Mihail Drumeș, omul care a pus Oltenia pe harta literară

29.11.2023
Mihail Drumeș, omul care a pus Oltenia pe harta literară

În panorama literară românească, Mihail Drumeș se remarcă ca fiind scriitorul care a ridicat Oltenia din umbra anonimatului, conferind regiunii o prezență puternică pe harta literară a țării. Nașterea sa, în Ohrida, astăzi în Macedonia de Nord, în 26 noiembrie 1901, în vremuri când această regiune făcea parte din Imperiul Otoman, a făcut ca meritele sale literare să fie și mai impresionante.

Familia Drumeș a pășit pe pământ oltenesc, alegând să se stabilească într-o comună urbană, amplasată strategic între Slatina și Craiova, pe malurile râurilor Olteț și Balș. Această alegere s-a dovedit a fi un act cultural, deoarece Balșul avea să devină fundalul pentru multe dintre scrierile ulterioare ale lui Mihail Drumeș. Trebuie precizat că numele acesta este un pseudonim pentru Mihail V. Dumitrescu.

I-a plăcut cartea de mic

Copilăria sa în Balș și apoi adolescența petrecută în Caracal și Craiova au constituit o sursă de inspirație esențială pentru scrierile sale ulterioare. Aici, în acest peisaj oltenesc, a prins rădăcini un elev și student de elită, care și-a hrănit curiozitatea și imaginația în școlile din aceste localități.

Cu debutul său literar în 1922 și susținerea Bacalaureatului în 1925, Drumeș a ajuns student la Universitatea din București, absolvind Facultatea de Litere și Filosofie. Experiența sa olteană a devenit o sursă inepuizabilă de inspirație pentru romanele sale ulterioare, cum ar fi „Elevul Dima dintr-a șaptea” și „Invitație la Vals”, opere care au adus Oltenia în centrul atenției literare.

„Elevul Dima dintr-a șaptea” este un exemplu elocvent al modului în care Drumeș a imortalizat atmosfera Craiovei, dezvăluind lumea sa eclectică, de la dughenele cu mici și vin la zonele mai întunecate ale orașului, precum zona Sirenilor, redenumită astăzi Câmpia Islaz. Prin ochii lui Dima, Drumeș a pictat un tablou vivid al vieții studențești, al iubirilor neîmplinite și al obsesiilor care îi definesc personajele.

Viața din Oltenia, o sursă de inspirație

Mihail Drumeș, însă, nu s-a limitat la portretizarea pitorescă a Olteniei. Prin operele sale, el a abordat teme diverse, inclusiv cele polițiste, aducând în prim-plan modul în care liceenii români din perioada interbelică învățau și evoluau într-un context social complex.

După debutul său în literatură în 1922, Mihail Drumeș și-a extins paleta artistică și a devenit autor de monografii științifice și istorice, începând cu 1967, contribuind semnificativ la cunoașterea și înțelegerea unor aspecte importante ale istoriei și culturii românești. Drept urmare, în același an, a fost admis în Uniunea Scriitorilor.

Cu toate că Mihail Drumeș a părăsit această lume în data de 27 februarie 1982, la București, moartea sa nu a însemnat sfârșitul contribuției sale. În manuscrisele sale, rămân multe de descoperit și de împărtășit cu generațiile viitoare. Astfel, Mihail Drumeș rămâne nu doar scriitorul care a scos Oltenia din umbra anonimatului, ci și un artist prolific și complex, ale cărui creații continuă să fascineze și să inspire.

Foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce ne afectează Mercur Retrograd?  Ce să nu faci când este mercur retrograd? Când este mercur retrograd în 2024?
De ce ne afectează Mercur Retrograd? Ce să nu faci când este mercur retrograd? Când este mercur retrograd în 2024?
Cine nu a auzit despre „Mercur retrograd”? Suntem tentați de multe ori să dăm vina pe acest fenomen astrologic pentru schimbările comportamentale ale noastre sau ale semenilor noștri. Dar,... citește tot
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
Istoria demonstrează că relațiile dintre români și ruși au fost mereu reci. Ba mai mult, în doar două sute de ani, rușii au invadat de 12 ori teritoriul țărilor Române. De multe ori am... citește tot
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot