Ce conține pâinea din comerț de rezistă atât de mult?

10.06.2022
Ce conține pâinea din comerț de rezistă atât de mult?

Pâinea este de departe alimentul cel mai consumat de către români. Fie că este în variantă albă, integrală sau neagră, pâinea nu lipsește de pe mesele cetățenilor noștri. Cei mai mulți aleg să cumpere acest produs alimentar din magazinele mari, hipermarketuri și supermarketuri, în detrimentul brutăriilor mici, de cartier. Din păcate, pâinea din aceste lanțuri alimentare imense nu este cea mai sănătoasă. Nu o spunem noi, ci specialiștii.

Pâinea se obține prin coacerea aluatului, format din amestecul de făină dospită și drojdie. La realizarea acesteia, cel mai des este utilizată făina de grâu, însă poate fi folosită și cea de secară, orz, ovăz sau porumb, de obicei, în combinaţie cu făină de grâu. Specialiștii în nutriție, recomandă să fie folosită făină integrală pentru o pâine sănătoasă și fără să fie adăugați alți aditivi alimentari.

Ce substanțe conține pâinea din comerț?

Pâine realizată la scară industrială nu este foarte sănătoasă, iar acest lucru poate fi observat ușor prin simplul fapt că are un termen de expirare înaintat. Pâinea fabricată acasă, în schimb, se strică după câteva zile, dacă nu este consumată. Așadar, nu trebuie să fii un expert ca să îți dai seama că ceva este în neregulă.

Pâinea din comerţ este total diferită de cea pe care o putem prepara în casă. Procesul industrial începe de la măcinarea grâului, care rafinat, sărăcit în vitamine (în special cele din complexul B) şi minerale, rezultă o făina albă, fără fibre alimentare, dar bogată în amidon. Această făină este aditivată încă de la moară cu E-uri, conservanţi, amelioratori de panificaţie, substanţe de albire. Toate aceste substanţe pe care le conţine pâinea din comerţ sunt aşadar adăugate din start în făina rafinată, potrivit adevarul.ro.

Ulterior, făina este preluată de fabrici care au un proces foarte rapid de realizare a pâinii, unde se mai adaugă alți emulgatori și conservanți pentru a mări termenul de valabilitate. În prezent, pâinea de pe rafturile supermarketurilor a ajuns să semene cu cozonacul, conținând zahăr și grăsimi. Din păcate, nici pâinea neagră nu este, de obicei, ceea ce pare, fiindcă este folosită tot făină albă la care se adaugă coloranți.

De aceea, specialiștii în sănătate recomandă ca atunci când cumpărați pâine din comerț să citiți cu atenție eticheta cu ingrediente, fiindcă făină albă crește riscul apariției cancerului.

De ce este nocivă pâinea pentru organismul uman?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Anul 2025 ne-a surprins cu o serie de preparate culinare excentrice, care sfidează gusturile tradiționale și explorează limitele creativității gastronomice. De la infuzii morbide până la... citește tot
Poate cineva să vadă ce vorbesc pe WhatsApp? Sfaturi de securitate
Poate cineva să vadă ce vorbesc pe WhatsApp? Sfaturi de securitate
Conversațiile noastre pe WhatsApp sunt adesea personale, fie că vorbim despre planuri, momente importante sau detalii sensibile. Deși aplicația promite securitate prin criptarea end-to-end,... citește tot
„Doar bogații urcă pe Acoperișul Lumii!” Vrei să urci pe Everest? Ce taxă trebuie să achiți autorităților din Nepal?
„Doar bogații urcă pe Acoperișul Lumii!” Vrei să urci pe Everest? Ce taxă trebuie să achiți autorităților din Nepal?
Visul de a ajunge pe cel mai înalt vârf al planetei, Everest, vine la pachet cu o serie de costuri semnificative. Începând cu 1 septembrie 2025, autoritățile nepaleze au majorat semnificativ... citește tot