Cum se distrau românii, în timpul comunismului, de Revelion?

19.12.2022
Cum se distrau românii, în timpul comunismului, de Revelion?

Perioada comunismului a fost una de tristă amintire, când drepturile și libertățile oamenilor erau minime, spre deloc. Totul se făcea la ordinul și după bunul plac al familiei Ceaușescu, iar cine nu respecta deciziile partidului – stat suferea consecințe grave. Românii trăiau zilnic cu teama că oamenii Securității ar putea veni peste ei, fiindcă era imposibil să nu încalci legile la un moment dat.

Neajunsurile materiale făceau parte din viața de zi cu zi, iar momentele de bucurie erau puține: zilele onomastice și Revelionul. Celelalte sărbători din an erau mai mult o închinare în fața lui Nicolae Ceaușescu pentru munca depusă în binele societății. Trebuie precizat că sărbătoarea Crăciunului nu avea loc în timpul comunismului, fiindcă liderul suprem a fost un ateu convins, iar Nașterea Domnului era considerată o prostie. Moș Crăciun lipsea cu desăvârșire, însă locul lui fusese luat de Moș Gerilă, care venea la trecerea dintre ani.

Cum se distrau românii în comunism, la trecerea dintre ani?

În comunism, programul la televizor era doar câteva ore pe zi, singurul post prins fiind Televiziunea Română. De Revelion oamenii se strângeau în fața televizorului, fiindcă erau oferite momente umoristice cu marii actori români. Aceste clipe erau rare în timpul a anului, spre deloc, și reprezentau momente de descrețare a frunțiilor, deoarece viața era grea din toate punctele de vedere.

Amza Pelea, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Draga Olteanu Matei, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru sau Jean Constantin sunt doar câțiva dintre artiștii care bucurau inimile românilor cu interpretările lor umoristice în seara de Revelion.

În timpul lui Nicolae Ceaușescu sărbătorile de iarnă începeau oficial pe data de 27 decembrie. Crăciunul nu era sărbătorit, însă la sate oamenii se strângeau la masă în ziua de 25 decembrie și se bucurau de întâlnirea cu cei dragi. În unele zone se țineau slujbe la biserică, însă totul se făcea cu teamă să nu observe oamenii Securității.

Oamenii în timpul comunismului parcă erau mai calzi la suflet și mai primitori. Se socializa mai mult și nu era atâta invidie ca în prezent. Cu toate neajunsurile din viața de zi cu zi, în timpul comunismului, oamenii parcă erau mai veseli decât acum, a povestit Florica Florea, o pensionară, pentru shtiu.ro.

Foto: ziarul21.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot