De ce foștii președinți din România primesc case de la stat după terminarea mandatului?

26.02.2024
De ce foștii președinți din România primesc case de la stat după terminarea mandatului?

Imediat după ce își încheie un mandat, foștii președinți ai României se bucură de extrem de multe drepturi. A fost cazul lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, va fi cazul și lui Klaus Iohannis. Printre beneficii se numără și o locuință pe viață din partea Guvernului.

Conform ART. 84 al Constituției, Preşedintele României se bucură de imunitate pe durata întregului mandat. Aceștia . beneficiază, gratuit, de locuinţă de protocol, protecţie şi pază, precum şi autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, precum şi acces în complexurile de protocol ale RAAPPS (Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”).

Ce locuințe primesc la finalul mandatului?

La finalul mandatului, președinții României vor primi din partea Guvernului o locuință. Pe viață. Noua reședință trebuie să cuprindă un spaţiu în care fostul preşedinte să-şi poată amenaja cabinetul de lucru, cu secretar şi consilier. Legea prevede că este obligatoriu ca locuinţa să aibă pază la poartă, iar preşedintele va fi păzit de agenţi SPP chiar şi după ce președintele iese din funcţie.

Ba mai mult, foștii șefi de stat nu vor duce grija zilei de mâine. Până la finalul vieţii, foştii lideri de stat vor primi o pensie calculată la 75% din valoarea indemnizaţiei lor lunare. Trai neneacă, pe banii contribuabililor.

De ce au aceste beneficii foștii șefi de stat?

Asemenea beneficii pot fi justificate prin faptul că foștii președinți, în funcție de sistemul politic și constituțional al țării, au jucat un rol semnificativ în conducerea țării și au responsabilități și expuneri specifice care pot continua și după terminarea mandatului.

Argumentele pentru acordarea acestor beneficii includ protejarea securității și integrității fostului președinte, menținerea unui nivel adecvat de trai și menținerea unui statut adecvat pentru a respecta funcția pe care au deținut-o.

Unde locuiesc foștii președinți din România?

Fostul presedinte Ion Iliescu locuieste într-un apartament ultracentral, situat in cartierului Primaverii. Primul sef de stata de dupa Revolutie sta aici inca din anii 1990, atunci cand a primit apartamentul de la stat. Lui Emil Constantinescu guvernul Tăriceanu i-a pus la dispozitie o vila de protocol. Mai exact, Locuinta fostului politician se afla la doi pasi de Arcul de Triumf și este păzită de SPP-iști. Lui Traian Băsescu i-a fost retrasă vilă de protocol, în Sectorul 1 al Capitalei și paza SPP după ce s-a dovedit că a colaborat cu Securitatea.

Recent, Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte își pregătește retragea din funcție într-o casă în ale căror renovări se vor fi cheltuit peste 7 milioane de euro.

Ce este RAAPPS?

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) este o regie autonomă din România care funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară. Are ca obiect de activitate administrarea, conservarea, protejarea și întreținerea imobilelor în care își desfășoară activitatea Guvernul, ministerele, autorități și instituții publice, asociații, fundații, cabinete de avocatură, birouri notariale, locuințele de protocol, precum și închirierea și exploatarea spațiilor de locuit și a celor cu altă destinație decât cea de locuit.

Printre proprietățile RA-APPS se numără Palatul Victoria (sediul Guvernului), Casa Presei Libere, Palatul Snagov, Palatul Știrbei sau Sala Palatului din București. În plus, Regia deține mii de hectare de teren în diferite zone ale țării.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot