Cum cresc pepenii fără semințe?

12.06.2023
Cum cresc pepenii fără semințe?

Pepenii sunt marile vedete ale verii. Aceste fructe sunt apreciate pentru gustul răcoritor și dulce. Cel mai căutat soi de către cumpărători este cel verde, regăsindu-se aproape în toate casele în timpul anotimpului cald. În ultimii ani au apărut în piețe pepeni fără sâmburi. Cum este posibil să crească pepeni fără sâmburi?

Pepenii fără sâmburi, un soi cât mai căutat

pepenii

Cea mai cunoscută localitate producătoare de pepeni din România este Dăbuleni. Anual, în orașul din sudul Olteniei se produc peste 40 de tone per hectar. Soiurile de galben și roșu sunt arhicunoscute de către clienții din piețe și hipermarketuri. Recent, a apărut un nou soi care face furori printre iubitorii fructului.

Pepenii fără sâmburi sunt un derivat ai celor clasici, fiind realizați prin puterea științei. Avantajul consumatorului este dat de ușurința cu care poate fi consumat, păstrându-se în același timp savoarea excelentă și dulceața deja cunoscută. Aceștia nu se obțin prin urma unor modificări genetice, ci printr-o dublă încrucișare, iar pe punctul perioadei de vegetație, pulpa absoarbe sămânța.

Totodată, este necesară existența unui polenizator în cultură pentru a asigura legarea fructelor. Raportul de plantare între polenizator și un pepene fără semințe este de 3:1, adică un rând polenizator la trei rânduri de fructe. Cu ajutorul inovațiilor, au apărut pepeni verzi fără sâmburi, pepeni cu coajă verde și interior galben, dar și pepenii verzi cu coaja cât mai subțire.

Cei care au adus aceste semințe în țară susțin că s-au dezvoltat culturi întregi în țări precum Israel, Turcia, Grecia și chiar Bulgaria, țări cu tradiție în bostănării. Cu toate acestea, doar între 10-20% din culturile totale sunt reprezentate de pepenii fără sâmburi, fiind încă un semn de întrebare pentru cultivatori.

Care sunt condițiile necesare pentru o cultură?

Pepenele verde este cultivat pentru gustul și proprietățile sale. Cu toate acestea, munca din spatele rezultatului este una asiduă, fructul fiind foarte pretențios. Este o plantă anuală, cu o perioadă de vegetație de 90-130 zile.

Cu pretenții foarte mari de căldură, semințele germinează în mod normal după 21 de zile, la temperaturi de 14-16 grade. În condiții de temperaturi ridicate, pot germina și după 5-6 zile. Totodată, plantele sunt sensibile la curenții de aer.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
Despre femei se spune, în general, că vorbesc mult. Un studiu arată că femeile vorbesc zilnic cu 13.000 de cuvinte mai mult decât bărbații. Oltencele sunt și mai și. Pe lângă faptul că... citește tot
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Ne pregătim pentru înlocuirea banilor fizici cu monedele virtuale. Probabil că atunci când acel moment va veni, cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație va deveni doar o... citește tot
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Al doilea Război Mondial (1939-1945) și genocidul la care au fost supuși milioane de evrei a fost unul dintre cele mai negre episoade din istoria acestui popor. După genocidul comis în rândul... citește tot