Cum arată la interior Arcul de Triumf din București?

13.07.2022
Cum arată la interior Arcul de Triumf din București?

Arcul de Triumf din București reprezintă, cu siguranță, unul dintre cele mai cunoscute monumente din Capitala României. Acesta comemorează victoria României în Primul Război Mondial și a fost construit după modelul francez.

Arcul de Triumf din București

Piatra de temelie a Arcului de Triumf din Paris a fost pusă în 1806 după ce Napoleon a spus într-un discurs după bătălia de la Austerlitz, pe 2 decembrie 1805: „Vă veți întoarce acasă sub arcuri de triumf”.

La București, arhitectul buzoian Petre Antonescu a proiectat un monument ce a fost construit între anii 1921 și 1922. Inițial, arcul a fost construit provizoriu (din lemn și apoi acoperit cu ipsos) pentru a marca încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria și constituirea României Mari. Monumentul a fost renovat în perioada 1935-1936, și din nou renovat începând din 2014. Monumentul din București are o înălțime de 27 de metri, o singură deschidere și o formă paralelipipedică. Ca o comparație, opera din Paris are o înălțime de 50 de metri.

Cum arată la interior Arcul de Triumf?

Deși zi de zi pe lângă Arcul de Triumf trec zeci de mii de oameni, puțini sunt cei care știu cum arată Arcul de Triumf în interior. Simbolul Bucureștiului este construit din granit de Deva, are o lățime de 9,5m și o boltă. La fel ca în cazul monumentului parizian și cel românesc are scări interioare care duc spre terasa acestuia. În funcție de diferite evenimente, aici sunt organizate expoziții. La parterul Arcului de Triumf stă scris pe o pancartă:

„În zilele Regelui întregitor de neam Ferdinand I s-a întemeiat pe vecie acest monument amintitor al crâncenelor lupte duse de poporul român pentru dezrobirea fraților săi de sânge și în zilele gloriosului Rege Carol II fiind prim sfetnic al tronului d-l Gh. Tătărascu s-a înălțat și desăvârșit din piatră adusă aci din tot întinsul țării ca să răzbească țara vremurilor și să înalțe inimie românilor”.

Pe YouTube este un filmuleț cu imagini de pe terasa și din interiorul Arcului de Triumf. Video-ul postat acum câțiva ani a adunat câteva mii de vizualizări.

Cât costă să vizitezi Arcul de Triumf?

Pentru a vizita Arcul de Triumf, prețul unui bilet este de 10 lei în zilele lucrătoare şi 15 lei în zilele nelucrătoare. Pentru pensionari şi copiii peste şase ani, tariful va fi de 4 lei (în zilele lucrătoare) şi 5 lei (în zilele nelucrătoare). În cazul evenimentelor private (nunţi, concursuri, premieri), tariful suplimentar va fi de 300 de lei/oră.

Foto: digi24.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot