Care este povestea epavei de pe plaja Navagio din Zakynthos?

09.07.2019
Care este povestea epavei de pe plaja Navagio din Zakynthos?

Plaja Navagio, din insula grecească Zakynthos, este una dintre cele mai spectaculoase din lume. Aceasta este principalul punct de atracție din Zakynthos atât datorită reliefului, al apei cristaline, cât și al epavei de pe exclusivista plajă situată în sud-vestul insulei. Care este, însă, povestea epavei de pe plaja Navagio din Zakynthos și cum a ajuns vaporul aici?

Epava din Zakynthos

Plaja Navagio (în traducere „Epavă”) este accesibilă doar cu vaporul, dar an de an, sute de mii de turiști vin aici cu barca pentru a se bucura de apele cristaline și de pietrișul alb calcaros. Peisajul este completat de epava care se află de zeci de ani pe plaja Navagio.

Aceasta este epava vasului scoțian Panagiotis, eșuat pe țărm, în anul 1980. Se spune că nava Panagiotis a fost construită în anul 1937, dar de-a lungul vremii și-a schimbat și numele și proprietarii. Astfel, aceasta ar fi ajuns în anii ’80 în posesia contrabandistilor de țigări și a mafioților italieni.

Cum arătau plajele de la Marea Neagră acum 119 de ani?

Există voci care susțin că nava ar fi eșuat în Zakynthos în timpul unei urmăriri cu navele pazei de coastă grecești, ulterior echipajul dispărând de la fața locului. Se pare că la momentul scufundării, pe 1 octombrie 1980, vaporul venea din Turcia, încărcat cu ţigări de contrabandă pentru mafia italiană.

Epava de pe plaja Navagio

De ce mor anual turiști la Navagio?

Pentru a se bucura de o panoramă spectaculoasă, turiștii au posibilitatea să urce pe culmea munților din apropierea plajei Navagio. Aici există un balcon amenajat pentru a admira de sus priveliștea plajei. Însă mulți turiști preferă să urce pe culmea coastei din imediata vecinătate pentru o panoramă perfectă. Din păcate, periodic, în căutarea celui mai bun instantaneu, aici își pierd viața tineri, întrucât se apropie prea mult de marginea prăpastiei. S-a întâmplat în 2012, în 2015, 2017 sau 2018.

„Aici nu există plase de protecție, din locul amenajat de autorități nu se vede prea bine Navagio în toată splendoarea ei. Sunt, în medie, cel puțin patru morți pe an în acest loc”, a explicat pentru shtiu.ro un localnic.

Navagio este locul ales și pentru sporturile extreme, dar nici acești tineri nu sunt feriți de probleme. Celebru este cazul lui Jake Simkins, un parașutist britanic, ce a stat trei ore agățat de versant, cu piciorul rupt, rugând autoritățile să-i arunce o frânghie. După trei ore de speranță, o pală de vânt l-a doborât și Simkins a căzut în gol.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot