Ce se întâmplă dacă mănânci pepenele verde cu tot cu sâmburi?

04.07.2023
Ce se întâmplă dacă mănânci pepenele verde cu tot cu sâmburi?

Pepenele verde este unul dintre cele mai delicioase fructe de pe piață. Miezul său roșu și dulce este apreciat de cei mai mulți oameni care așteaptă aproximativ un an pentru a-l gusta. Unii separă semințele cu o precizie chirurgicală pentru a simți doar fructul, în schimb alții nu mai țin cont de acest lucru și îl înghit cu tot cu semințe. Dar cât de sănătos este acest lucru?

Ce se întâmplă dacă mănânci sâmburii de la pepene?

Foarte mulți oameni aleg să mănânce pepenele roșu cu tot cu sâmburi. Potrivit specialiștilor în sănătate, acest obicei nu este unul rău, fiindcă semințele au și ele proprietățile lor benefice pentru organismul uman. Bineînțeles că este bine să nu se facă abuz, deoarece pot apărea anumite probleme digestive.

Așadar, ca orice produs ingerat și semințele de pepene roșu vor trece prin sistemul digestiv fără a crea probleme corpului uman. Există însă și cazuri când pot apărea probleme stomacale, atunci când sunt consumate foarte multe semințe. Ba mai mult, în unele situații rare pot apărea obstrucții intestinale, în special, la copiii mici și persoanele cu probleme gastrointestinale. Acest lucru se întâmplă atunci când semințele formează o masă compactă, cu alte cuvinte un cocoloș, care nu poate fi eliminat pe cale naturală și este nevoie de un medic specialist.

Ce proprietăți au sâmburii de pepene?

Nutriționiștii recomandă ca sâmburii de pepene să fie lăsați la încolțit, înainte să fie consumați, pentru a beneficia de toate proprietățile benefice pentru organismul uman. În felul acesta, se vor obține germeni care sunt mult mai ușor de digerat. După ce sunt lăsați la uscat, sâmburii pot fi introduși la cuptor și ulterior decojiți. Ei pot fi introduși, după aceea, în diferite salate sau iaurturi.

Potrivit studiilor, sâmburii de pepene conțin proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamina E, vitamina B și minerale (magneziu, fier și zinc). Trebuie precizat că semințele de pepene sunt bogate și în antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi din organism. Totodată, grăsimile sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3 și omega-6, ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot