Ce se întâmplă dacă mănânci pepenele verde cu tot cu sâmburi?

04.07.2023
Ce se întâmplă dacă mănânci pepenele verde cu tot cu sâmburi?

Pepenele verde este unul dintre cele mai delicioase fructe de pe piață. Miezul său roșu și dulce este apreciat de cei mai mulți oameni care așteaptă aproximativ un an pentru a-l gusta. Unii separă semințele cu o precizie chirurgicală pentru a simți doar fructul, în schimb alții nu mai țin cont de acest lucru și îl înghit cu tot cu semințe. Dar cât de sănătos este acest lucru?

Ce se întâmplă dacă mănânci sâmburii de la pepene?

Foarte mulți oameni aleg să mănânce pepenele roșu cu tot cu sâmburi. Potrivit specialiștilor în sănătate, acest obicei nu este unul rău, fiindcă semințele au și ele proprietățile lor benefice pentru organismul uman. Bineînțeles că este bine să nu se facă abuz, deoarece pot apărea anumite probleme digestive.

Așadar, ca orice produs ingerat și semințele de pepene roșu vor trece prin sistemul digestiv fără a crea probleme corpului uman. Există însă și cazuri când pot apărea probleme stomacale, atunci când sunt consumate foarte multe semințe. Ba mai mult, în unele situații rare pot apărea obstrucții intestinale, în special, la copiii mici și persoanele cu probleme gastrointestinale. Acest lucru se întâmplă atunci când semințele formează o masă compactă, cu alte cuvinte un cocoloș, care nu poate fi eliminat pe cale naturală și este nevoie de un medic specialist.

Ce proprietăți au sâmburii de pepene?

Nutriționiștii recomandă ca sâmburii de pepene să fie lăsați la încolțit, înainte să fie consumați, pentru a beneficia de toate proprietățile benefice pentru organismul uman. În felul acesta, se vor obține germeni care sunt mult mai ușor de digerat. După ce sunt lăsați la uscat, sâmburii pot fi introduși la cuptor și ulterior decojiți. Ei pot fi introduși, după aceea, în diferite salate sau iaurturi.

Potrivit studiilor, sâmburii de pepene conțin proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamina E, vitamina B și minerale (magneziu, fier și zinc). Trebuie precizat că semințele de pepene sunt bogate și în antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi din organism. Totodată, grăsimile sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3 și omega-6, ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum au ajuns cuvintele unui condamnat la moarte cel mai cunoscut slogan din istorie: „Just do it”?
Cum au ajuns cuvintele unui condamnat la moarte cel mai cunoscut slogan din istorie: „Just do it”?
Unul dintre cele mai cunoscute sloganuri din toate timpurile este, cu siguranță, „Just do it!” („Doar, fă-o!” și aparține companiei americane Nike. Creierul din spatele acestui slogan a... citește tot
De ce nu poți avea încredere în sondajele de opinie? Cum poți să combați manipularea manipulării?
De ce nu poți avea încredere în sondajele de opinie? Cum poți să combați manipularea manipulării?
Cu câteva luni înaintea alegerilor apar, ca ciupercile după ploaie, sondajele de opinie. Acestea sunt menite să sporească șansele unora dintre candidați și să-i influențeze pe cei... citește tot
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
Despre femei se spune, în general, că vorbesc mult. Un studiu arată că femeile vorbesc zilnic cu 13.000 de cuvinte mai mult decât bărbații. Oltencele sunt și mai și. Pe lângă faptul că... citește tot