În ce țară europeană este Președintele Franței considerat Prinț?

23.10.2023
În ce țară europeană este Președintele Franței considerat Prinț?

Franța este una dintre cele mai dezvoltate state din Europa și din lume. De-a lungul timpului, influențele sale coloniale au transformat țara într-o mare putere economică și militară. În prezent, mai multe state din lume au ca limbă nativă, franceza. O curiozitate face ca, în una dintre aceste țări, Președintele țării să fie Prinț.

Unde este Emmanuel Macron prinț?

prinț

Franța este un stat cu o constituție prezidențială. Acest lucru se traduce prin faptul că președintele reprezintă cea mai înaltă funcție din aparatul administrativ, statutul acesta fiind în prezent deținut de Emmanuel Macron. La fel ca în România, președintele are posibilitatea a maxim două mandate. Misiunea sa? Să deservească dorințele societății.

Cu toate acestea, interesele Franței și a limbii hexagonului sunt mai mari și importante decât alte state. De-a lungul timpului, poziționarea și ambițiile statului au dus la realizarea unei mari puteri coloniale, împărțindu-și influențele în țări precum Canada, Madagascar, Senegal, Algeria, Maroc și chiar SUA. Astfel că, se întâmplă ca în cele mai multe dintre fostele colonii prima limbă vorbită să nu fie cea nativă a fiecărei țări, ci limba franceză. În acest mod, Franța are un rol din punct de vedere moral pe care trebuie să îl îndeplinească pentru a sprijini aceste state, care nu de multe ori s-a întâmplat să fie în prag de colaps social sau economic.

În același timp, Franța are mai multe beneficii de pe urma acestor foste colonii. Dacă în Africa ne putem raporta la câștiguri precum diamante și aur, în Europa, președintele Franței are un statut preferențial.

Andorra, una dintre cele mai mici state din lume este poziționată între Spania și Franța. Un  micro-stat fondat în anul 1278 are 2 conducători. În prezent, episcopul de Urgell, pe nume Joan Enric Vives Sicilia și Președintele Franței, în exercițiu Emmanuel Macron servesc co-prinți ai Andorrei. Această situație a fost posibilă în urma transferului pretențiilor contelui de Foix către Coroana Franței și ulterior către șeful statului Republicii Franceze. Fiecare co-prinț desemnează un reprezentant personal pentru a rămâne în regiune.

Câte colonii a avut Franța?

Franța a fost considerată întotdeauna un stat dezvoltat, care își permite să se axeze pe mai multe căi. Fie că își exercită interesele în partea Europei sau reușea să plece pe mare, Hexagonul nu a dus lipsă de resurse. Nu de mult, Franța a fost una dintre cele mai mari puteri coloniale ale lumii, din această cauză franceza este una dintre cele 2 limbi principale de vorbire ale lumii.

Imperiul Colonial Francez s-a dezvoltat în perioada anilor 1800 și și-a impus puterea în mai multe regiuni, precum:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot