10 curiozități despre Anul Nou. Cine a stabilit când se serbează Revelionul?

28.12.2021
10 curiozități despre Anul Nou. Cine a stabilit când se serbează Revelionul?

Revelionul reprezintă un eveniment care se celebrează la trecerea dintre ani, adică în noaptea din 31 decembrie spre 1 ianuarie. Începerea noului an calendaristic pornește de la 1 ianuarie și a fost stabilită prin lege de către Iulius Caesar în anul 46 î. e.n.

Toată lumea celebrează intrarea în noul an, care reprezintă un nou început, unde se speră să fie cât mai puține probleme și mai multe momente vesele. În jurul acestui eveniment de sărbătoare se învârt o grămadă de lucruri mai puțin știute de oameni.

10 curiozități despre Anul Nou

1. Oamenii de pe insula Kiribati, din Oceanul Pacific, sunt primii care sărbătoresc Revelionul, în timp ce locația Samoa Americană este ultima zonă care trece în noul an.

2. Cu mult înainte de a fi folosită în noaptea de Revelion, la New York, o minge se găsea deasupra Observatorului Regal al Angliei din Greenwich și era coborâtă la ora 13:00, în fiecare zi (începând cu 1833), pentru a-i ajuta pe căpitanii de nave să-și coordoneze echipamentul de navigație. Mingi similare au fost instalate în zonele de coastă din întreaga lume.

3. Artificiile au fost folosite anterior pentru a întâmpina Anul Nou, dar au fost interzise deoarece jarul aprins cădea peste mulțime. Astfel, s-a luat decizia că o minge coborâtă pe un catarg este un lucru mai sigur.

4. Revelionul a reprezentat o petrecere în fiecare an, mai puțin în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Restricțiile din timpul războiului au pus tradiția pe pauză în 1942 și 1943. Petrecăreții din Times Square au păstrat în schimb un moment de tăcere la miezul nopții.

5. Mingea originală din Times Square New York a fost făcută din peste 317 kilograme de fier și lemn. Ulterior, a fost redusă la doar 181 de kg de fier forjat înainte de a trece la un cadru de aluminiu în 1955. În prezent, celebra bilă are o înfățișare modernă cu becuri LED.

6. Peste 900 de kilograme de confetti sunt aruncate în Times Square în noaptea de Revelion. Din anul 2015 a devenit o tradiție ca oamenii să își scrie dorințele în noul an și să le trimită la Wish Wall din Times Square (sau online), iar acele urări sunt transformate în confetti care cad peste mulțime la miezul nopții.

7. Trecerea în noul an în Kew West, Florida, se face într-un mod cu totul original. O femeie pe nume Sushi este coborâtă de pe acoperișul unui bar într-un pantof roșu gigant, cu toc înalt. Acest lucru se întâmplă din 1996.

8. În noaptea de Revelion americanii beau aproximativ 360 de milioane de pahare de șampanie.

9. Tradiția sărutului în noaptea dintre ani aparține romanilor. Acest obicei a apărut pentru prima dată în timpul festivalului Saturnalia. A fost o sărbătoare în cinstea lui Saturn, zeul timpului.

10. Revelionul reprezintă un moment de frică pentru copiii din Akita, Japonia. În această locație există o tradiție numită „Namahage”, în care bărbații adulți se îmbracă ca niște demoni pentru a-i speria pe copii, ca să se comporte frumos cu părinții lor. Ei merg din casă în casă strigând lucruri de genul „Sunt copiii plângăcioși în casă?” sau „Sunt copii obraznici prin preajmă?”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot