Cum arată la interior Arcul de Triumf din București?

13.07.2022
Cum arată la interior Arcul de Triumf din București?

Arcul de Triumf din București reprezintă, cu siguranță, unul dintre cele mai cunoscute monumente din Capitala României. Acesta comemorează victoria României în Primul Război Mondial și a fost construit după modelul francez.

Arcul de Triumf din București

Piatra de temelie a Arcului de Triumf din Paris a fost pusă în 1806 după ce Napoleon a spus într-un discurs după bătălia de la Austerlitz, pe 2 decembrie 1805: „Vă veți întoarce acasă sub arcuri de triumf”.

La București, arhitectul buzoian Petre Antonescu a proiectat un monument ce a fost construit între anii 1921 și 1922. Inițial, arcul a fost construit provizoriu (din lemn și apoi acoperit cu ipsos) pentru a marca încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria și constituirea României Mari. Monumentul a fost renovat în perioada 1935-1936, și din nou renovat începând din 2014. Monumentul din București are o înălțime de 27 de metri, o singură deschidere și o formă paralelipipedică. Ca o comparație, opera din Paris are o înălțime de 50 de metri.

Cum arată la interior Arcul de Triumf?

Deși zi de zi pe lângă Arcul de Triumf trec zeci de mii de oameni, puțini sunt cei care știu cum arată Arcul de Triumf în interior. Simbolul Bucureștiului este construit din granit de Deva, are o lățime de 9,5m și o boltă. La fel ca în cazul monumentului parizian și cel românesc are scări interioare care duc spre terasa acestuia. În funcție de diferite evenimente, aici sunt organizate expoziții. La parterul Arcului de Triumf stă scris pe o pancartă:

„În zilele Regelui întregitor de neam Ferdinand I s-a întemeiat pe vecie acest monument amintitor al crâncenelor lupte duse de poporul român pentru dezrobirea fraților săi de sânge și în zilele gloriosului Rege Carol II fiind prim sfetnic al tronului d-l Gh. Tătărascu s-a înălțat și desăvârșit din piatră adusă aci din tot întinsul țării ca să răzbească țara vremurilor și să înalțe inimie românilor”.

Pe YouTube este un filmuleț cu imagini de pe terasa și din interiorul Arcului de Triumf. Video-ul postat acum câțiva ani a adunat câteva mii de vizualizări.

Cât costă să vizitezi Arcul de Triumf?

Pentru a vizita Arcul de Triumf, prețul unui bilet este de 10 lei în zilele lucrătoare şi 15 lei în zilele nelucrătoare. Pentru pensionari şi copiii peste şase ani, tariful va fi de 4 lei (în zilele lucrătoare) şi 5 lei (în zilele nelucrătoare). În cazul evenimentelor private (nunţi, concursuri, premieri), tariful suplimentar va fi de 300 de lei/oră.

Foto: digi24.ro

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot