Care este primul loc din lume ce trece în noul an?

30.12.2022
Care este primul loc din lume ce trece în noul an?

Revelionul este momentul din an așteptat de toată lumea, însă unii se bucură de acest eveniment înaintea tuturor. Mica națiune insulară din Oceanul Pacific, Kiribati, sărbătorește Anul Nou înaintea oricui altcineva de pe Pământ.

Cu alte cuvinte, Kiribati este prima locație din lume unde se trece în data de 1 ianuarie. Acest lucru se întâmplă la ora 10:00 GMT (ora medie din Greenwich) sau la 05:00 EST (ora standard de est).

Kiribati, o națiune insulară

Kiribati este o națiune formată din mai multe insule răspândite în inima Oceanului Pacific. Potrivit datelor oficiale, Kiribati este cel mai mare stat din Oceania ca și întindere. Acesta are o suprafață de aproximativ 5.000.000 de kilometri pătrați, în mare parte acoperită de ocean, dar aria uscatului reprezintă doar 811 kilometri pătrați. Suprafața terestră este în esență compusă doar din vârfuri de vulcani subacvatici.

Țara este formată din 32 de insule și prezintă peisaje tropicale dominate de palmieri de cocos și înconjurate de recife extinse. Kiribati este, de asemenea, singura națiune insulară din lume care se extinde prin toate cele patru emisfere ale planetei. Lanțul de insule se întinde pe marginile Ecuatorului și mărginește Linia Internațională de Date (IDL) la est.

Kiritimati, „Insula Crăciunului”

Kiritimati reprezintă 70% din suprafața de uscat a statului Kiribati, fiind, totodată, și cel mai mare atol de corali din lume, cu o suprafață de 384,4 kilometri pătrați. Atolul Kiritimati face parte din Insulele Northern Line, cu cel mai îndepărtat fus orar din lume, UTC (Coordinated Universal Time) +14. Practic aici se trece prima dată în noul an și ulterior in restul țării.

Insula Kiritimati mai este cunoscută la nivel mondial și sub denumirea de „Insula Crăciunului”, fiind primii oameni care sărbătoresc Nașterea Domnului.

Sărbători în Kiribati

Ziua de Anul Nou este o sărbătoare publică în Kiribati și toată lumea este liberă. Nu se lucrează si nu se face școală, iar majoritatea afacerilor rămân închise. De la Crăciun și până la Anul Nou au loc tot felul dansuri tradiționale și cantece publice, fiind o perioadă de vacanță. De Crăciun, localnicii merg la biserică, cântă în cor, se adună la cine festive cu prietenii și familia și fac schimb de cadouri.

De asemenea, le place să devină activi în timpul sărbătorilor prin sporturi, având loc diverse competiții, jocuri și curse de canoe, în timp ce alții merg la camping în Taiwan Park și vizitează insulele din apropiere, potrivit worldatlas.com.

Din păcate, această națiune insulară are multe locuri care se scufundă și, potrivit specialiștilor în geologie, va dispărea în următorul secol. De altfel, mai mulți locuitori au fost relocați ca urmare a creșterii nivelului oceanului.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot