Ce este Grupul de la Craiova?

01.03.2023
Ce este Grupul de la Craiova?

Politica este una dintre cele mai importante ramuri ale unui stat. Cu ajutorul ei, țara funcționează în parametri normali. Sau, ar trebui să funcționeze. Oamenii politici sunt aleși de către popor. În România, politicul este reprezentat de președinte, guvern și ramurile inferioare. Diferite grupuri politice au fost create pentru a elimina birocrația. Ce este grupul de la Craiova despre care se tot vorbește în media autohtonă?

Ce este Grupul de la Craiova?

Craiova

Grupul de la Craiova este o alianță europeană a cărei membri sunt România, Bulgaria, Grecia și Serbia. Formatul s-a dorit să fie o copie a Grupului de la Visegrad, în care să fie promovate integritatea europeană pentru cooperare energetică, economică și transport.

A fost înființat în anul 2015 de către România și Bulgaria, iar ulterior au aderat Serbia și Grecia. Grupul și-a început existența la Craiova, de unde și numele.

Una dintre primele inițiative ale grupului după o întâlnire la Vidin, Bulgaria, a fost consolidarea rețetelor de telecomunicații din zonele de frontieră a statelor. Obiectivele principale ale grupului includ aderarea Serbiei la Uniunea Europeană și construirea unei autostrăzi directe între București, Sofia și Belgrad.

Ultima mare propunere a grupului a fost în anul 2018, când prim-ministrul Bulgariei, Boikov Borisov a declarat că prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras a propus oferta comună pentru Cupa Mondială FIFA 2030 de către Bulgaria, România, Serbia și Grecia.

Câte partide politice sunt în România?

Pentru a funcționa o țară democrată este nevoie de prezența unui număr de partide. După Revoluția din 1989, în România s-au perindat numeroase partide, în prezent numărul fiind unul exponențial, iar cele mai importante fiind cele două exemple clasice.

În prezent, cele mai importante partide politice din politica românească sunt:

Pe lângă acestea se mai numără alte partide cu un spectru politic slab, dar care sunt prezente în alegeri: Partidul Socialist Român, DEMOS, Partidul Noua Românie sau Partidul Ecologist.

Un partid care tinde să ridice privirea oamenilor este Partidul Socialist Român. Numele tinde să trezească emoții, mulți crezând că este vorba de fostul Partid Comunist. În anul 2010, partidul a decis schimbarea numelui în PCR, dar Tribunalul București a dispus că numele aceste nu poate fi preluat.

În mediul internațional, PSR este afiliat cu partidele socialiste, eurocomuniste și social-ecologiste. În plan local, partidul nu are putere, dar creează emoție pentru privitori.

Foto:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot