Care este cea mai mare insulă din Grecia?

10.11.2021
Care este cea mai mare insulă din Grecia?

Grecia este una dintre destinațiile preferate ale turiștilor in întreaga lume. O țară civilizată, cu un raport calitate-preț excelent și cu niște peisaje menite să taie răsuflarea turiștilor. Relieful Greciei este fragmentat în peste 1.400 de insule, din care 227 sunt locuite. Totuși, care este cea mai mare insulă din Grecia?

Suprafața totală a insulelor din Grecia este aproximativ de 25.000 km², adică 1/5 din suprafața totală a țării de 131.990 km². Dintre cele 227 de insule locuite, doar 53 au o populație de peste 1000 de locuitori, în vreme ce 97 dintre ele au sub 100 de locuitori.

Cea mai mare insulă din Grecia

Creta este cea mai mare insulă din Grecia, cu o suprafață de 8336 km². Aceasta este urmată de Evia cu 3670 km² și de Lesbos cu 1633 km². Urmează Rodos, Chios, Cefalonia, Corfu, Lemnos, Samos, Naxos, Zakynthos. Thasos, destinația preferată a românilor, este pe poziția a 12-a ca suprafață.

Creta este cea mai sudică insulă grecească la Marea Egee. Aceast este a 5-a insulă ca mărime din Marea Mediterană, după Corsica, Sicila, Cipru și Sardinia. Capitala Cretei este Heraklion cu o populație de 137.711 locuitori. Pe lângă turism, locuitorii din Creta se mai ocupă cu cultura viței de vie, măslinului și a fructelor.

Creta are o istorie fascinantă și a aparținut, înainte de Hristos, Imperiului Roman. După căderea imperiului, Creta a intrat sub dominația Bizanțului. Între anii 1211-1669 s-a aflat sub controlul Republicii Veneția. Între anii 1669-1898 locuitorii greci ai Cretei au luptat împotriva dominației Imperiului Otoman. Abia în 1913, Creta a devenit parte din Grecia.

Curiozități despre Creta:

Foto: Pexles.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot