Mihail Drumeș, omul care a pus Oltenia pe harta literară

29.11.2023
Mihail Drumeș, omul care a pus Oltenia pe harta literară

În panorama literară românească, Mihail Drumeș se remarcă ca fiind scriitorul care a ridicat Oltenia din umbra anonimatului, conferind regiunii o prezență puternică pe harta literară a țării. Nașterea sa, în Ohrida, astăzi în Macedonia de Nord, în 26 noiembrie 1901, în vremuri când această regiune făcea parte din Imperiul Otoman, a făcut ca meritele sale literare să fie și mai impresionante.

Familia Drumeș a pășit pe pământ oltenesc, alegând să se stabilească într-o comună urbană, amplasată strategic între Slatina și Craiova, pe malurile râurilor Olteț și Balș. Această alegere s-a dovedit a fi un act cultural, deoarece Balșul avea să devină fundalul pentru multe dintre scrierile ulterioare ale lui Mihail Drumeș. Trebuie precizat că numele acesta este un pseudonim pentru Mihail V. Dumitrescu.

I-a plăcut cartea de mic

Copilăria sa în Balș și apoi adolescența petrecută în Caracal și Craiova au constituit o sursă de inspirație esențială pentru scrierile sale ulterioare. Aici, în acest peisaj oltenesc, a prins rădăcini un elev și student de elită, care și-a hrănit curiozitatea și imaginația în școlile din aceste localități.

Cu debutul său literar în 1922 și susținerea Bacalaureatului în 1925, Drumeș a ajuns student la Universitatea din București, absolvind Facultatea de Litere și Filosofie. Experiența sa olteană a devenit o sursă inepuizabilă de inspirație pentru romanele sale ulterioare, cum ar fi „Elevul Dima dintr-a șaptea” și „Invitație la Vals”, opere care au adus Oltenia în centrul atenției literare.

„Elevul Dima dintr-a șaptea” este un exemplu elocvent al modului în care Drumeș a imortalizat atmosfera Craiovei, dezvăluind lumea sa eclectică, de la dughenele cu mici și vin la zonele mai întunecate ale orașului, precum zona Sirenilor, redenumită astăzi Câmpia Islaz. Prin ochii lui Dima, Drumeș a pictat un tablou vivid al vieții studențești, al iubirilor neîmplinite și al obsesiilor care îi definesc personajele.

Viața din Oltenia, o sursă de inspirație

Mihail Drumeș, însă, nu s-a limitat la portretizarea pitorescă a Olteniei. Prin operele sale, el a abordat teme diverse, inclusiv cele polițiste, aducând în prim-plan modul în care liceenii români din perioada interbelică învățau și evoluau într-un context social complex.

După debutul său în literatură în 1922, Mihail Drumeș și-a extins paleta artistică și a devenit autor de monografii științifice și istorice, începând cu 1967, contribuind semnificativ la cunoașterea și înțelegerea unor aspecte importante ale istoriei și culturii românești. Drept urmare, în același an, a fost admis în Uniunea Scriitorilor.

Cu toate că Mihail Drumeș a părăsit această lume în data de 27 februarie 1982, la București, moartea sa nu a însemnat sfârșitul contribuției sale. În manuscrisele sale, rămân multe de descoperit și de împărtășit cu generațiile viitoare. Astfel, Mihail Drumeș rămâne nu doar scriitorul care a scos Oltenia din umbra anonimatului, ci și un artist prolific și complex, ale cărui creații continuă să fascineze și să inspire.

Foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot