Care este primul loc din lume ce trece în noul an?

30.12.2022
Care este primul loc din lume ce trece în noul an?

Revelionul este momentul din an așteptat de toată lumea, însă unii se bucură de acest eveniment înaintea tuturor. Mica națiune insulară din Oceanul Pacific, Kiribati, sărbătorește Anul Nou înaintea oricui altcineva de pe Pământ.

Cu alte cuvinte, Kiribati este prima locație din lume unde se trece în data de 1 ianuarie. Acest lucru se întâmplă la ora 10:00 GMT (ora medie din Greenwich) sau la 05:00 EST (ora standard de est).

Kiribati, o națiune insulară

Kiribati este o națiune formată din mai multe insule răspândite în inima Oceanului Pacific. Potrivit datelor oficiale, Kiribati este cel mai mare stat din Oceania ca și întindere. Acesta are o suprafață de aproximativ 5.000.000 de kilometri pătrați, în mare parte acoperită de ocean, dar aria uscatului reprezintă doar 811 kilometri pătrați. Suprafața terestră este în esență compusă doar din vârfuri de vulcani subacvatici.

Țara este formată din 32 de insule și prezintă peisaje tropicale dominate de palmieri de cocos și înconjurate de recife extinse. Kiribati este, de asemenea, singura națiune insulară din lume care se extinde prin toate cele patru emisfere ale planetei. Lanțul de insule se întinde pe marginile Ecuatorului și mărginește Linia Internațională de Date (IDL) la est.

Kiritimati, „Insula Crăciunului”

Kiritimati reprezintă 70% din suprafața de uscat a statului Kiribati, fiind, totodată, și cel mai mare atol de corali din lume, cu o suprafață de 384,4 kilometri pătrați. Atolul Kiritimati face parte din Insulele Northern Line, cu cel mai îndepărtat fus orar din lume, UTC (Coordinated Universal Time) +14. Practic aici se trece prima dată în noul an și ulterior in restul țării.

Insula Kiritimati mai este cunoscută la nivel mondial și sub denumirea de „Insula Crăciunului”, fiind primii oameni care sărbătoresc Nașterea Domnului.

Sărbători în Kiribati

Ziua de Anul Nou este o sărbătoare publică în Kiribati și toată lumea este liberă. Nu se lucrează si nu se face școală, iar majoritatea afacerilor rămân închise. De la Crăciun și până la Anul Nou au loc tot felul dansuri tradiționale și cantece publice, fiind o perioadă de vacanță. De Crăciun, localnicii merg la biserică, cântă în cor, se adună la cine festive cu prietenii și familia și fac schimb de cadouri.

De asemenea, le place să devină activi în timpul sărbătorilor prin sporturi, având loc diverse competiții, jocuri și curse de canoe, în timp ce alții merg la camping în Taiwan Park și vizitează insulele din apropiere, potrivit worldatlas.com.

Din păcate, această națiune insulară are multe locuri care se scufundă și, potrivit specialiștilor în geologie, va dispărea în următorul secol. De altfel, mai mulți locuitori au fost relocați ca urmare a creșterii nivelului oceanului.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Filmul Teambuilding a fost lansat recent pe Netflix și, potrivit platformei cinematografice, a fost vizionat intens de români. Surprinzător sau nu creația artistică nu a avut același succes în... citește tot
Cum s-au înțeles cei doi Papi de la Vatican?
Cum s-au înțeles cei doi Papi de la Vatican?
Papa este liderul suprem de la Vatican. Încă de la fondare, papii sunt aleși prin vot cleric, iar mandatul lor este pe viață. Cu toate acestea, o situație nemaivăzută de peste 600 de ani a... citește tot