Ce este Grupul de la Craiova?

01.03.2023
Ce este Grupul de la Craiova?

Politica este una dintre cele mai importante ramuri ale unui stat. Cu ajutorul ei, țara funcționează în parametri normali. Sau, ar trebui să funcționeze. Oamenii politici sunt aleși de către popor. În România, politicul este reprezentat de președinte, guvern și ramurile inferioare. Diferite grupuri politice au fost create pentru a elimina birocrația. Ce este grupul de la Craiova despre care se tot vorbește în media autohtonă?

Ce este Grupul de la Craiova?

Craiova

Grupul de la Craiova este o alianță europeană a cărei membri sunt România, Bulgaria, Grecia și Serbia. Formatul s-a dorit să fie o copie a Grupului de la Visegrad, în care să fie promovate integritatea europeană pentru cooperare energetică, economică și transport.

A fost înființat în anul 2015 de către România și Bulgaria, iar ulterior au aderat Serbia și Grecia. Grupul și-a început existența la Craiova, de unde și numele.

Una dintre primele inițiative ale grupului după o întâlnire la Vidin, Bulgaria, a fost consolidarea rețetelor de telecomunicații din zonele de frontieră a statelor. Obiectivele principale ale grupului includ aderarea Serbiei la Uniunea Europeană și construirea unei autostrăzi directe între București, Sofia și Belgrad.

Ultima mare propunere a grupului a fost în anul 2018, când prim-ministrul Bulgariei, Boikov Borisov a declarat că prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras a propus oferta comună pentru Cupa Mondială FIFA 2030 de către Bulgaria, România, Serbia și Grecia.

Câte partide politice sunt în România?

Pentru a funcționa o țară democrată este nevoie de prezența unui număr de partide. După Revoluția din 1989, în România s-au perindat numeroase partide, în prezent numărul fiind unul exponențial, iar cele mai importante fiind cele două exemple clasice.

În prezent, cele mai importante partide politice din politica românească sunt:

Pe lângă acestea se mai numără alte partide cu un spectru politic slab, dar care sunt prezente în alegeri: Partidul Socialist Român, DEMOS, Partidul Noua Românie sau Partidul Ecologist.

Un partid care tinde să ridice privirea oamenilor este Partidul Socialist Român. Numele tinde să trezească emoții, mulți crezând că este vorba de fostul Partid Comunist. În anul 2010, partidul a decis schimbarea numelui în PCR, dar Tribunalul București a dispus că numele aceste nu poate fi preluat.

În mediul internațional, PSR este afiliat cu partidele socialiste, eurocomuniste și social-ecologiste. În plan local, partidul nu are putere, dar creează emoție pentru privitori.

Foto:

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot