În anul 1895, pe când era prim-ministru al României, prinţul Dimitrie Sturdza i-a tăiat pensia de 150 lei, fiindcă trecuse prea mult timp de când acesta “păpa banii statului”, deja 60 de ani. Ulterior, el a fost reînscris ca pensionar, dar cu numai 10 lei pe lună.

Viața lui Gheorghe Solomon

Este greu de imaginat o persoană a cărei viață să se întindă pe 3 veacuri diferite, însă Solomon a reușit. Acesta s-a căsătorit la 53 de ani cu Ana Palladi, din Bacău, pe atunci în vârstă de numai 16 ani. În ciuda diferenței de vârstă, cei doi au trăit o frumoasă poveste de dragoste care s-a întins pe parcursul a 63 de ani.

Cuplul a avut șapte copii şi un număr de cinci ori mai mare de nepoţi şi strănepoți. Gheorghe Solomon a avut o minte ascuțită și a muncit ca inginer hotarnic, veterinar, avocat sau judecător de pace, construindu-şi o avere bunicică, pe care apoi a împărţit-o urmașilor săi.

Ceea ce noi citim în prezent în cărțile de istorie, Gheorghe Solomon a trăit. A fost remarcabil să fii prezent la modul cum s-a transformat societatea noastră de-a lungul timpului. Astfel, pe parcursul vieții, bărbatul din Oltenia a fost contemporan cu mai multe evenimente care au scris istorie, printre care amintim de: raptul Basarabiei (1812), revoluţia lui Tudor Vladimirescu (1821), revoluţia din 1848, unirea Principatelor (1859), abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza şi venirea Principelui Carol pe tronul Principatelor Unite (1866), prima Constituţie a României (1866), Războiul de Independenţă (1877-1878), declararea Independenţei (1877), declararea Regatului României (1881), răscoala de la 1907.

În ultimii săi ani de viață Gheorghe Solomon a fost îngrijit de unul dintre nepoții săi. Acesta a decedat pe 31 decembrie 1912, la vârsta de 124 de ani. Ziarul „Universul” anunța la acea dată că în România a decedat un centenar.

În ziua când creştinătatea sărbătorea al 1912-lea an de la naşterea Mântuitorului, s-a stins în Capitală venerabilul Gheorghe Solomon, în vârstă de 124 de ani, scria N. Doljanu.

Potrivit nepotului său, pe parcursul vieții Gheorghe Solomon și-a pierdut de două ori vederea și tot de atâtea ori și-a recuperat-o.

Foto: romania-misterioasa.eu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot