De la ce vine cuvântul „Revelion”?

28.12.2019
De la ce vine cuvântul „Revelion”?

Majoritatea locuitorilor de pe Glob serbează trecerea într-un an nou calendaristic. Cunoscută sub numele de „Revelion”, petrecerea dintre ani este un mod aparte de a marca într-un mod aparte venirea anului nou. Totuși, de unde vine denumirea de „Revelion”?

Substantivul „Revelion” folosit de români pentru a numi petrecerea dintre ani, provine din limba franceză. Cuvântul face referire la „a sta de veghe” și „a cina la miezul nopții”, cu prilejul unei sărbători. Substantivul vine de la franțuzescul „réveiller”, care înseamnă „a se trezi” sau „a fi treaz”. O perioadă, locuitorii spațiului carpato-danubiano-pontic au romanizat cuvântul și i-au spus petrecerea de „bulion”.

„Revelion” a pătruns în vocabularul românesc în secolul XIX lea, la început în mediul boieresc. Boierii au aflat despre această petrecere prin intermediul copiilor pe care îi trimiseseră la studii în străinătate, în țările din vestul Europei.

Cina a organizat prima petrecere de Revelion în România?

Prima petrecere grandioasă de Revelion a fost organizată la finele anului 1903, în Ploiești, de către prefectul Luca Elefterescu.

Locația aleasă a fost Casa Luca Elefterescu, mai cunoscută de contemporani ca Muzeul Ceasului din Ploiești. După moda franțuzească, unde petrecerile de Revelion aveau deja o vechime de zeci, chiar sute de ani, Luca Elefterescu a decis să organizeze una în Ploiești.

Istoricul ploieștean Paul D. Popescu a scris câteva rânduri despre fastuasa petrecere de „bulion”. Sursa istoricului a fost chiar bunicul său, ce era cofetar la începutul anilor 1900.

„În ziua de 27 decembrie 1903, bunicul meu s-a pomenit acasă cu Iancu, omul de încredere al lui Luca Elefterescu. – Dom’ Miai, vrea dom’ dipotat ca vineri să te înfăţişezi la dânsul cu tot ce-ţi trebuie… – Da, ce – se miră cofetarul – doar nu-l cheamă Vasile ? – Nu-l cheamă, da se face foc dacă nu te duci. Are un chef mare, de Anul Nou… Îi zice petrecerea de bulion, moda franţuzească“, avea să rememoreze Paul D. Popescu.

La cheful cu pricina ar fi participat câteva zeci de persoane (se spune că ar fi fost 26), cele mai importante din orașul Ploiești. Aceștia au servit cunoscutele sarmale, cârnaţi, fripturi de porc, dar și specialități occidentale precum aspic sau curcani la cuptor. Nu a lipsit muzica, Luca Elefterescu fiind cunoscut ca un mare fan al muzicii clasice.

Petrecerea a ținut până dimineața și Luca Elefterescu (prefect, avocat, petrolist) a rămas în istorie ca fiind primul român care a organizat primul chef pentru noaptea dintre ani.

Milioane de artificii se aprind în întrega lume în noaptea dintre ani

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs este o anomalie a naturii: se naște mai mic decât o chiflă. Discrepanța de mărime dintre mamă și pui este uimitoare. O ursoaică matură poate cântări 200-300 de kilograme, dar... citește tot
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Cine nu a văzut măcar o dată un copil călărind porcul abia tăiat în gospodărie? Conform unei tradiții întâlnită des în satele românești, copiii se pozează călare pe porc, ca să fie... citește tot
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
În luna mai 2021, casa de licitații Art-Rite din Milano a găzduit unul dintre cele mai bizare și controversate evenimente din istoria artei moderne. Artistul italian Salvatore Garau, în vârstă... citește tot