Ce este capitalismul și cum se diferențiază de comunism?

05.10.2022
Ce este capitalismul și cum se diferențiază de comunism?

Capitalismul se caracterizează ca un sistem economic, unde o persoană are posibilitatea de a deține proprietate privată și de a avea libertate economică. Caracteristicile sale principale sunt: o piață competitivă unde există un sistem de prețuri, proprietatea privată reprezintă centrul de acțiune, precum și acumularea de capital.

În capitalism, marfa reprezintă obiectul de schimb, iar oamenii ajung să fie considerați bunuri de schimb și pot fi tranzacționați. Cu alte cuvinte, forța de muncă umană poate fi negociată, iar factorii de producție pot decide salariile angajaților. Totul este decis în funcție de sectorul financiar și concurența de pe piață.

Capitalismul poate avea trei variante: laissez-faire sau capitalismul pieței libere, capitalism social și capitalismul de stat. Diferența între cele trei ține de libertatea în comerț, cum este definită proprietatea publică și care este gradul de liberalizare al prețurilor. Cele mai multe țări capitaliste au economii mixte, existând o libertate a antreprenorilor pe piața economică, dar și un protecționism al statului. Cu alte cuvinte, politicul stabilește cât de mare este libertatea economică, în funcție de planurile naționale de dezvoltare ale țării.

Capitalismul oferă atât avantaje cât și dezavantaje. Suporterii susțin că datorită competiției oferă produse mai bune, creează o puternică creștere economică, oferă productivitate și prosperitate societății, fiind și cel mai eficient sistem de alocare a resurselor. Capitalismul a fost criticat pentru stabilirea puterii în mâinile unei minorități, clasa capitalistă, care este susținută prin exploatarea unei clase muncitoare majoritară, pentru prioritizarea profitului peste binele social, resursele naturale și mediu, potrivit Wikipedia.org. Cu alte cuvinte, există clar o inegalitate economică între clasele sociale.

Diferențele dintre comunism și capitalism

Trebuie precizat de la bun început că există diferențe clare între capitalism și comunism. Cele două concepții au ideologii politice și economice proprii. În rândurile de mai jos vă prezentăm câteva dintre cele mai importante diferențe dintre capitalism și comunism:

Foto: slideplayer.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot