Ce țări nu au președinte?

17.11.2022
Ce țări nu au președinte?

Președinția este cea mai înaltă funcție dintr-un stat. În România, acesta garantează independența națională, președintele fiind totodată comandantul suprem al armatei. Acesta veghează respectarea Constituției și este mediator între puterile statului. Există totuși țări care au ales să nu se bazeze pe funcția de președinte și să desemneze altă formă de conducere. Ce țări nu au președinte?

Câte sisteme de guvernare există?

președinte

Pe Terra există aproximativ 195 de țări care sunt recunoscute la nivel internațional. Fiecare dintre ele și-a ales forma de guvernare a țării. Astfel că este posibil să observăm două state vecine, cu o cultură similară, dar care sunt conduse în mod total opus.

Din punct de vedere politic, economic, social și militar, o țară are nevoie să fie condusă de un lider. Aceștia aduc schimbările și se asigură că finanțele regiunii sunt folosite corespunzător. În lipsa acestuia, oamenii ar fi într-un conflict continuu asupra resurselor.

Există mai multe forme de guvernare, fiecare denumind tipul de lider ales pentru a conduce statul, președinte, premier sau rege.  Conceptul politic de guvernământ face referire la modul în care este organizată și exercitată puterea executivă dintr-un stat. Cele 10 forme de guvernare sunt:

Ce țări nu au președinte?

Pe când în unele țări, președintele are cea mai înaltă funcție în stat cu putere absolută, există țări în care acest titlu are doar rol ceremonial. Astfel că există țări unde Prim-Ministrul sau Regele dețin funcția executivă.

Iată lista țărilor în care funcția de Președinte nu există:

Alte țări care nu au președinte sunt: Lesotho, Danemarca, Belgia, Spania, Australia, Canada, Thailanda, Țările de Jos, Suedia, Noua Zeelandă, Malaysia, Jamaica, Luxemburg, Bhutan, Cambodgia, Kuwait, Iordania, Monaco, Norvegia, Oman, Iran, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot