Pepenii se mănâncă cu sâmburi sau nu?

04.07.2022
Pepenii se mănâncă cu sâmburi sau nu?

Pepenele roșu este un fruct delicios, care însă poate fi găsit pe piață doar într-o anumită perioadă a anului. Acesta este foarte sănătos pentru organismul uman, fiind compus 92% din apă, însă persoanele care suferă de diabet zaharat trebuie să se ferească de el deoarece conține mult zahăr.

Pepenele verde sau roșu, depinde de fiecare cum vrea să îi zică, este apreciat pentru gustul său delicios de foarte mulți oameni. Unii aleg să îl consume cu sâmburi cu tot, în schimb alții curăță feliile de pepene de semințe cu o precizie chirurgicală.

Cât de sănătoase sunt semințele din pepene?

Foarte multe persoane consideră că semințele trebuie consumate odată cu fructul, fiindcă aduc un aport de nutrienți însă acest lucru nu este tocmai adevărat. Potrivit medicilor, sâmburii din pepenele roșu au o compoziție atât de tare încât nu sunt digerați de organismul uman. Cu alte cuvinte, ele sunt eliminate fix așa cum au intrat.

„Au fost zile fericite, cu pepene verde și zile triste de whisky” – Lewis Nordan

Pentru a beneficia de nutrienții acestor semințe, ele trebuie coapte și decojite sau consumate sub forma de semințe încolțite. Iată care sunt beneficiile consumului de semințe din pepenele verde:

Beneficiile consumului de pepene roșu

Pepenele roșu are multiple beneficii pentru sănătatea umană, fiindcă are un conținut scăzut de grăsimi și colesterol și un grad ridicat de antioxidanți. Conținutul său ridicat de potasiu ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi. Totodată, acesta ajută vasele de sânge, împiedicând îngroșarea pereților arteriali.

Potrivit specialiștilor în sănătatea, 100 de grame de pepene verde furnizează 8,1 mg vitamina C, 569 UI vitamina A, 0,045 mg vitamina B6, 0,033 mg vitamina B1, 0,021 mg vitamina B2, 0,221 mg vitamina B5, 3 mcg acid folic. Totodată, consumul acestui fruct mai aduce și 7 mg de calciu, 112 mg de potasiu, 10 mg magneziu, 11 mg de fosfor, 0,24 mg de fier, 1 mg de sodiu, 1,5 mcg de fluor.

Analizele îndelungate ale acestui fruct au dus la descoperirea că acesta conține licopen, o substanță care ajută la prevenirea apariției diferitelor forme de cancer și a bolilor cardiovasculare.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
Italia este recunoscută în întreaga lume pentru bucătăria sa, iar pasiunea italienilor pentru mâncare depășește simpla plăcere a gustului. Pentru ei, mâncarea este cultură, tradiție,... citește tot
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
1. Originea etimologică a numelui Numele „România” își are rădăcina în etnonimul „român”, la rândul său derivat din latinescul romanus, care înseamnă „cetățean al Romei” sau... citește tot
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Anul 2025 ne-a surprins cu o serie de preparate culinare excentrice, care sfidează gusturile tradiționale și explorează limitele creativității gastronomice. De la infuzii morbide până la... citește tot