Mihail Drumeș, omul care a pus Oltenia pe harta literară

29.11.2023
Mihail Drumeș, omul care a pus Oltenia pe harta literară

În panorama literară românească, Mihail Drumeș se remarcă ca fiind scriitorul care a ridicat Oltenia din umbra anonimatului, conferind regiunii o prezență puternică pe harta literară a țării. Nașterea sa, în Ohrida, astăzi în Macedonia de Nord, în 26 noiembrie 1901, în vremuri când această regiune făcea parte din Imperiul Otoman, a făcut ca meritele sale literare să fie și mai impresionante.

Familia Drumeș a pășit pe pământ oltenesc, alegând să se stabilească într-o comună urbană, amplasată strategic între Slatina și Craiova, pe malurile râurilor Olteț și Balș. Această alegere s-a dovedit a fi un act cultural, deoarece Balșul avea să devină fundalul pentru multe dintre scrierile ulterioare ale lui Mihail Drumeș. Trebuie precizat că numele acesta este un pseudonim pentru Mihail V. Dumitrescu.

I-a plăcut cartea de mic

Copilăria sa în Balș și apoi adolescența petrecută în Caracal și Craiova au constituit o sursă de inspirație esențială pentru scrierile sale ulterioare. Aici, în acest peisaj oltenesc, a prins rădăcini un elev și student de elită, care și-a hrănit curiozitatea și imaginația în școlile din aceste localități.

Cu debutul său literar în 1922 și susținerea Bacalaureatului în 1925, Drumeș a ajuns student la Universitatea din București, absolvind Facultatea de Litere și Filosofie. Experiența sa olteană a devenit o sursă inepuizabilă de inspirație pentru romanele sale ulterioare, cum ar fi „Elevul Dima dintr-a șaptea” și „Invitație la Vals”, opere care au adus Oltenia în centrul atenției literare.

„Elevul Dima dintr-a șaptea” este un exemplu elocvent al modului în care Drumeș a imortalizat atmosfera Craiovei, dezvăluind lumea sa eclectică, de la dughenele cu mici și vin la zonele mai întunecate ale orașului, precum zona Sirenilor, redenumită astăzi Câmpia Islaz. Prin ochii lui Dima, Drumeș a pictat un tablou vivid al vieții studențești, al iubirilor neîmplinite și al obsesiilor care îi definesc personajele.

Viața din Oltenia, o sursă de inspirație

Mihail Drumeș, însă, nu s-a limitat la portretizarea pitorescă a Olteniei. Prin operele sale, el a abordat teme diverse, inclusiv cele polițiste, aducând în prim-plan modul în care liceenii români din perioada interbelică învățau și evoluau într-un context social complex.

După debutul său în literatură în 1922, Mihail Drumeș și-a extins paleta artistică și a devenit autor de monografii științifice și istorice, începând cu 1967, contribuind semnificativ la cunoașterea și înțelegerea unor aspecte importante ale istoriei și culturii românești. Drept urmare, în același an, a fost admis în Uniunea Scriitorilor.

Cu toate că Mihail Drumeș a părăsit această lume în data de 27 februarie 1982, la București, moartea sa nu a însemnat sfârșitul contribuției sale. În manuscrisele sale, rămân multe de descoperit și de împărtășit cu generațiile viitoare. Astfel, Mihail Drumeș rămâne nu doar scriitorul care a scos Oltenia din umbra anonimatului, ci și un artist prolific și complex, ale cărui creații continuă să fascineze și să inspire.

Foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot