România, la raport. Cum s-a schimbat România după 33 de ani de democrație

22.12.2022
România, la raport. Cum s-a schimbat România după 33 de ani de democrație

Revoluția din 1989 a dus la căderea comunismului și instaurarea democrației în România. Cel mai probabil acest lucru nu ar fi fost posibil dacă Elena și Nicolae Ceaușescu nu ar fi fost prinși, judecați, condamnați și executați pe repede înainte în 25 decembrie 1989. Judecata celor doi a fost un simulacru de proces, însă evenimentele au permis o schimbare de regim și la noi, după ce valul cuprinsese multe state din Europa.

Cum s-a schimbat România în ultimii 33 de ani?

România a fost o țară greu încercată de-a lungul timpului. Comunismul a lăsat o amprentă puternică pe sufletul cetățenilor, iar în unele cazuri încă se resimte. Cu toate acestea, dorința de libertate și egalitate au fost mai puternice decât sistemul opresiv.

În primii ani de după Revoluție, societatea era într-o degringolada totală, mai multe persoane care fuseseră la stânga și la dreapta lui Nicolae Ceaușescu încercând să preia puterea, prezentându-se în lideri democrați peste noapte. În unele cazuri s-a și reusit. Oare ce s-ar fi ales de România dacă la alegerile din 1990 lumea l-ar fi votat pe Ion Rațiu ca președinte și nu pe Ion Iliescu.

Chiar și așa societatea s-a schimbat, iar oamenii au simțit și gustat libertatea pentru care semenii lor au murit în 1989. Țara noastră a ales calea europeană, democratică, de unde nu mai există întoarcere.

În anul 2004, România a devenit oficial membru NATO, cu drepturi depline. În prezent se poate observa cât de important a fost acest pas pentru securitatea țării noastre, în condițiile în care Federația Rusă a invadat Ucraina. Cea mai mare alianță militară defensivă din lume poate garanta suveranitatea și securitatea oricărui stat membru.

În ianuarie 2007, românii au avut încă un motiv de bucurie când țara noastră a devenit membru al Uniunii Europene. Acest eveniment a adus multiple beneficii pentru România, printre care: dreptul de a călători liber în orice stat al spațiului comunitar, dreptul de a munci în aceste țări, fonduri europene pentru dezvoltare societății pe toate palierele ei și în toate sectoarele ei și multe altele.

Drepturile și libertățile cetățenești sunt respectate și garantate de stat, iar comunicarea nu mai este cenzurată ca în timpul comunismului. Totodată, presa scrisă și audiovizuală are libertate totală, iar programul este non-stop, la radio și TV. Un lucru de neacceptat pe vremea dictatorului.

În toți acești ani am scăpat de cozile specifice la alimentară pentru a reuși să achiziționezi o bucată de carne sau de brânză. Cei care au apucat perioada comunistă sigur își aduc aminte cum se trezeau de la 4 dimineața pentru a prinde un litru de lapte. Portocalele și bananele reprezentau o delicatesă și le gustam doar de sărbători.

Într-adevăr România este o democrație tânără la scara istoriei, care mai are de parcurs pași importanți pentru a se ridica la nivelul celor din Occident, însă societatea noastră se află pe drumul corect și se va dezvolta de la an la an.

Foto: antena3.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot