Câți ani de pușcărie a făcut Nicolae Ceaușescu?

14.12.2022
Câți ani de pușcărie a făcut Nicolae Ceaușescu?

Nicolae Ceaușescu a fost președintele României din 1967 și până în 1989. Liderul comunist a ajuns la putere după ani de propagandă în favoarea acestei ideologii socialiste extreme. De altfel, din cauza faptului că a promovat intens comunismul, în perioadă a tinereții, Ceaușescu a făcut ani grei de pușcărie.

Cât a stat Nicolae Ceaușescu la pușcărie?

Nicolae Ceauşescu s-a născut în 26 ianuarie 1918, la Scorniceşti în judeţul Olt, într-o familie săracă cu 10 copii. Mâncarea de bază a fost mămăliga, iar tânărul Nicolae a urmat doar patru clase după care, la vârsta de 12 ani, a plecat la Bucureşti, unde s-a angajat ca ucenic la atelierul unui cizmar. Trei ani mai târziu, în 1933, fostul dictator s-a înscris în Uniunea Tineretului Comunist (UTC), o formaţiune politică ilegală la acea vreme.

După ce a devenit membru al UTC, Nicolae Ceaușescu a început să participe la propaganda comunistă, având un rol important în distribuirea ideilor socialiste în societate. Drept urmare, în 1933, el ajunge pentru prima dată să fie arestat de Poliția Capitalei. În data de 6 iunie 1936, Nicolae a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu executare pentru desfășurarea activităților în favoarea comunismului.

După ce a fost eliberat, Nicolae și-a continuat activitatea de propagandă comunistă, având un rol tot mai important în cadrul partidului. În anul 1939, Nicolae o întâlnește la adunările formațiunii politice pe Elena Petrescu, cea care avea să îi devină soție șase ani mai târziu. Un an mai târziu după întâlnirea cu Elena, Nicolae a fost din nou arestat și condamnat la trei ani de închisoare, fiind încarcerat inițial la Jilava, după care la Caransebeş şi ulterior la Văcăreşti.

Nicolae Ceaușescu a fost eliberat în apropierea zilei de 23 august 1944, însă după Văcărești a mai stat un an în lagărul de la Târgu Jiu, pentru subminarea autorității mareșalului Ion Antonescu. În timpul petrecut după gratii, Nicolae Ceaușescu i-a cunoscut pe Gheorghe Gheorghiu – Dej, Chivu Stoica, Emil Bodnăraş, Alexandru Drăghici, dar și alți lideri importanți ai Partidului Comunist.

Pentru faptul că a petrecut o mare parte din tinereţe după gratii, alături de liderii Partidului Comunist, l-a ajutat pe Nicolae Ceauşescu să aibă o ascensiune destul de rapidă în partid, imediat după ce a fost eliberat. Ambiţia şi dorinţa de putere l-au făcut să-şi petreacă cei mai frumoşi ani ai tinereţii în închisorile de la Doftana şi Jilava sau în lagărul de la Târgu Jiu, a precizat istoricul sucevean Ilie Gliga, potrivit adevarul.ro.

Fostul lider comunist a făcut nu mai puțin de șase ani și șapte luni de închisoare pentru propagandă în favoarea ideologiei socialiste extreme. Chiar și așa Nicolae Ceaușescu a ajuns să conducă România, cu o mână de fier, până în 1989.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot