De ce trebuie să te pupi sub vâsc de Anul Nou?

29.12.2022
De ce trebuie să te pupi sub vâsc de Anul Nou?

Sărutul sub vâsc de Crăciun sau de Anul Nou a devenit o tradiție în mai toate țările din lume. Se spune că cele două persoane care se pupă sub vâsc vor avea o relație plină de iubire și fericire tot anul următor. Totodată, fetele care rămân nesărutate vor avea ghinion în dragoste și nu se vor căsători în anul care va urma. Dar, de unde vine această tradiție?

De ce este bine să te săruți sub vâsc?

Încă din cele mai vechi timpuri, vâscul a fost văzut ca o plantă plină de magie în foarte multe mitologii europene. Acesta reprezintă în prezent un simbol al dragostei, însă în trecut semnifica armonia, sănătatea și curățenia spirituală. Norvegienii, druizii celți și indienii nord-americani erau de părere că vâscul este o plantă sacră.

În țările anglo-saxone, tradiția spune că persoanele care se pupă de Crăciun sub un vâsc vor avea parte de fericire și bucurie în anul care vine. Vechii germani considerau că planta este una divină și este căzută din cer. O legendă norvegiană povestește că Balder, fiul zeiței Frigga, a fost omorât de o săgeată confecționată din vâsc, însă lacrimile mamei sale l-au readus la viață și planta a fost binecuvântată.

Pupatul sub vâsc, la mare artă

Sărutul sub vâsc a luat amploare odată cu festivitățile organizate de greci cu ocazia Saturnaliilor și, uiterior, a fost strâns legat cu tradițiile primitive ale căsătoriei. În acele vremuri credința populară spunea că vâscul era și un leac pentru fertilitate, iar o fată care se afla sub această plantă nu putea să refuze sărutul, altfel avea ghinion tot anul următor.

În multe țări sărutul sub vâsc se practică de Crăciun, însă în ultima perioadă această tradiție a început să fie puse în aplicare și în noaptea de Anul Nou. La noi în țară acest obicei este respectat, în special, în seara de Revelion.

Vâscul este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale curative. O legendă babiloniană spunea că această plantă are efecte afrodisiace. Femeile singure trebuiau să meargă la templu cu o ramură de vâsc și, dacă vedeau un bărbat care le plăcea, trebuiau să îi pună vâscul în jurul gâtului, să îl ”lege” cu farmecele dragostei, potrivit libertatea.ro.

Foto: fanatik.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot