De ce în comunism se găseau portocale doar în preajma sărbătorilor?

02.12.2019
De ce în comunism se găseau portocale doar în preajma sărbătorilor?

Mulţi dintre părinţii şi bunicii noştri asociază mirosul de portocale cu perioada Crăciunului. De ce copiii crescuţi în comunism aveau parte de fructe exotice doar în preajma sărbătorilor şi cum se puteau procura acestea?

În apropierea sărbătorilor, a face rost de bucate era o adevărată provocare pentru românii care trăiau în comunism. Ce să mai vorbim de alimente exotice, aşa cum sunt mandarinele, portocalele sau bananele. Erau privilegiaţi cei care ştiau pe cineva sau care aveau vreo cunoştinţă care lucra la vreun magazin al partidului sau la ICRA (Întreprinderea de Comerţ cu Ridicata pentru Produsele Alimentare). Pentru că în România se importau portocale sau banane doar de sărbători.

„Au fost ani în care se puteau cumpăra înainte de Revelion maxim 1 kg de portocale și 2-3 banane. Evident, dacă mai existau la magazine. Erau puţini cei care apucau minunatele fructe. În plus, multe dintre banane erau necoapte şi obişnuiam să le înfăşurăm în ziare şi să le punem la căldură să se coacă”, a povestit pentru shtiu.ro o româncă ce a trăit în perioada de dinainte de Revoluţie.

Aceasta a adăugat: „Pentru că cei mici ar fi dorit portocale şi în restul anului, mulţi dintre ei erau minţiţi de către părinţi că portocalele cresc doar iarna. Cei mici nu aveau voie să mănânce toate fructele dintr-o dată şi era indicat să păstreze şi pentru zilele următoare”.

În realitate, în ţările din sudul Europei (de unde România a importat şi importă portocale),  perioada cea mai bună de cumpărat portocale este între lunile noiembrie şi martie, când aceste citrice sunt culese. Totuşi, de ani buni, portocalele se coc pe tot parcursul anului în ţări precum Grecia sau Spania.

România comunistă se asemăna dintr-un anumit punct de vedere cu Anglia din perioada Reginei Victoria. În acele vremuri, exista un obicei potrivit căruia portocalele se ofereau cadou de Crăciun.

Curiozităţi despre portocale:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum arată o aterizare în Nepal, pe cel mai periculos aeroport din lume? | VIDEO
Cum arată o aterizare în Nepal, pe cel mai periculos aeroport din lume? | VIDEO
Nu există top în articolele cu cele mai periculoase aeroporturi din lume fără ca Aeroportul internațional Lukla din Nepal să nu fie inclus. În multe dintre articole, acest aeroport ocupă... citește tot
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
La începutul anului 2025, Donald Trump a amenințat că vrea să preia din nou controlul asupra Canalului Panama. Motivul? Președintele Statelor Unite ale Americii acuză panamezii că impun taxe... citește tot
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Există oameni care au trecut prin momente terifiante și au reușit să supraviețuiască. Unul dintre aceștia este Juliane Koepcke, o tânără nemțoiacă de doar 11 ani care a supraviețuit 11... citește tot