Care pâine este mai sănătoasă: cea proaspătă sau cea prăjită, dar mai veche?

19.07.2023
Care pâine este mai sănătoasă: cea proaspătă sau cea prăjită, dar mai veche?

Pâinea este un aliment de bază pentru români. Despre acest produs s-a scris mult, nutriționiștii încercând să atragă atenția oamenilor că foarte multă pâine, albă în special, nu face bine pentru organismul uman. Cu toate acestea, obiceiul culinar al cetățenilor noștri se lasă greu dus.

Cât de sănătoasă este pâinea?

Potrivit specialiștilor în sănătate, indiferent de cum este realizată pâinea aceasta îngrașă la fel. Chiar dacă este proaspătă sau mai veche, dar prăjită, pâinea are același aport caloric. Trebuie specificat totuși că balonarea este diferită în aceste două cazuri.

Sortimentele de pâine diferă, astfel că și conținutul acestora este cu totul altul. Pâinea albă este mai puțin sănătoasă decât cea neagră sau graham. Acestea din urmă pot avea în compoziția lor semințe și tărâțe, care ajută la o digestie mai bună.

Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit. Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale.

Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale, a explicat medicul Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina ei de Facebook.

Studiile efectuate au arătat că pâinea prăjită balonează mai puțin decât cea proaspătă, însă același lucru a fost observat și la pâinea mai veche de o zi dar neprăjită. În ceea ce privește numărul de calorii, acesta nu diferă.

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii – de la aproximativ 240 cal/100 g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340 de calorii. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.

Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat, a adăugat Mihaela Bilic.

Cercetările au demonstrat că pâinea rumenită este mai bună la gust, însă nu trebuie prăjită prea mult deoarece arsura conține acrilamidă, care are un efect toxic asupra organismului uman.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot