De ce trebuie să te pupi sub vâsc de Anul Nou?

29.12.2022
De ce trebuie să te pupi sub vâsc de Anul Nou?

Sărutul sub vâsc de Crăciun sau de Anul Nou a devenit o tradiție în mai toate țările din lume. Se spune că cele două persoane care se pupă sub vâsc vor avea o relație plină de iubire și fericire tot anul următor. Totodată, fetele care rămân nesărutate vor avea ghinion în dragoste și nu se vor căsători în anul care va urma. Dar, de unde vine această tradiție?

De ce este bine să te săruți sub vâsc?

Încă din cele mai vechi timpuri, vâscul a fost văzut ca o plantă plină de magie în foarte multe mitologii europene. Acesta reprezintă în prezent un simbol al dragostei, însă în trecut semnifica armonia, sănătatea și curățenia spirituală. Norvegienii, druizii celți și indienii nord-americani erau de părere că vâscul este o plantă sacră.

În țările anglo-saxone, tradiția spune că persoanele care se pupă de Crăciun sub un vâsc vor avea parte de fericire și bucurie în anul care vine. Vechii germani considerau că planta este una divină și este căzută din cer. O legendă norvegiană povestește că Balder, fiul zeiței Frigga, a fost omorât de o săgeată confecționată din vâsc, însă lacrimile mamei sale l-au readus la viață și planta a fost binecuvântată.

Pupatul sub vâsc, la mare artă

Sărutul sub vâsc a luat amploare odată cu festivitățile organizate de greci cu ocazia Saturnaliilor și, uiterior, a fost strâns legat cu tradițiile primitive ale căsătoriei. În acele vremuri credința populară spunea că vâscul era și un leac pentru fertilitate, iar o fată care se afla sub această plantă nu putea să refuze sărutul, altfel avea ghinion tot anul următor.

În multe țări sărutul sub vâsc se practică de Crăciun, însă în ultima perioadă această tradiție a început să fie puse în aplicare și în noaptea de Anul Nou. La noi în țară acest obicei este respectat, în special, în seara de Revelion.

Vâscul este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale curative. O legendă babiloniană spunea că această plantă are efecte afrodisiace. Femeile singure trebuiau să meargă la templu cu o ramură de vâsc și, dacă vedeau un bărbat care le plăcea, trebuiau să îi pună vâscul în jurul gâtului, să îl ”lege” cu farmecele dragostei, potrivit libertatea.ro.

Foto: fanatik.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot