Cum arăta în tinerețe Elena Ceaușescu?

10.12.2021
Cum arăta în tinerețe Elena Ceaușescu?

Elena Ceaușescu a condus, alături de Nicolae Ceaușescu, destinele a milioane de români. Cei doi dictatori, după ce au ajuns la putere, nu au mai renunțat la conducerea țării și au făcut tot ce este posibil pentru a nu fi dați jos.

Elena Ceaușescu a fost ani la rândul cea mai puternică femeie din România, după ce Nicolae Ceaușescu a ajuns la conducerea țării. Aceasta avea un temperament dificil, iar cine nu o asculta risca sancțiuni severe și chiar moartea.

Cum a fost copilăria Elenei Ceaușescu?

Elena Ceaușescu s-a născut, pe 7 ianuarie 1916, într-o familie modestă din comuna Petrești, județul Dâmbovița. La fel ca și soțul ei Nicolae, copilăria și adolescența Elenei au fost pline de lipsuri materiale, viața în acea perioadă fiind dificilă.

Elena Ceaușescu a avut la naștere numele de Lenuța Petrescu. După căsătoria cu Nicolae Ceaușescu, aceasta și-a schimbat numele în Elena, iar anul nașterii nu a mai fost 1916, fiind modificat în 1919. Nu se știe motivul pentru care tovarășa a ales să facă aceste schimbări.

În sat i s-a spus Lenuța lui Briceag. Porecla venea după tată. Nae Petrescu era un țăran cu o anumită stare care își deschisese prăvălie în casă, vindea cuie, ață, sare, țuică, tutun și bricege, o marfă deosebită pe piață, a transmis prof. univ. Lavinia Betea într-un documentar care poate fi văzut și pe YouTube.

Elena Ceaușescu în perioada în care nu avea mai mult de 20 de primăveri

Lenuța a făcut doar patru clase

Elena Ceaușescu a rămas repetentă în clasa a IV-a, acesta fiind de altfel și ultimul prag școlar absolvit de ea. Neavând nicio posibilitate de a se face remarcată, tovarăşa şi-a scris autobiografia şi a înmânat-o Partidului Comunist, sperând să avanseze pe scară ierarhică la fel ca ceilalți lideri ai vremii. Autobiografia scrisă de Elena Ceaușescu a fost plină de greșeli, iar faptul că avea doar patru clase se vedea din plin.

M-am născut în comuna Petrești, în județul Dâmbovița în anul 1919, la 7 ianuarie. Părinții (n.red. inițiat în document era notat „părinți”) se numesc Nae și Alexandrina ocupația agricultori avere patru hectare de pământ și casă de locuit, între (n.red. inițial termenul era scris „în tre”) anii 1926-1930 am făcut școala în comuna în care m-am născut, este o parte din documentul autobiografic al Elenei Ceaușescu.

Cu toate acestea, Elena Ceaușescu a devenit Prima Doamnă a României, conducând alături de soțul ei destinele a milioane de oameni cu o mână de fier. Odată ajunsă la putere, aceasta și-a luat fraudulos titlul de doctor în chimie. Ea a primit numeroase premii naționale și internaționale pentru lucrări care nu i-au aparținut, iar în anul 1974 a fost aleasă membru al Academiei Române.

Toată lumea care făcea referire la ea sau vorbea cu aceasta trebuia să i se adreseze cu apelativul „Tovarășa academician doctor inginer Elena Ceaușescu”, la care se adăuga deseori „savantă de renume mondial”.

Foto: fototeca.iiccr.ro și playtech.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot