Ce conține pâinea din comerț de rezistă atât de mult?

10.06.2022
Ce conține pâinea din comerț de rezistă atât de mult?

Pâinea este de departe alimentul cel mai consumat de către români. Fie că este în variantă albă, integrală sau neagră, pâinea nu lipsește de pe mesele cetățenilor noștri. Cei mai mulți aleg să cumpere acest produs alimentar din magazinele mari, hipermarketuri și supermarketuri, în detrimentul brutăriilor mici, de cartier. Din păcate, pâinea din aceste lanțuri alimentare imense nu este cea mai sănătoasă. Nu o spunem noi, ci specialiștii.

Pâinea se obține prin coacerea aluatului, format din amestecul de făină dospită și drojdie. La realizarea acesteia, cel mai des este utilizată făina de grâu, însă poate fi folosită și cea de secară, orz, ovăz sau porumb, de obicei, în combinaţie cu făină de grâu. Specialiștii în nutriție, recomandă să fie folosită făină integrală pentru o pâine sănătoasă și fără să fie adăugați alți aditivi alimentari.

Ce substanțe conține pâinea din comerț?

Pâine realizată la scară industrială nu este foarte sănătoasă, iar acest lucru poate fi observat ușor prin simplul fapt că are un termen de expirare înaintat. Pâinea fabricată acasă, în schimb, se strică după câteva zile, dacă nu este consumată. Așadar, nu trebuie să fii un expert ca să îți dai seama că ceva este în neregulă.

Pâinea din comerţ este total diferită de cea pe care o putem prepara în casă. Procesul industrial începe de la măcinarea grâului, care rafinat, sărăcit în vitamine (în special cele din complexul B) şi minerale, rezultă o făina albă, fără fibre alimentare, dar bogată în amidon. Această făină este aditivată încă de la moară cu E-uri, conservanţi, amelioratori de panificaţie, substanţe de albire. Toate aceste substanţe pe care le conţine pâinea din comerţ sunt aşadar adăugate din start în făina rafinată, potrivit adevarul.ro.

Ulterior, făina este preluată de fabrici care au un proces foarte rapid de realizare a pâinii, unde se mai adaugă alți emulgatori și conservanți pentru a mări termenul de valabilitate. În prezent, pâinea de pe rafturile supermarketurilor a ajuns să semene cu cozonacul, conținând zahăr și grăsimi. Din păcate, nici pâinea neagră nu este, de obicei, ceea ce pare, fiindcă este folosită tot făină albă la care se adaugă coloranți.

De aceea, specialiștii în sănătate recomandă ca atunci când cumpărați pâine din comerț să citiți cu atenție eticheta cu ingrediente, fiindcă făină albă crește riscul apariției cancerului.

De ce este nocivă pâinea pentru organismul uman?

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot