Cum se scot sâmburii de măsline?┃VIDEO

02.11.2022
Cum se scot sâmburii de măsline?┃VIDEO

Măslinele sunt un aliment comun în orice bucătărie. Se găsesc preponderent în zonele Mediteraneene, dar sunt populare și în România. Se folosesc la salate, aperitive sau pizza. Vedem în magazine măsline cu și fără sâmburi. Curioși din fire, sigur ne-am întrebat cum reușesc cei de acolo să scoată sâmburii fără să strice măslina. Cum se scot cu ușurință sâmburii de măsline?

Ce beneficii au măslinele asupra organismului?

măsline

Considerate fructele „arborelui veșnic roditor”, măslinele sunt unele dintre cele mai populare alimente din zona Mediteraneeană. Provenit din Siria, pomul a ajuns rapid să fie cultivat și în Turcia, Grecia sau Italia. Climatul cald îl face să aibă o longevitate extraordinară, unii dintre ei având chiar mii de ani. Cele 20 de specii răspândite preferă iernile ușoare cu veri toride.

Conform medicilor nutriționiști, măslinele contribuie esențial la menținerea sănătății organismului. Deși sunt un aliment bogat în grăsimi, acestea oferă grăsimi de calitate, cu un nivel optim de colesterol. Studiile arată că proteinele din măsline ajută la reducerea presiunii arteriale și previn bolile cronice. Totodată acestea aduc multiple alte beneficii, printre care:

Acestea se pot consuma în diferite forme. Cel mai frecvent măslinele sunt consumate ca aperitiv sau în salate sau diferite mâncăruri. Pe de altă parte, uleiul de măsline este esențial în alimentația sănătoasă, fiind considerat mai bun decât cel de floarea-soarelui. Frunzele de măslin pot fi folosite la tratarea hipertensiunii arteriale și totodată ajută la ameliorarea sensibilității la insulină.

Care este cel mai vechi măslin din lume?

măsline

Cu o speranță de viață care poate depăși orice limită cunoscută de oameni, măslinul este un arbore care poate crește atât în mod sălbatic, cât și organizat în ferme.

Legendele spun că cei mai vechi măslini se pot găsi în Palestina, unde ascund povești de peste 4.000 de ani. Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că cel mai bătrân arbore se află în Europa.
Cel mai bătrân măslin are peste 3000 de ani și poate fi admirat în insula Creta, în satul Ano Vouves. A fost declarat monument al naturii și nu poate fi tăiat de către localnici sau autorități. În ciuda vârstei, încă produce roade.

Cum se scot sâmburii de măsline?

Când mergem să cumpărăm măsline, tindem să le luăm pe cele care au deja sâmburii scoși. Pentru cei mai mulți, modul scoaterii sâmburilor fără a deteriora alimentelor este o enigmă.

Iată cum se scot sâmburii cu ajutorul unui aparat special. Aparatul poate fi folosit indiferent de mărimea măslinelor.

Foto: Depositphotos.com & Adevărul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot